Andrej Pešec

Mladi in iskanje sreče - navade te osvobodijo ali pa pogubijo

1. avgust 2017    191 ogledov

V VIRC Poreč sem v koloniji Zveze prijateljev mladine Maribor na povabilo strokovnih delavcev kot prostovoljec izvajal delavnice za otroke na temo »Navade te osvobodijo ali pa pogubijo«. Dotaknili smo se alkohola, marihuane, pokra, interneta, športnih stav, mladim pa so bile vsebine zelo všeč, posebej zaradi bogatih izkušenj iz lastnega življenja, saj sem vse našteto dodobra spoznal na večletni osebni praksi. Nisem se osredotočal na opis negativnih posledic slabih navad, saj so to že ničkolikokrat slišali, raje sem jim predal pozitivne alternative. Z mladimi, starimi med 11 in 17 let, smo govorili o tem, kako razviti višji okus, da nas nižje reči niti ne bodo privlačile. 

Vsak dan sem vodil dve delavnici za različne skupine, v času med, pred in po predavanjih pa sem skupini mlajših otrok, ki so začeli prihajati k meni, v parku pripovedoval različne zgodbe modrosti in anekdote iz resničnega življenja. Navdušen sem bil nad iskrenostjo in srčnostjo otrok, ki sicer večinoma prihajajo iz materialno revnejših družin (v eni od njih je kar 12 otrok, eden je še na poti). 

Slabe navade so pogosto bližnjica, h kateri se zatečemo v težavah, vsi otroci pa se še ne zavedajo, da je beg pred svojimi težavami tekma, v kateri nikoli ne zmagaš, tako je treba vse izzive polagati sproti. Tega se ne zavedajo in ne znajo, ker jih k tem nihče ni navdhnil s svojim lastnim zgledom. Otroci počnejo tisto, kar počnejo pomembne osebe (beri starši in učitelji) v njihovem življenju. 

Pomemben poudarek delavnic je bil na razumevanju čustev in zaznavanja tega, kaj nam želijo sporočiti. Skoraj noben od udeležencev ni poznal vloge čustev, kar je resnično zaskrbljujoče.

Šole nas naučijo marsikaj, še več vsega pa smo se dolžni naučiti sami


Stres, strah, jeza in žalost so naši prijatelji, le razumeti je treba, kaj nam sporočajo in ravnati skladno s tem ter v življenje speljati ustrezne posodobitve. Potreba po alkoholu, cigaretih in hedonizmu so pogosto neposrečeno razumljena sporočila našega telesa in srca, ki hrepeni po ljubezni, raznolikosti, miru, smislu ali sreči.  

Pogosto po drogah ali alkoholu posežemo zaradi osamljenosti ali strahu. Strah premagamo z dobro pripravo in raziskovanjem ter hkrati zavedanjem, da nismo vsemogoči in da vsi delamo napake, osamljenost pa premagamo z razvojem karakterja in tako, da se naučimo biti sami.  Čas, ko smo sami služi dobri regeneraciji in pripravi na življenje.

Tudi telesa imamo takšna, kakršna imamo, tako se nima smisla preveč obremenjevati, če nam na čelu družbo redno delajo sateliti (mozolji), če imamo kakšen kilogram preveč … Bolje kot to je spoznati, kakšen vpliv na vse imajo naše misli in druge navade (hrana, pijača, gibanje …), ki odločilno vplivajo na naše počutje, zdravje in videz.

Mediji v nas pogosto vzbujajo strah in nam nenehno sporočajo, da je z nami nekaj narobe (presuhi, premajhni, predebeli …), saj ko nas je strah ne moremo dobro razmišljati, zato sem otroke prosil, naj vsebine v medijih jemljejo z rezervo in naj delajo na spoznavanju sebe (samo zavest) in sveta, s čimer bodo dobili resnično pravo samozavest in samopodobo. 

Mladi so tudi glavne tarče tobačne, igralniške in alkoholne industrije, saj trgovci iščejo bodoče doživljenjske stranke, ki bodo desetletja financirale t.i. "elito", ki to ni, ki živi na račun zdravja, nevednosti in nesreče otrok, mladih in vseh nas. 

Kot eden od povodov za poseganje po intoksikaciji so mladi izpostavili prijatelje, družbo. Izberi si družbo, ki je zanesljiva in zaupanja vredna, to pa je v krogih alkohola, droga in hazarda zelo redek luksuz, ki ga tam žal ne boš našel, sicer boš slej kot prej razočaran, kot sem bil tudi sam. Vsak potrebuje dobro družbo, najlaže pa jo je najti tako, da si sam dober prijatelj drugim in sam po sebi boš privlačil prave posameznike, dobro pa je vedeti, kaj lahko pričakuješ od koga, tako sem mladim predal nekaj nasvetov, ki jim bodo lahko v pomoč pri preprečevanju naivnosti. Kot temelj odnosov sem izpostavil zaupanje in dajanje. Dober prijatelj je varnostni mehanizem, ki nas zaščiti pred neštetimi problemi.

Mnogi udeleženci delavnic živijo v disfunkcionalnih družinah. Z nekaterimi sem imel individualne pogovor in spoznal, skozi kakšno agonijo gredo nekateri. Učimo se na napakah drugih in nikogar ne obsojajmo. Vsi iščemo ljubezen in srečo, le metode imamo drugačne. Starši so nam predali največ, kar so mogli, vsi ki pa so šli v mladih letih skozi resnično težko odraščanje, pogosto zrastejo v čudovite posameznike, dobronamernike vsega planeta, saj dobro vedo, kako je živeti v pomanjkanju. Nikdar ne obupajte in vedite, da vam bo v primeru iskrene želje in radovednosti vedno poslana pomoč v takšni ali drugačni obliki, tako je zelo pomembno, kakšne so naše želje. Berite in poslušajte zgodbe modrecev in svetnikov, ki vas bodo navdihovale z znanjem in srečo.

Mladim bolj kot vse primanjkuje motivacije, zaupanja, dobrega zgleda in vere, da je življenje kljub vsemu lepo
Ena od lekcij, katero sem jim (skozi zgodbo o konju in odrezanem prstu) predal je tudi ta, da nič ni samo po sebi niti dobro niti slabo, na nas pa je, da iz vsake situacije skušamo narediti največ za druge in zase. Postavljanje dobrih vprašanj in redno iskanje rešitev ter ne izgovorov nas opolnomoči, da postanemo močni, srečni in samostojni posamezniki.

Kdor dela tisto, kar resnično rad dela, (preverjeno) ne čuti prave potrebe po tem, da srečo išče v samodestruktivnih navadah, tako sem izpostavil nujo izbire poklica in študija, ki je v skladu z našimi inklinacijami in talenti. Zelo pomembno. Upam si reči odločilno. Vedno je treba biti pripravljen prijeti za vsako smiselno delo, no dolgoročno je zelo težko delati v okolju, ki nam ni blizu. Pošten in dober delavec je zaželen in dobrodošel povsod, tako se pri izbiri študija nikar ne opirajte preveč na višino plače ipd. ampak poiščite in izberite nekaj, kar opravljate z veseljem in lahkoto. Mladim sem predstavil številne primere slavnih ljudi, ki so z izjemno kreativnostjo, iznajdljivostjo in vztrajnostjo dosegali čudovite rezultate na več področjih življenja; mnogi so se tja prebili iz hude revščine. Bodite brez skrbi; življenje vam (preverjeno) vedno odpira vrata skladno z vašimi znanji, zaslugami in motivi.

Poskus zatreti individualnost v otroku je eden glavnih povodov za odvisnosti. Otroku omogočite, da se giblje v smer, v katero želi sam iti, sami pa poskrbite, da s seboj popelje čudovite delovne navade in značaj. 

V določeni točki življenja sem kljub temu, da sem imel marsikaj, po čemer številni hrepenijo (z dekletom sem živel v hišici ob morju, zelo uspešen sem bil v športu, preživljal sem se kot igralec spletnega pokra), komaj čakal, da skadim joint za jointom in nikdar nisem bil zares zadovoljen, saj moje življenje ni imelo pravega smisla. Živel sem le zase in za ozek krog ljudi. Vsi počnemo z namenom, pogosto pa živimo brez smisla in cilja. Odsotnost pravih ciljev in smisla v življenju sta ena glavnih povodov za slabe navade. Poiščite smiseln vzvišen cilj in ga zvesto sledite. Odkar je moje življenje dobilo rdečo nit ni nobene potrebe več po teh navadah, brez katerih si svoj čas nisem mogel zamisliti živeti. 

Sporočilo delavnic je bilo tudi: vsak naj živi življenje, kot si ga začrta sam; prisluhnite nasvetu starejših, vedno pa se sami odločajte, kam vas bo vodila pot in se zavedajte, da nič ni nemogoče. Odgovornost je najlepše darilo samemu sebi, tega vam ne more dati nihče drug; vse, ki pa si ga podarijo že zelo zgodaj, čaka življenje polno veselja, presenečenj in avantur.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...