Andrej Pešec

Moder človek se ne stara – moder človek zori

29. junij 2019    766 ogledov

V resnici imamo samo dve možnosti: ali plujemo v smer 'bolj star, bolj nor' ali pa v smer naslova članka. Odločimo se sami. Kako? Tako, da se iskreno lotimo vseživljenjskega učenja pravih, praktičnih znanj, ki tako nam kot drugim pomagajo najti mir in zadovoljstvo.

Nekateri imajo za učenega nekoga, ki ima veliko doktoratov, sam pa za zares učenega štejem nekoga, ki je srečen. Ali pa vsaj miren. Z leti naj bi človek vse bolj razumel to, kje se sreča skriva. Modri učijo, da je najlaže dosegljiva v inteligentnem prispevku življenjem drugih na svoj način in v sistematičnem delovanju v smeri tega, da bi zares kvalitetno razumeli in slišali sebe ter druge.

Kako? Pri uvidu v to, da smo s svojo naivnostjo, sebičnostjo in lenobo pogosto sami svoj največji in edini pravi sovražnik. Tako, da jasno poznamo resnične vrednosti življenja: urejene in srčne odnose, dobro zdravje, celostni razvoj …, in da se zavedamo, da se vse resnične spremembe začenjajo pri nas samih, saj je svet le odraz naše lastne miselnosti in delovanja. Vsak si sam izbere, ali bo živel v raju ali v peklu. Pravijo, da je glavna značilnost raja v tem, da imajo tam vsi druge še raje kot sebe. Ne za ceno sebe, ampak zavoljo sebe. Pravega sebe.

Zelo pomembno se je zavedati svojega naravnega položaja in vseh svojih vlog: vloge sina, brata, prijatelja, tašče, šefa, mame, človeka … Mir in zadovoljstvo se skrivata v tem, da vse svoje vloge odigramo optimalno, tj. tako, da se zavedamo svojih dolžnosti v vsaki in da delujemo skladno s tem, končno pa človek ne postane moder zaradi svoje brade, zapuščine, izobrazbe, člankov, sivih las in let, ampak zaradi svojega delovanja, svojega osebnega primera. Znanost pomeni organizirano znanje. Modrost pa pomeni organizirano življenje.  

Zrel človek si prizadeva za to, da postaja vse bolj samozadosten, umirjen, koristen in preprost ter povezan z vsem, kar obstaja. Rabindranath Tagore je zapisal: »Najvišja izobrazba ni tista, ki nam daje zgolj informacije, ampak tista, s katero naše življenje vzpostavi harmonijo z vsem, kar obstaja.« Z vsem zunaj in znotraj nas; vsak sam s seboj, z drugimi in z izvorom.

Za domov pa še znana misel, ki pravi: »Kaj ti bo vse to, kar veš in znaš, če niti ne veš, kaj tu delaš in kdo si?  

Deli svoje izkušnje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
* Izbrisan
  komentiral 2 leto nazaj
Zdaj vem zakaj so vsa hinduistična božanstva modre barve, dosegla so modrost. Jaz sem pa zelen, ampak ne od zavisti, temveč sem človek z odprto srčno čakro.
Se moram malo pošalit. Drugače pa, kdo zares ve kaj tu dela in kdo je. Jaz mislim, da je večnost zelo dolgo obdobje in da smo tu, ker je nekako treba zabit čas. Zdaj pa kako zabit čas, pa vsak po svoje.
Nalagam...