Andrej Pešec

Največje travme in strahove je težko odpraviti, nič pa ni nemogoče

20. februar 2017    1884 ogledov

Terapija in filozofija ter logične rešitve vsekakor pomagajo tudi pri reševanju čustvenih težav, najboljše zdravilo pa je stik z neustrašnimi, modrimi ljudmi z zares velikim srcem, ki nas sprejmejo takšne, kakršni smo, ter nam prikažejo primer brezpogojne potrpežljivosti, strpnosti in ljubezni. Nič ni bolj zdravilno in navdihujoče kot druženje in stik z navdihujočimi, delavnimi in nesebičnimi ljudmi. Takšna podpora je vedno na voljo vsem nam, le iskati je treba in hitro se pojavijo vrata, ljudje in pot.

Če bi radi usvojili katerokoli lastnost, najdite ljudi, ki jo imajo, in se tako ali drugače družite z njimi

Brez redne družbe in velikodušnosti ljudi, ki so mi pomagali v težkih trenutkih, bi zelo težko naredil korake naprej. S kom se družiš, takšen postaneš. Družite se s podobno mislečimi, izogibajte pa se ljudem, ki se nenehno pritožujejo in kritizirajo, saj je oboje zelo nalezljivo.

Nekdo se lahko neverjetno trudi in žrtvuje, a nagrada včasih ne pride takoj ali pa sploh ne pride, zato utegne skleniti, da je bilo vse zaman, a ta zaključek seveda ni točen. Pošten in nenehen trud je vedno nagrajen. Tudi če ne dosežemo želenega uspeha, nas dvigne na poti razvoja, okrepi značaj, obogati izkušnje in nam da perspektivo za prihodnost ter nam razkrije omejitve lastnih prizadevanj. Naša naloga je vedno narediti vse, kar zmoremo, hkrati pa se zavedati, da nikdar ni vse odvisno le od nas.

Pogosto si očitam, ko mi kaj ne uspe najbolje

Treba se je zavedati, da nismo vsemogočni. Napake so sestavni del življenja; naša naloga je, da jih delamo čim manj in da vedno posodabljamo svoje znanje. Vsi uspešni ljudje so doživeli neštete spodrsljaje in zavrnitve, a vseeno niso prenehali truditi se in iskati sreče. Edisonu je z žarnico uspelo šele po 10.000 poskusih, sam pa spodrsljajev ni jemal kot neuspeh, izjavil je takole: »Niti mi ni spodletelo, ugotovil pa sem 9.999 načinov, na katere žarnica ne deluje«. Naša edina napaka je ta, iz katere se nič ne naučimo.

V drugih iščite le dobro

Ko vidiš le najboljše v drugih, lahko tudi izveš, kdo zares so. Ne obstaja slab človek, le človek, ki se ne počuti dobro. Če želimo, da bodo drugi tolerirali naše napakice, moramo tudi mi tolerirati in odpuščati njihove, izogibajte pa se ljudem, s katerimi se resnično ne ujamete. Tako sebi kot drugim odpustite stvari iz preteklosti. Zamere so strup, ki je namenjen drugim, pijemo pa ga sami. Slabe stvari, ki so vam jih storili drugi, zapišite v pesek, dobre stvari pa zapišite na kamen. Razočaranjem in prevaram se lahko izognemo, če zahajamo med podobno misleče zrele ljudi, ki sledijo smiselnim načelom in vedo, da se dobro z dobrim vrača in obratno. Srce raje odprite eni zanesljivi osebi kot pa 10 kolegom, ki nimajo kredibilnih rešitev za vaše dileme. Govorite prijetne besede. Življenje si najhitreje spremenimo z uporabo pozitivnega govora.

Človek se navadno osredotoči na to, česar nima, rad pa pozabi vse, kar ima

Ne bodite preveč razočarani, če morda še nimate partnerja, službe ali družine. Vse, kar nam pripada, pride do nas, ko smo dovolj iskreni, hvaležni, potrpežljivi, odprti in pripravljeni za to. Hvaležnost za to, kar imamo, nam omogoča, da dozorimo za vse, česar še nimamo. Tudi prava ljubezen se ne najde; prava ljubezen se zgradi.

Za stresom in depresijo precej pogosteje zbolevajo ženske

Danes se dekletom kljub navideznemu izboljšanju socialnih razmer godi slabše kot nekdaj. Ženske navadno doživljajo nekajkrat močnejše občutke kot moški, zato je še posebej pomembno, da so preskrbljene in zadovoljne, sicer jim intenzivna čustva in skrbi uničijo telo in zavest. Ko je ženska srečna, so srečni vsi okrog nje, ko pa trpi, trpijo tudi vsi okrog nje, saj ima izjemen psihični vpliv na okolico, posebej na otroke. Moški, ki se tega zaveda, bo naredil vse, da ima družina tisto, kar potrebuje. Dom, kjer so dekleta srečna, je pravi raj na zemlji, velja pa tudi obratno.

Ženska je kot vrat, ki obrača glavo; tista, ki pozna umetnost komunikacije in ravnanja z moškimi, vedno dobi vse, kar potrebuje. Moški ne more ne ustreči nežni, skromni in ljubeznivi ženski. S pravim pristopom lahko ženska iz moškega naredi pravi čudež. Umetnost dinamike v odnosih med ženskami in moškimi nam lahko čudežno obogati odnose s starši, partnerji in otroki, a o tem morda več kdaj drugič. Nič ni črno-belo, seveda, priporočam pa vam intenzivno proučevanje te skoraj pozabljene znanosti, katere razumevanje prinaša čudežni rezultat. Za ureditev odnosov ne potrebujemo nobenega sodelovanja ali soglasja drugih; dovolj je, da sami začnemo delovati pravilno, in najboljše lastnosti v drugih se bodo razvijale same po sebi.  

Svobodna volja je naše največje bogastvo, a na to pogosto pozabimo in čezmerno posegamo v življenja drugih, zlasti teh, s katerimi živimo

Sam sem se v to past ujel pred leti, ko sem po prehodu na vegetarijansko prehrano dobronamerno skušal v to prepričati starše in prijatelje, kar pa sem počel zelo neposrečeno, s čimer sem naredil več škode kot koristi. Nikar ne delajte tega. Nimamo pravice posegati v življenje drugih, če nismo odgovorni zanje ali pa če nas za to ne prosijo sami, četudi so naši motivi dobri. Ni sebično živeti, kot si želiš sam; to je edino smiselno; sebično pa je od drugih pričakovati, da bodo živeli, kot od njih želiš ti. Najslabše iz drugih pride, kadar jih poskušamo spreminjati in uživati, kot smo si zamislili mi, najboljše v njih pa se pokaže, ko sprejmemo vsakega, kakršen je, in delujemo kot njihov dobronamernik.

Nikdar nisem bil tako nesrečen kot tedaj, ko sem prvič razmišljal o tem, kako bi se znašel, če se slučajno staršem kaj zgodi ali če morda sam doživim kaj res hudega. Eno od življenjskih dejstev je, da nam je v vsakem trenutku lahko vse odvzeto, česar se pogosto ne zavedamo. Vsak sorodnik, vsaka lastnina, zdravje … S tem sem se soočil že pri 14. letih, ko sem prav v času vpisa na športno gimnazijo hudo zbolel, kar me je za nekaj mesecev prikovalo na posteljo. V tistem času je svet zapustilo tudi kar nekaj bližnjih sorodnikov, kar je še okrepilo moje raziskovanje in zavedanje resničnosti. Zaradi težav z zdravjem se nekaj časa nisem mogel niti premikati; bil sem povsem odvisen od drugih. Veliki načrti o športni karieri so se sesuli v prah, tako sem srečo neuspešno iskal v marihuani, športnih stavah, pokru in hedonizmu, po približno desetih letih takšnega načina življenja pa sem uvidel, da mi to ne bo dalo tega, kar iščem. Nekatere navade je zelo težko premagati, vse pa je lažje, če razviješ višji okus in najdeš nekaj, kar ti prinaša več sreče kot stara navada. Ob medu ni težko pozabiti na sladkor.

Nadaljuj branje z naslednjimi deli članka, ki te pritegnejo: 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...