Nastja Spasojević

Naravno barvanje pirhov

18. april 2019    5007 ogledov

V času velike noči, ki se hitro približuje, ima barvanje jajc posebno mesto. Ne glede na to, ali smo verni kristjani, za katere ima velika noč močno sporočilno vrednost, ali ne, je barvanje pirhov del dolgotrajne slovenske in svetovne tradicije.

Naravno barvanje pirhov ima namreč dolgotrajno zgodovino že samo v slovenski poganski kulturi. Ob njem se lahko brezskrbno zabava celotna družina, saj je popolnoma varno in preprosto ter nas povezuje z naravo. Ne vsebuje nikakršnih umetnih in škodljivih sestavin, zato z naravnim barvanjem pirhov svojemu telesu ne škodujemo in ga ne obremenjujemo, temveč le nagradimo z unikatno pobarvanimi jajčki, ki so naravno obogatena z izbrano zelenjavo in začimbami.

Naravno barvanje pirhov izvira že iz poganske kulture

Čeprav velikonočno jajce od časa krščanstva simbolizira ponovno rojstvo, vstajenje in novo življenje, simbolizem barvanja jajc sega globlje v našo zgodovino.

Naravno barvanje jajc je pomemben del poganske tradicije in spomladanskih poganskih ritualov, ki so simbolizirali praznovanje novega življenja in prebujanja narave iz globokega zimskega spanca. Jajce v poganski tradiciji ne simbolizira le novega življenja, temveč ima tudi izjemne magične lastnosti, je simbol moči prebujanja narave ter v vsako hišo prinaša duh pozitivizma, radosti in zaščite.

Rdeči pirhi – poklon, ki obvaruje hišo in družino

Prva barvana jajca naj bi bila rdeča – simbolizirajo radost in ponovno rojstvo. Po tradiciji naj bi prvo pobarvano rdeče jajce obdržali do naslednje velike noči, saj naj bi to vse leto hiši in celotni družini zagotavljalo zaščito ter prinašalo dobro zdravje, radost, plodnost in pozitivno energijo.

Naravno barvanje pirhov – kako se ga lotiti?

Naravno barvanje pirhov ponovno prihaja v 'modo', saj se vedno bolj zavedamo, kako umetna in sintetična barvila škodujejo človekovemu organizmu. Navsezadnje ta jajca pojemo, niso zgolj za okras, in pomembno je, kaj damo vase.

Postopek naravnega barvanja jajc je dolgotrajnejši in malce bolj zapleten. Jajca tudi niso obarvana enakomerno, a so unikatna. Zato le spustite na plan svoj ustvarjalni duh.

Video: naravno barvanje pirhov

S čim naravno barvati jajca?

Pravilo je: sestavina mora puščati močno barvo, in če jo, lahko z njo zagotovo pobarvate jajca. 

Za naravno barvanje pirhov so idealni olupki rdeče čebule, rdeča pesa, rdeče zelje, kurkuma in teran. 

Namigi za intenzivnejšo barvo pri naravnem barvanju pirhov:

  • Barvanje pirhov z naravnimi barvami bo učinkovitejše, če za naravno barvanje pirhov uporabite jajca proste ali talne reje, saj imajo ta debelejšo lupino.
  • K močnejši naravni barvi pirhov bo pripomoglo tudi, da jajca pred naravnim barvanjem za pol ure potopite v kisovo vodo (vodo in kis zmešajte v razmerju 4 : 1).
  • K raznolikosti barv bo pripomogla tudi raznolikost jajc. Pri naravnem barvanju pirhov je namreč barva pirha odvisna od barve lupine jajca. Torej če jajce barvate po naravnem postopku v recimo rdeči pesi, bo razlika med barvo jajca z belo lupino (gosje jajce) ali tistim z navadno lupino (kokošje jajce). Prvo bo bolj rožnate barve, drugo pa bolj temno.
  • Med kuhanjem jajc vedno dodajte žlico ali dve jabolčnega kisa.
  • Po kuhanju jajc z izbrano zelenjavo ali začimbo pustite mešanico, da se popolnoma ohladi, nato jo prestavite v hladilnik in pustite, da se jajca v njej namakajo vsaj 8 do 12 ur, idealno čez noč.

Naravno barvanje pirhov – postopek

1. Pripravite jajca in jih za pol ure namočite v vodi, ki ste ji primešali kis v razmerju 4 : 1, torej 4 enote vode, 1 enota kisa.

2. Izberite eno ali več sestavin, s katero boste naravno pobarvali jajca, odvisno od tega, kakšno barvo pirhov želite. Več spodaj! ;)

3. Za vsako barvo je potrebna druga zelenjava ali začimba, zato boste jajca kuhali ločeno, če boste izbrali več barv. Postopek za vsako je opisan spodaj.

4. Jajca po kuhanju pustite v loncu z zelenjavo oziroma začimbami in vodo, v kateri ste jih kuhali. Naj se ta popolnoma ohladi. Nato jih prestavite v hladilnik in pustite, da se v mešanici namakajo vsaj 8 do 12 ur, idealno čez noč.

5. Nato jih vzemite iz vode in dobro osušite.

6. Ko bodo posušena, jih premažite z oljčnim ali kokosovim oljem, da se bodo svetila.

Naravno barvanje pirhov ponuja široko barvno paleto:

Pirhi v čebuli: rdeče-rjavi pirhi

pirhi-v-cebuli_1.jpg

Za rdečo oz. rjavo barvo kuhajte pirhe v čebuli. Za naravno barvanje pirhov v čebuli uporabite olupke rjave ali rdeče čebule. Olupki rdeče čebule bodo dali temnejšo barvo, zato so za naravno barvanje pirhov v čebuli v slovenski tradiciji bolj priljubljeni.

Za naravno barvanje pirhov v čebuli boste potrebovali približno pol kilograma olupkov čebule, ki jih položite v kozico. Nato vanje položite jajčka, dodate žlico kisa, in ko mešanica zavre, kuhate približno 10 do 15 minut.

Nato kozico umaknete z ognja in pustite, da se mešanica popolnoma ohladi. Ko je kozica z vodo, jajci in olupki popolnoma ohlajena, jo prestavite v hladilnik in pustite, da se jajca v mešanici namakajo vsaj 8 do 12 ur, idealno čez noč.

Pirhi v teranu: vijoličasti pirhi s kristali

Dolgotrajno tradicijo v slovenski kulturi imajo tudi pirhi, obarvani v teranu. Za naravno barvanje vijoličastih pirhov boste potrebovali liter terana ali drugega temno rdečega vina.

V kozico položite jajca in jih prelijete s hladnim teranom, da so jajca pokrita. Kuhate na zmernem ognju 15 minut, nato odstavite. Jajca pustite v teranu več ur, priporočljivo je, da se v njem namakajo čez noč.

Pirhi v teranu bodo tako čez noč dobili čudovito vijoličasto barvo in tako ponosno krasili vašo mizo v prihodnjih dneh. Opazili boste, da so pirhi v teranu res posebni, saj teran ne le obarva pirhe vijoličasto ampak poskrbi tudi, da se na pirhih naredijo majhni kristalčki, ki se pod svetlobo svetijo kot diamantki! 

Barvanje pirhov s kurkumo: rumeno zlati pirhi

Za naravno barvanje pirhov s kurkumo boste potrebovali 4 žlice kurkume, ki jih zmešate z litrom vode. Jajca položite v kozico in jih prelijete z vodo s kurkumo. Dodate žlico kisa, in ko mešanica zavre, kuhate približno 10 do 15 minut.

Nato kozico umaknite z ognja in pustite, da se mešanica popolnoma ohladi. Ko je kozica z vodo in jajci popolnoma ohlajena, jo prestavite v hladilnik in pustite, da se jajca v mešanici namakajo vsaj 8 do 12 ur, idealno čez noč.

Pirhi s kurkumo bodo nežne zlate barve.

barvanje-pirhov-s-kurkumo_2.jpg

Barvanje pirhov z rdečim zeljem: modri pirhi

Za barvanje pirhov z rdečim zeljem potrebujemo:

  • 250 g naribanega ali narezanega rdečega zelja
  •  liter vode

Za naravno barvanje pirhov z rdečim zeljem boste potrebovali 250 g naribanega ali narezanega rdečega zelja, ki ga zmešajte z litrom vode in kuhate 40 minut.

Jajca po 40 minutah kuhanja zelja položite v kozico. Dodate žlico kisa in kuhate približno 10 do 15 minut.

Potem kozico umaknite z ognja in pustite, da se mešanica popolnoma ohladi. Ko je kozica z zeljem in jajci popolnoma ohlajena, jo prestavite v hladilnik in pustite, da se jajca v mešanici namakajo vsaj 8 do 12 ur, idealno čez noč.

Rdeči pirhi: barvanje pirhov z rdečo peso

Naravno boste pirhe obarvali rdeče z olupki rdeče čebule, malinovim sirupom ali rdečo peso. Najbolj izrazito barvo boste dobili s kombinacijo vsega trojega ali vsaj s kombinacijo olupkov rdeče čebule in soka rdeče pese.

Za barvanje rdečih pirhov potrebujemo:

  • pol litra soka rdeče pese ali pol kilograma rdeče pese
  • 1 liter vode

Za naravno barvanje pirhov boste potrebovali približno liter soka rdeče pese ali pol kilograma rdeče pese, ki ju položite v kozico. Nato mednje položite jajčka, dodate žlico kisa in prelijete z litrom vode. Lahko dodate tudi malinovec in nekaj olupkov rdeče čebule za intenzivnejšo barvo. Ko mešanica zavre, kuhate približno 10 do 15 minut.

Nato kozico umaknete z ognja in pustite, da se mešanica popolnoma ohladi. Nato jo prestavite v hladilnik in pustite, da se jajca v njej namakajo vsaj 8 do 12 ur, idealno čez noč.

Okrasite naravno pobarvane pirhe z vzorci rastline!

Čudovit naraven dodatek oziroma okras naravno barvanim pirhom je tudi naraven cvetlični vzorec. Dobite ga tako, da jajca, preden jih skuhate v izbrani barvi, okrasite z rastlino, katere odtis želite na pobarvanem jajcu. Kako?

Naberite liste ali cvetove rastlin in jih za nekaj minut namočite v mrzli vodi, da se napnejo. Nato jih položite na jajčka in lepo razporedite, da se ne gubajo, ovijte jih z najlonsko nogavico in to tesno zavežite. Nato jajca skuhajte v želeni barvi.

Upam, da boste izjemno uživali ob ustvarjanju svojih unikatnih naravnih pirhastih umetnin! Sporočite, kako vam je šlo naravno barvanje, in delite z nami, kako se vi lotite barvanja pirhov. Vesele velikonočne praznike!

P. S.: Če kdo ve, kako pirhe učinkovito pobarvati v zeleno, prosim sporočite! ;) Sem poskusila s špinačo, peteršiljem in spirulino ampak neuspešno ... :)

Kaj pa ti praviš? 3
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Ksenija
  komentiral 5 leto nazaj
Fenomenalno, Hvala.
Tanja
  komentiral 5 leto nazaj
Narava je najboljša umetnica. Prelepoooooooo
Matjaž
  komentiral 5 leto nazaj
Lepoooo :)
Nalagam...