Jana Špeh

Naš um kot računalnik

piše: Jana Špeh
21. september 2016    1751 ogledov

Človeški um je kot najnovejša različica računalnika. V resnici je človeški um najkompleksnejša oblika računalnika in v njem shranjujemo slike vse od zgodnjega otroštva. V svoj um vstavljamo vse tisto, kar smo z leti pridobili kot informacije.

Kaj to pomeni?

To pomeni, da imamo v umu dovolj prostora, da smo vanj vstavili vse tisto, kar so nam starši skozi vzgojo skušali posredovati. Poleg teh informacij smo vanj shranili tudi informacije, pridobljene v šoli, medijih, na spletu, v družbi …, skupaj z vsemi izkušnjami, mislimi in željami. Iz teh ogromnih količin informacij smo skozi leta oblikovali svoja prepričanja, ki so danes lahko za nas omejujoča.

Primer: Morda so vam starši dejali, da boste zdravnik, ali še več, prepričani so bili v to, da boste zdravnik. Tudi sami ste še kot otrok začeli verjeti v to. Ne da bi se tega zavedali, ste v sebi zgradili podobo sebe kot zdravnika, a danes morda ne opravljate tega poklica in to dejstvo v vas najverjetneje vzbuja občutek nezadovoljstva.Sedaj pa pride na vrsto najpomembnejše ...

Prepričanje, ki ga gojite, lahko enačimo s programom za računalnik

Ko se pojavi nova različica nekega programa, bomo staro različico nadgradili ali po želji celo zamenjali za drugo, boljšo. V preteklosti ste v sebi sprejeli prepričanje, da boste zdravnik, a vendar ste od takrat odrastli. Morda je to, kar danes želite, nekaj popolnoma drugačnega od tistega, kar ste si predstavljali kot otrok. V vas pa še vedno prebiva stara slika. Pomembno je vedeti, da je vaša slika danes lahko čisto drugačna od tistega, kar so si nekoč vaši starši predstavljali za vas, ne glede na to, da so za vašo prihodnost najverjetneje želeli nekaj dobrega.

Ko spoznate, da niste to, kar bi želeli biti, pomislite na računalnik. Pomislite na svoj um kot na računalnik, saj lahko stare programe ali zakoreninjena prepričanja sedaj nadomestite z novimi. Imate neprecenljivo možnost in le sami lahko izberete.

Življenje, ki ga živite, je posledica prepričanj, ki jih gojite v sebi in o sebi!

Če se za trenutek vrnemo na računalniške programe, danes veste, da je primerno in pomembno biti v teku s časom, v katerem živimo. Kot uporabniki računalnikov in računalniške opreme si danes ne dovolimo živeti v preteklosti in ves čas nadgrajujemo stare in neuporabne programe.

Ali to počnemo tudi s prepričanji, ki jih gojimo v svojem umu?

V članku uporabljam preprosto prispodobo, ker se mi zdi to razumljiv način, da opišem, kaj se dogaja.

V tem, kar živimo, je zelo pomembno vedeti, kdo smo in kaj želimo. Kot produkt misli in pričakovanj drugih oseb ali pa prepričanj, ki jih nosimo v sebi iz svoje preteklosti, pa lahko nemalokdaj zaznavamo neprijetne občutke. Ti pridejo vsakič, ko ne vemo, kje smo, in hkrati ne poznamo niti točke, kjer bi želeli biti.

Zgradite sebe na novo. Jasno določite, kar želite, in zakorakajte v smeri zadanega cilja.
Srečno!

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...