Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Ne trpimo zaradi realnosti, ampak …

piše: Katie Byron
28. september 2016    6342 ogledov

Pred 29 leti, na dnu 10-letnega obdobja depresije, besa in samopomilovanja, sem spoznala nekaj neverjetnega: ko verjamem svojim mislim o trpljenju, trpim, ko te misli postavim pod vprašaj, pa ne. In to je resnica vsakega človeškega bitja.

Ne trpimo zaradi realnosti, ampak zaradi naših misli o realnosti

Ugotovila sem, da lahko katerokoli še tako strašno ali stresno misel soočimo s štirimi preprostimi vprašanji in njenim nasprotjem, kar nas pripelje do tega, da sprevidimo, kako neresnična je.

Resnica je tista, ki te osvobodi

Ne more te osvoboditi resnica sveta ne resnica drugih ljudi, ampak le tvoja lastna resnica, ki jo sam/-a izkusiš in spoznaš.

Delo (angl. The Work) je pot identificiranja in izpraševanja misli, ki povzročajo vse trpljenja sveta. Prvi korak narediš tako, da zapišeš vsa svoja prepričanja in sodbe, ki jih imaš o katerikoli stresni situaciji v svojem življenju (v sedanjosti, preteklosti ali prihodnosti – o osebi, ki je ne maraš ali te zanjo skrbi, te razjezi ali ti povzroča zmedo, o osebi, za katero želiš, da se spremeni, o situaciji, ki te straši ali žalosti ... ). Bodi otročji/-a, neposreden/-na in krut/-a, daj vse iz sebe točno tako, kot čutiš, kot verjameš, da je res ...

Želim, da se (ime) spremeni v (želja).

Ne maram (ime), saj me (užalosti, razjezi, prizadene ...) .

(Ime) bi moral/-a ________.

In tako dalje ...

Ko si napisal/-a svoje stavke (npr. Evanu/Elizi ni mar zame), jih izprašaj z naslednjimi štirimi vprašanji:

  1. Ali je res?
  2. Ali lahko absolutno vem, da je to res?
  3. Kako reagiram, kaj se zgodi, če verjamem tej misli?
  4. Kdo bi bil/-a brez te misli?

Ali je res? Ali lahko absolutno vem, da je to res?

Evanu/Elizi ni mar zame – vprašaj se, ali je to res. Ne sprašuj se, ali se ta misel ujema s tvojim doživljanjem Evana/Elize, nekaj, kar so ti povedali ali si se naučil/-a skozi vajin odnos. Ne razmišljaj o tem, kakšno bi življenje moralo biti (Ni me poljubil/-a, ko je prišel/-la domov, raje je šel/šla brat časopis, ni me poklical/-a, da bo pozen/-na, ni se spomnil/-a name in mi prinesel/-la rož, ogledoval/-a si je je drugo žensko/moškega s poželenjem, namesto da bi se fokusiral name …).

Ali vse to resnično pomeni, da te ne ljubi, da mu/ji ni mar zate? Ne posvetuj se s tistim delom sebe, ki misli, da ve, kakšen bi odgovor moral biti. Vprašanje je: ali se tvoja misel ujema s tem, kar čutiš v sebi? Ali vibrira s tvojo najglobljo zaznavo resnice? Si lahko resnično ABSOLUTNO prepričan/-a, da te Evan/Eliza ne mara? Da te ne ljubi?

Odgovor naj bo enozložen: da ali ne. Če je ne, nadaljuj. ;)

Kako reagiram, kaj se zgodi, če verjamem tej misli?

Razišči, kakšno je tvoje življenje, ko verjameš tej misli. Kako reagiraš, kaj se zgodi, ko slediš svoji misli Ne mara me? Kako se počutiš, ko ji verjameš? Kako ravnaš s seboj in drugimi? Kako ravnaš z njim/njo?

Si žalosten/-na, depresiven/-na, jezen/-na? Se umakneš? Ga/jo poskusiš znova osvojiti? Sodiš sebe in se počutiš kot en velik polom? Se razvedriš z alkoholom, cigareto ali hrano?
Bodi natančen/-na, kot le lahko!

Kdo bi bil/-a brez te misli?

Uporabi svojo domišljijo in pomisli, kdo bi bil/-a, če ne bi verjel/-a tej misli. Ne išči boljše misli, da bi nadomestil/-a bolečo. Poskusi za trenutek zaživeti v svetu, kjer stara misel ne obstaja. Predstavljaj si, da nimaš zmožnosti misliti te misli. Kako bi to bilo?

Poglej Evana/Elizo v tem stanju. Mogoče boš videl/-a le moškega, ki ljubi svojo/-ega ženo/moža, ampak trenutno bere časopis in ne želi preusmeriti pozornosti, saj ga/jo je zgodba popolnoma prevzela … Mogoče bi lahko brez misli Ni mu/ji mar zame veliko bolj užival/-a v njegovi/njeni družbi in svojem življenju?

Preobrni misel – preveri njeno nasprotje

Preveri nasprotje svoje misli. Če kateri preobrat nima smisla zate, se ne obremenjuj z njim.

Preobrni misel Ni mu/ji mar zame:

  • Ni mi mar zanj/zanjo (Ko se počutim prizadeto, se umaknem ali se razjezim in mi je vseeno, kaj si misli).
  • Ni mi mar zase (Ni mi mar zase, ko grem v vojno proti nekomu, ki ga imam rad/-a. Sam/-a sebi ustvarim stres, žalost in se spravim v težko in sovražno situacijo, sam/-a iz sebe ustvarim sovražnika).
  • Mar mu/ji je zame (Mogoče me vseeno ima rad/-a, a se ta trenutek ne želi pogovarjati z menoj. Mogoče me ima vseeno rad/-a, a želi narazen z menoj iz drugih razlogov) ...

Vprašaj se, ali je katerakoli preobrnjena misel resničnejša od tvoje originalne. Najdi tri primere, v katerih je resničnejša!

Preobrnjene misli te lahko dramatično osvobodijo, predvsem če si omehčal/-a svoja prepričanja in misli že v prvih štirih korakih.

Zato ... Sodi svojega soseda, zapiši svoje misli, zastavi si zgornja štiri vprašanja, obrni misel. Kdo pravi, da je svoboda zapletena?

Vir: http://www.huffingtonpost.com/byron-katie/the-work-its-not-reality-_b_7701054.html
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...