Jana Pristovšek

Nepredelane, potlačene bolečine preteklosti ustvarijo zamere in obrambne mehanizme, ki nam škodijo

9. marec 2021    516 ogledov

Stokrat sem že napisala, pa bom tokrat tudi.

Tu, kjer smo sedaj, smo zaradi odločitev, ki smo jih sprejeli v preteklosti. Danes sprejemamo odločitve za prihodnost.

Te odločitve niso samo, ali zamenjati službo ali ne, ali se poročiti ali ne ali kupiti stanovanje ali ne. To so tiste male odločitve, ki jim navadno rečemo naključje.

Po naključju smo nekaj slišali, videli, nekoga srečali, spoznali … Čustvene energije v nas pa določijo, kaj bomo s tem naredili. Zato se lahko zataknemo ali spregledamo.

Na spletu kroži kup nasvetov, floskul, mnenj, sarkastičnih stavkov o razmerju, moških, ženskah.

Razočarani so tako moški kot ženske. Razlika med njimi je v tem, da ženske to govorimo na glas, moški pa le občasno, če že, s prijateljem potiho. Ženske bolečino vlečemo mesece, ker živimo v preteklosti ali prihodnosti, moški večinoma predelajo hitreje, ker se osredotočajo na sedanjost.

Nepredelane, potlačene bolečine preteklosti ustvarijo zamere in obrambne mehanizme, ki nam škodijo.

Namesto, da bi se vprašali, zakaj sem izbral/a tega partnerja ali partnerko v preteklosti, se osredotočimo na to, kako je lahko ta ali taka, kako je lahko naredil/a to in ni ali pa tega in tega ni naredil/a.

Kaj vas je pritegnilo k njemu ali njej? Kaj ste računali, na kaj upali, o čem sanjali, pred čem si zatiskali oči? Katera je bila tista potreba v vas, prepričanje, iluzija, ki je omogočila, da ste sprejeli ne najbolj optimalno odločitev, pa čeprav v dobri veri, da se bosta imela rada, in da bosta skupaj ostala vse življenje? O tem premislite.

Dokler tega ne predelate, se zgodba lahko ponovi, samo obraz bo drug.

Biti lep

Veliko moških si želi nekoga ob sebi in enako veliko število je tudi žensk.

Vsak z vsakim ne more živeti. Zbližujejo nas podoben pogled na življenje, skupni interesi, dopolnjevanje drug drugega.

Če pogledate pare, opazite, da nekdo govori veliko, drugi manj, da je nekdo »močan«, drugi pa »vodljiv«, da nekdo želi biti v ospredju, drugemu pa ugaja, da ni tako izpostavljen.

Privlačijo nas lastnosti, ki jih nimamo, so nam pa všeč. Do tu je vse lepo in prav, se strinjate?

Na splošno gledano, ne bi smelo biti prevelikih težav. Oba sta za resno vezo, oba vesta kaj želita. In se srečata.

Najprej ocenimo zunanjost in se že na podlagi tega odločimo, ali nas človek pritegne ali ne.

Uporabljamo floskule, da je pomembna notranja lepota in ne zunanja, a to je prvo merilo, po katerem se odločimo.

Strinjam se, da nam človek mora biti na pogled všeč, da nas mora nekaj pritegniti k njemu. To je ravnovesje. A včasih zunanjost tako odbije ali privlači, da zanihamo iz ravnotežja in vse drugo ni pomembno. Če nas odbije, tega človeka ne bomo nikoli spoznali in tudi nikoli vedeli, kaj smo zamudili. Tu ni problem.

Problem pa je, če nas tako privlači, da ustvarimo iluzijo ali pristanemo na manipulacijo. Tu med moškimi in ženskami ni razlik. Povozimo torej vse, kar smo prej trdili, da nam je pomembno – njegove/njene vrednote, pogled na življenje, odnos do nas, usklajenost skupnih pričakovanj … Včasih gre tako daleč, da sploh ni važno, kako se ta oseba do nas obnaša, za nas je enostavno tako lep/a, privlačen ali privlačna, da se zaljubimo.

Hec je v tem, ker se naši okolici sploh ne zdi tako lep ali lepa.

Zakaj je tako pomembno, da je lep ali lepa? Zdaj smo spet pri »tistem«. »Tisto« je lahko lažno prepričanje, zavajajoča iluzija, ki nekaj dopolni v naši podzavesti. Morda nezavedno začutite, da ste zato boljši, sposobnejši, več vredni, skratka, da vam je zrasla »cena«, ker je ulov tako lep.

Pretiravam, vem, vendar želim, da se vprašate, zakaj mi je zunanjost tako pomembna (če vam seveda je).

Moški se rad postavi s svojo žensko in ženska se rada postavi s svojim moškim, s tem ni nič narobe, če je v ravnovesju. Prav je, da ste ponosni na svojega partnerja ali partnerko, vendar zato vi niste nič boljši. Vaša vrednost ste vi sami, takšni kot ste, in ne, kdo je poleg vas.

Zgodi se, da se oseba svojega partnerja sramuje, mu/ji teži, naj shujša, se po njegovih željah uredi, čeprav mu/ji to ni všeč, ga/jo pogosto popravlja, se iz njega/nje v družbi norčuje … in sta še kar v razmerju.

Eden nezadovoljen, drugi nesrečen, ne prvi, ne drugi se ne osredotočata nase, ampak na drugega.

Moški lahko odkrito občuduje druge ženske in obratno in svojemu partnerju ali partnerki jasno pove, kako je neustrezen. Svoje frustracije zaradi slabe samopodobe stresa na drugega in drugi je kot kanta brez dna, ki vse potrpi, ker … ljubi. Ja, ljudje pravijo, da je to ljubezen.

Izobrazba

Zakaj je tako pomembna izobrazba? Ne splošna razgledanost, ne čustvena inteligenca, ne pripravljenost na življenje, ampak izobrazba - diploma, magisterij, doktorat.

To je potrdilo, da je človek osvojil znanje iz določenega področja, da je strokovnjak na tem področju. To ne pomeni, da je boljši, da ima avtomatsko visok življenjski standard, da zna prisluhniti človeku, da ne obsoja, da je pozoren, da razume svoja čustva, da ni čustveni manipulator, da prevzema odgovornost za svoja dejanja, da je pošten in zaupanja vreden …

Geniji, ljudje z visokim IQ imajo lahko doktorat iz več različnih področij, razumejo in znajo stvari, ki so običajnemu smrtniku nedostopne, a se zgodi, da se v vsakdanjem življenju težko znajdejo. Moški in ženske.

Nekdo s poklicno izobrazbo, pa je uspešen podjetnik in dober, topel, zaupanja vreden mož in oče ali žena in mati.

Če oseba ni ambiciozna, če nima kariere, še ne pomeni, da zato ni uspešna. Človek je bistveno več kot njegova izobrazba in družbeni status.

Izobrazba med štirimi stenami ni pomembna. Pomembna postane v družbi.

Zakaj? Zaradi vaše slabše samopodobe. Vi niste on ali ona. V

prašajte se, pomislite na to, kako bi se počutili, če bi nekdo vprašal, kaj je vaš partner ali partnerka po izobrazbi. Naredite scenarij in boste prišli do odgovora.

Kaj začutite? Če je občutek neprijeten, navadno sram, nad 5, je morda »tisto«, ki vam lahko dela težave ne samo pri tem, ampak tudi drugje, pa čeprav tako zamaskirano, da zlepa ne pridemo do vzroka. Zdaj imate možnost, da to odstranite, potolažite.

Predstavljajte si sebe, v scenariju, začutite občutek in če je nad 5, stopite do te osebe, pokličite vse osebe, ki so se kadarkoli tako počutile, jih združite, peljite na travnik, ponovno združite, da dobite eno in tej osebi povejte, da je na varnem, da je ustrezna, da je dobra, prijetna, da jo imate radi, da ni kriva, da je čudež življenja in da svet brez nje ne bi bil popoln.

Ko je potolažena, ponovite scenarij, ocenite in postopek ponavljajte dokler ne spravite občutka pod 5.

Tako se boste tudi glede tega uravnovesili. In šele takšni boste lahko videli realnejšo sliko osebe.

Osebe kot celote, vse njene prednosti in pomanjkljivosti in odločitev bo ustreznejša.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...