Jana Pristovšek

Odnos s čustvenim manipulatorjem v službi – kako si pomagati?

15. junij 2021    819 ogledov

Vsak odnos s čustvenim manipulatorjem je stresen in dolgoročno lahko pripelje do izgorelosti. Kaj lahko storimo, če je čustveni manipulator naš nadrejeni? Kako lahko zmanjšamo škodo?

Koraki za samopomoč:

1. Prepoznava – poučite se o čustveni manipulaciji.
2. Dovolj je, da je samo enkrat zloben do vas. Ne dajajte mu druge možnosti ali tretje ali stote.
3. Njegovih besed ne jemljite osebno.
4. Ne padajte na njegov šarm, nakladanje, obljube, visokoleteče cilje.
5. Ne verjemite mu. Ničesar. Ne obljubam ne zagotovilom, ničemur.
6. Ne trudite se mu ugajati.
7. Ne poskušajte mu razlagati o tem, da se moti.
8. Ne poskušajte ga rešiti.
9. Ne poskušajte mu priti naproti z dobrimi nameni.
10. Ne borite se z njim.
11. Ne razlagajte osebnih stvari, ne glede na to, ali je trenutno v prijazni fazi. Njegov namen ni, da vas razume, ampak da dobi nekaj, s čimer bo naslednjič lahko usekal po vas.
12. Cilj, ki ga imejte pred očmi, je, da boste zanj čim manj zanimivi, da dobi od vas čim manj reakcij, čim manj zanimanja. Tako boste izgubili manj energije in poiskal si bo drugo žrtev.
13. Vsak dan si povejte, da v službo hodite zaradi denarja, da ste dovolj dobri, da se dovolj potrudite …

Kako prepoznati čustvene manipulatorje?

1. Čustveni manipulatorji niso nikoli ničesar krivi. Nikoli ne naredijo nič narobe, vi ste tisti, ki jih jezite, ki jih pripravite do tega, da izgubijo živce, kričijo ali fizično napadejo. Vi ste tisti, zaradi katerih so nesrečni, ne ubogate, ne upoštevate, ne sledite, ne znate brati misli, očitajo vam, da mislite samo nase in se niste pripravljeni prilagoditi, zaradi vas se počutijo slabo ali so zaradi vas celo zboleli.

2. Osebnostno vas ponižujejo in krivijo; slabi ste, nehvaležni, ne razumete, nočete razumeti, trmasti ste, nečloveški, neumni … Napadajo vas kot osebo in ne tega, kar delate ali česar niste storili. Bistvena razlika je, če nekomu rečete: Pri tem nisi bil dovolj pozoren ali Kako si ti neumen, štorast …

3. Bolj ko si prizadevate dokazati, da se trudite, da ste dovolj dobri, več energije vam poberejo in jo ponovno usmerijo v vas.

4. Uživajo v vaših razlagah, obračajo svoje besede, vaše, lažejo, si izmišljujejo ali pa utihnejo in se sploh ne pogovarjajo z vami. Pokažejo vam svoj prezir in vam z ignoranco sporočajo, da niste vredni njihove pozornosti.

5. Njihove težave so največje in vse, kar predlagate, bodo ovrgli. Ne potrebujejo rešitve, ampak pozornost in nekoga, ki jim bo ob vsakem času na voljo, da bodo lahko tožili, stokali, jokali, sitnarili, se pritoževali …

6. Vaše dobre namene bodo slej ko prej obrnili proti vam in drugega rezultata kot tega, da se boste počutili ponovno opeharjene, ne bo.

7. Ljubijo konflikt, boj, nasprotovanje. Na to osebo potem lahko kadarkoli odložijo vso svojo jezo, slabo voljo, zlobo, nesramnosti.

Rešitev:

1. Zamenjajte službo ali pisarno, če je to sodelavec.
2. Obrnite se vase in spustite iz sebe ves nemir. Bolj ko boste mirni, manj boste zanimivi. Ni dovolj, če ste mirni navzven, počutiti se morate čim bolj mirno.
3. Spravite ga iz svoje glave in telesa.
4. Poiščite vse osebe v sebi, ki so osebnostno ranjene, in jih potolažite.
5. Vedno znova naj vam bo pomembno, da ohranjate notranji mir, ravnovesje čustev, harmonijo.
6. Znova in znova tolažite in zaščitite srce.
7. Ohranjajte hladen, posloven odnos, čim več navodil naj bo pisnih.
8. Ne zapletajte se v razprave, pa če vas še tako srbi jezik in ego v vas skače od togote.
9. Dajte jezi v sebi duška. Znova in znova.

10. Sodelavcu lahko hladno, kratko in jedrnato rečete: Ne dovolim, da tako govoriš z mano. S šefom si to težko dovolite. Šef je močnejši in ne glede na to, koliko imate prav, obstaja velika verjetnost, da boste potegnili krajši konec.
11. Lahko prijavite mobing, se tožarite, ampak do končne razsodbe morate preživeti. Utrdite si kožo in zaščitite srce.
12. Najučinkovitejša je še vedno prva točka in ohranjanje notranje harmonije.


Zaradi takšnih situacij vedno znova govorim, da naj bo dom oaza, kjer ste varni, kjer se spočijete, se uravnovesite, pozdravite rane, kjer se lahko odprete, smejite, ste zaželeni, dovolj dobri, ljubljeni …


Objem,

Jana

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...