dr. Kristina  Knific

Osebnostna in duhovna rast skozi partnerski odnos

25. april 2019    675 ogledov

Partnerski odnos je odnos intimnosti in zato je eden najbolj tesnih in svetih odnosov, kar jih lahko izkusimo v odnosu z drugimi.

Izhajal naj bi iz svobodne izbire, vendar redki dose┼żejo stanje zavedanja, da lahko ┼że v prvo izberejo┬ás tega nivoja.┬á─îeprav je v osnovi vsak partner, ki ga izberemo, za nas pravi partner, ker odra┼ża na┼ío izbiro in vse, kar iz nje lahko izhaja, in ga zato lahko sprejmemo kot svojega najbolj┼íega partnerja v danem trenutku.

Odnos je vedno tak, kakršnega skupaj ustvarimo

Odnos je vedno tak, kakr┼ínega skupaj ustvarimo, zato kot odrasli zanj lahko prevzamemo popolno odgovornost, brez nepotrebnih o─Źitkov in ob─Źutkov krivde. Skozi nepopolnosti, ki jih do┼żivljamo v odnosu, pogosto kot svojo lastno projekcijo v partnerju, odkrivamo prilo┼żnosti za┬ásvojo┬áosebnostno in duhovno rast. ─îe tega ne zmoremo, odnos slej kot prej izgubi pomen in je zato naravno, da razpade.

Pogost vzrok za razo─Źaranja v partnerskem odnosu so odlo─Źanje z nivoja svojega ega, nepoznavanje ter nerazumevanje sebe in partnerja. Razo─Źaranja vodijo v konflikte, varanje, zapiranje vase, pogasitev strasti, be┼żanje oz. zadovoljevanje potreb zunaj razmerja ...,┬á ti pa v razpad zveze. Odlo─Źanje z nivoja svojega ega daje prednost zgolj enemu posamezniku, in ne uravnote┼żenemu odnosu svobodne zavezanosti.

Svobodna zavezanost pomeni, da partnerja v odnosu dihata skupaj,┬á vendar vsak polno s svojimi plju─Źi.

─îe v odnosu ne razre┼íimo resni─Źnih vzrokov nastalih te┼żav oz. ne storimo vsega, kar lahko, z razpadom zveze pogosto 'izgubimo' dano prilo┼żnost osebnostne in duhovne rasti. Ko stopimo v novo partnersko zvezo, pogosto do┼żivljamo podobne zgodbe ÔÇô scenarij ostaja primerljiv, le soigralci so se spremenili. Pogosto se izka┼że, da dokler nismo osvobojeni pogojenosti, polzavedno ali nezavedno v naslednji izbiri izberemo morda primerljivega partnerja s prvim ali pa njegovo nasprotje ali sledimo drugim interesom, ki ne izhajajo iz ljubezni in resnice. Situacije se ponovijo ali nadgradijo, odvisno od nas samih, izbranega partnerja ter osnovne izbire.

─îe ┼żelimo imeti dober partnerski odnos ...

─îe ┼żelimo imeti dober partnerski odnos, rabimo najprej sami sebi postati tak partner, kot si ga ┼żelimo imeti.┬á

─îe se v odnosu odlo─Źamo na osnovi vrednot, kot so spo┼ítovanje, ljubezen, sprejemanje, iskrenost in zaupanje, in te vrednote v odnosu tudi ┼żivimo, bomo ustvarili zdrav in svet partnerski odnos.

Buda v eni od svojih misli pravi, da je bolje kot tiso─Ź praznih besed ena beseda, ki prinese mir.

─îe ┼żelimo mir v partnerskem odnosu dose─Źi s poslu┼íanjem svojega ega, miru v resnici ne bomo dosegli, zato je treba poslu┼íati tudi svoje zamere, krivde in strahu osvobojeno srce, vest in zdrav razum ter partnerja.┬á

Ti viri informacij┬ánam na poti na┼íega osebnostnega in duhovnega razvoja pomagajo do najoptimalnej┼íih odlo─Źitev, ko dva za dobro obeh prispevata najbolj┼íe od sebe v odnosu drug do drugega.┬á┬á

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...