Društvo Tolmun

Osebnostna prenova

16. september 2017    100 ogledov

Dovoli ┼żivljenju lahkotno plesanje na robu ─Źasa. (Rabindranath Tagore)

Kako izvesti osebnostno prenovo? Enostavno je. Potrebno se je samo odlo─Źiti, kaj bi radi in odkriti, kaj nam prepre─Źuje, da bi to dosegli.

Cilj osebnostne prenove je, da se na─Źrtno za─Źne zavedati samouni─Źujo─Źih miselnih vzorcev, vedenj in sa se jih odstrani iz vsakdanjika. Celostna prenova se za─Źne takrat, ko pri sebi sistemati─Źno za─Źnemo preverjati 15 kriti─Źnih pasti, v katere se obi─Źajno ─Źlovek ujame in obti─Źi. Zato se v ┼żivljenju v neprijetni situaciji za─Źne verjeti, da iz nje ni izhoda. Seveda je to zelo enostavno re─Źi, nekaj povsem drugega pa je, to v praksi izvesti.

Osebnostno prenovo se lahko dose┼że, ko smo iskreni v svojem iskanju in pripravljeni nadaljevati korak za korakom. Prvi korak, ki ga je potrebno storiti, je ugotovitev, kak┼íne narave so ┼żivljenjske pasti, v katere smo ujeti. Ko nismo zadovoljni z ┼żivljenjem, ki ga ┼żivimo, je potrebno preveriti, kaj pravzaprav ne deluje. Kriti─Źna to─Źka pri tem je sposobnost izbirati modro med realnim in nerealnim vedenjem, po doma─Źe povedano: potrebna je ┬áuporaba zdravega razuma. To je pravzaprav proces, ki je povezan s prepoznavanjem 15-tih ┬ákriti─Źnih pasti in s postopno odpravo le-teh. Osebnostna prenova je samo oblika terapije, ki nam pomaga ┼żiveti ┼żivljenje, ki si ga ┼żelimo. Pri tem je potrebno postaviti izhodi┼í─Źe, da imamo vsi iste potrebe, vendar se razlikujemo po na┼íi sposobnosti, da jih izpolnimo. Te┼żavnost na┼íih ┼żivljenskih ┬╗problemov┬ź se vidi v neposrednem odsevu na┼íe nesposobnosti, da jih uspe┼íno razre┼íimo. Kakr┼ínikoli simptomi ┼że so, bodo nemudoma izginili, ko svoje potrebe uskladimo z realnostjo in jih uspe┼íno zadovoljimo.

Na┼ía prepri─Źanja so pravzaprav na┼ía posplo┼íevanja, ki jih pogosto uporabljamo v okolici, v kateri ┼żivimo in delujemo skladno v njem. So del na┼íe zavedne pozornosti in niso zakopana globoko v nezavednem. Nastanejo kot posledica ne-preverjanja, ker jih sprejmemo kot dejstva. V resnici ni veliko dejstev v ┼żivljenju,┬á tisto kar mi sprejmemo kot realnost, je predvsem skupek prepri─Źanj, kak┼íne stvari so in ideje kak┼íne bi morale biti. Negativna prepri─Źanja, ki najpogosteje temeljijo na strahu, so najbolj razdiralna. Va┼ía prepri─Źanja so kot nevidni zidovi, ki vas obdajajo in omejujejo va┼íe ┼żivljenje. ─îe se ho─Źe zidove prebiti ali podreti, je treba najprej prepoznati, da obstajajo in da nismo svobodni.

Ne da se spremeniti ni─Źesar, ─Źesar se ne zavedamo, ko pa se enkrat negativna prepri─Źanja ozavemo, se lahko za─Źnete proces osebnostne prenove s pomo─Źjo razli─Źnih postopkov. Pri tem nam je v pomo─Ź seznam 15-tih kriti─Źnih pasti, v katere smo se lahko ujeli:┬á┬á

 • negativna prepri─Źanja
 • napa─Źne domneve
 • biti ┼żrtev in obto┼żevanje drugih
 • negativno izpla─Źilo
 • maske
 • nezdru┼żljivost ciljev in vrednot
 • upiranje tistemu ┬╗kar je┬ź┬á
 • zrcaljenje┬á
 • strah
 • potreba, da imamo vedno prav┬á
 • pri─Źakovanja┬á
 • jasnost namena┬á
 • pomankanje motivacije┬á
 • pomankanje samodiscipline┬á
 • napa─Źno usmerjanje ┼żivljenske enegije
   

Ko uvidimo, katera vedenja vas ne podpirajo, se zavemo, da bo trenutna sprememba v vedenju vodila do ustrezne spremembe. Ni potrebno, da se spremeni ob─Źutke o ne─Źem, da bi vplivali na spreminjanje. Uporaba samodiscipline za izvajanje takoj┼ínih sprememb v lastnem vedenju bo pripeljala do sprememb v kateremkoli odnosu. Aktivnost usmerja na┼íe odnose, jih izbolj┼íuje in vpliva na zadovoljitev potrebter do izbolj┼íanje vedenja, kar posredno postopoma dviguje na┼ío samopodobo.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...