Sandra  Mars

Partner ni vaš sovražnik, stres je!

piše: Sandra Mars
23. marec 2022    638 ogledov

Včasih imamo občutek, da je vsega preveč, in posebej nas iritira dejstvo, da se počutimo, kot da nas doma čaka še en problem, ki ga je treba rešiti – naš partnerski odnos. 

Zavedamo se, da bi to moralo biti nekaj lepega, nekaj, kar nas pomirja, in da bi morali imeti ob sebi nekoga, ki nas razume, ki nas sliši, ki nas ceni in ki nam pomaga skozi težje trenutke.

Imamo pa vse prej kot to. S partnerjem si postanemo tujci, neznanci in na trenutke celo sovražniki.

Nimamo energije za to, da bi se ukvarjali še s tem, saj komaj dihamo. Jezni smo, ker bi radi, da bi bilo vse tako, kot je bilo na začetku razmerja – vznemirljivo, prijetno, lepo.

S partnerjem se ne razumemo in občutek je, kot da govorimo dva različna jezika. Pravzaprav velikokrat čutimo, kot da nismo skupaj z isto osebo.

Počutimo se prevarani, izdani, razočarani in povrh vsega še nepopisno utrujeni in živčni. 

Ko pride do tega, se je pomembno zavedati, da naš partner ni naš sovražnik, stres je.

Ta hitri tempo življenja in ta pretirana preobremenjenost žensk, na katero pritiska z vseh strani, v največji meri vodi v izgorelost in izčrpanost, ki ruši žensko hormonsko ravnovesje in jo nenehno postavlja v moško energijo, v kateri mora obstati, če želi vse postoriti. Ko se to zgodi, in v večini primerov se, se k zunanjemu stresu prišteje še ta naš notranji stres zaradi kemijskega neravnovesja.

Stres je ubijalec ženske energije, intimnosti in povezanosti

To seveda prispeva k temu, da je manj intimnosti in manj povezanosti s partnerjem ter da sta vzkipljivost in užaljenost še večji. Stres je kriv za njeno obnašanje, delovanje in nezmožnost umiritve, in vsekakor ne njen značaj. 

Moško energijo ubija občutek poraženosti

Tudi moški ima dandanes veliko več obveznosti, kot jih je imel v preteklosti, ko je bilo dovolj, da je družino finančno oskrboval in se od njega ni zahtevalo nič drugega kot to. Takrat je bil cenjen za njegov prispevek. Dandanes se od njega pričakuje, da bo pomagal pri gospodinjskih opravilih in da bo sodeloval pri negi in vzgoji otrok, kjer se ne znajde najbolj. Kljub temu da poskuša, ima prevečkrat občutek, da so opažene le njegove napake in da je venomer spregledan njegov trud. Ta občutek poraženosti povzroča padec testosterona in seveda hormonsko neravnovesje. Tudi pri moškem se notranji in zunanji stres seštejeta. Lahko razumemo, da smo kot tempirana bomba in nismo vedno zmožni največje potrpežljivosti in mirnosti. 

Odnosi niso več to, kar so bili ...

Dinamike sodobnih odnosov niso več enake, kot so bile nekoč, in glavna težava sedanjih partnerstev je ta, da avtomatsko in nezavedno preslikavamo na naš odnos pretekle tradicionalne vloge in dinamike, o katerih so nas učili naši starši in njih stari starši, ali pa dovolimo, da njihovi kometarji in opazke vplivajo na to, da vidimo svoj odnos kot na robu propadanja in da imamo občutek, da smo v njem poraženci.

Spregledamo pa dejstvo, da se je svet od takrat veliko spremenil in da je življenje danes zelo drugačno in veliko težje, kot je bilo nekoč, kar seveda zahteva prilagoditve in posodobitve tudi v naših sodobnih vlogah in predvsem odnosih.

V trenutku, ko to ozavestimo, postanemo bolj razumni in strpnejši drug do drugega. Imamo drugačne zahteve do našega partnerja in drugačna pričakovanja od našega partnerstva. 

Ko gremo v srce in sočutje ter razumemo dinamike, se odnosi spremenijo ...

Takrat gremo v srce in sočutje. Nepomembne stvari spustimo in se začnemo osredotočati na to, kar je res pomembno. Ko se naučimo, kako se obojestransko podpreti, da zmanjšamo stres, in kako izvabiti iz našega partnerja najboljše, začnemo živeti sebe in svoje partnerstvo na drugačen način, morda še boljši kot na samem začetku zveze.

Namesto da poskušamo spremeniti tisto, česar ni mogoče spremeniti, se osredotočamo na tisto, kar je mogoče spremeniti, in temu namenjamo svoj fokus.

Namesto da se spotikamo ob to, česar ne dobivamo ali česar si ne želimo, se osredotočamo na tisto, kar si želimo in kar lahko dobimo, in v to vlagamo.

Ko svoj čas, svojo pozornost in energijo usmerimo v drugo smer, lahko resnično ustvarimo trajno ljubezen, kjer se bomo počutili sprejeti, podprti in odobravani. Ta pomembna preobrazba bo ponudila nove temelje in popeljala vaš odnos v nove višave. Vajina zveza bo postala vaše varno zatočišče, kamor se bosta zatekala po uteho, po oporo, kjer se bosta počutila ljubljena za to, kar sta, in kjer bosta dobila vse, kar potrebujeta.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...