Alenka  Dijak

Perspektiva učitelja Dharme: O petih ovirah

piše: Alenka Dijak
8. april 2020    18 ogledov

Perspektiva učitelja Dharme:

O petih ovirah

 

Ko ljudje začnejo meditirati ali pa so na splošno pozorni na svoja miselna stanja, jih velikokrat preseneti, kako pogosto so ujeti v nemiru ali zaspanosti, v tem, da bi si želeli česa ali v odporu do česa drugega.

 

Pet ovir so mentalna stanja, ki zamračijo ali zameglijo našo sposobnost, da vidimo um takšnega, kot v resnici je.

 

1. Želim / želja, poželenje

2. Ne želim / odpor, jeza

3. Nemir / skrbi

4. zaspanost / neobčutljivost, brez energije lenoba

5. Dvom

 

Tradicionalna analogija je, da je um kot nebo: bistro, modro, neskončno.  Ovire so kot oblaki, ki zakrivajo nebo. Včasih je toliko oblakov ali pa ostanejo tako dolgo, da se zdi, kot da so oblaki resnična narava uma. Zanimivo je, da nekateri ljudje, ki trpijo za depresijo, opisujejo, kako je čutiti depresijo – oblačno, temno, megleno.

 

Želim / želja ali poželenje. Vsi smo ujeti v to, da si nečesa želimo. To je lahko tako zelo veliko – da bi partner delil svoje življenje z nami, ali pa majhno – le majhen žvečilni gumi v žepu jakne. Želje pogosto doživljamo kot prijetne in nas lahko popeljejo v sanjarjenje o želenem. Lahko pa postanejo zelo neprijetne, če želenega ne moremo dobiti

Ne želim / odpor, jeza  = Ko odpor pride k nam v vseh možnih oblikah. Odpor do stanja zunaj nas, odpor do dolžine meditacije, ali odpor do bolečine v rami. Običajno odpor doživljamo kot neprijetnost zato se jo skušamo znebiti.

Nemir /skrbi. Lahko bi rekli, da se nemir čuti v telesu, medtem ko je skrb nemir uma. Nemir težko sedi pri miru. V praksi meditacije je potrebno vedeti, da se bo nemir sprevrgel v še večji nemir, ko bomo nanj delovali impulzivno z željo da se umiri ali odide.

 

Zaspanost / nedejavnost, lenost. Ta ne potrebuje nobene razlage. Vsi poznamo to mentalno stanje in ga znamo prepoznati. Težko pa se ga je zavedati, saj je spolzko in nas potisne v sladkosti spanja.

Dvom – je zadnja najnevarnejša ovira. Zakaj? Ker mas lahko ustavi in prenehamo z dejavnostjo (v tem primeru meditacijo)Pojavi se v obliki misli, na pri mer: »Tega ne zmorem« ali »Mislim da čuječnost ne deluje. Mogoče deluje za druge, zame ne.«

Na kratko: Ko delate z ovirami, ne pozabite, da ne predstavljajo težave dokler je vi ne naredite. če je vi ne naredite. Ovire prepoznajte, jih poimenujte in jih ne jemljite osebno. Če jim samo dovolite, da so, se bodo spremenile. Če se pa jih jemljete osebno in se z njimi povežete, bodo dobile dodatno moč.

 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...