mentor Uroš

Resničen pomen srca v naših življenjih

14. april 2017    2471 ogledov

Srce je izjemno pomemben del nas, ki ne črpa zgolj krvi po naših žilah, ampak vpliva na vse vidike našega življenja. Živimo v času, ko je stres v porastu, s tem pa kakovost življenja v padanju. Rešitev, ki je tudi znanstveno podprta, je srce.

Že zgodaj smo bili poučeni o nespornem dejstvu, da je srce mišica, ki s svojim krčenjem poganja kri po naših žilah in tako omogoča življenje. A tako kot pri ledeni gori, kjer je 90 odstotkov njenega volumna skritega očem pod morsko gladino, ima tudi srce v naših življenjih veliko večjo vlogo kot zgolj črpanje krvi.

Še pred nedavnim so bile izjave, kot so Strl mi je srce, Moje srce je ranjeno, Pustite srce na igrišču, zgolj fraze, ki jih intelektualno nismo mogli razumeti, čeprav smo na neki ravni zaznali njihov pomen. Danes nam je zaradi raziskav na Inštitutu HeartMath na voljo veliko več informacij, s katerimi te fraze postanejo še kako resnične in vredne naše pozornosti. Živimo v času, ko je stres v porastu, in verjetno niti ni več dneva, ko človek ne bi doživel stresnega dogodka, ki je lahko strto srce ali pa izsiljena prednost v križišču. Stres, naj se tega zavedamo ali ne, vpliva na naše zdravje. Študije na ameriških univerzah so pokazale, da je prav kronični stres kriv za srčno-žilne bolezni, desetletna raziskava pa je pokazala, da so imeli ljudje, ki niso znali upravljati svojega stresa, 40 odstotkov višjo stopnjo smrtnosti v primerjavi z ljudmi, ki niso bili pod stresom.

Srce lahko izniči posledice stresa

Raziskave na Inštitutu HeartMathu pa so pokazale, da je prav srce tisto, ki lahko vpliv stresa ne samo zmanjša, ampak tudi izniči njegove posledice. Razvite so bile praktične in preproste tehnike, ki so sedaj na voljo tudi v Sloveniji in s katerimi lahko vsakdo vpliva na svoje srce in v trenutku zazna spremembo, ki jo lahko izmeri tudi s pomočjo naprave biofeedback. Znanstveno potrjene tehnike in tehnologija so bile preizkušene tudi pri multinacionalkah, kot so Boeing, Shell, Cisco ..., kjer so v dolgoročnih študijah zaposlenih, ki so se tehnik naučili in jih uporabljali, med drugim ugotovili izboljšanje psihofizičnih sposobnosti in povečanje zadovoljstva na delovnem mestu.

Srčna inteligenca nam omogoča sprejemanje boljših odločitev

Srce pa nam ne omogoči zgolj nadzora nad stresom, ampak tudi pametnejše razmišljanje in z zanašanjem na našo srčno inteligenco sprejemanje boljših odločitev. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da intuitivna inteligenca izvira ravno iz srca in da se jo lahko vsak nauči uporabljati.

Obdobje, v katerem živimo, je zaznamovano s poveličevanjem uma in z zanemarjanjem srca

Vendar pa kot je dejal že Einstein, ne moremo rešiti naših problemov s pomočjo razmišljanja, ki jih je ustvarilo. Če smo iskreni, je edina alternativa umu srce, ki se ga moramo naučiti ponovno uporabljati.

Na podlagi znanstveno izvedenih študij je bilo ugotovljeno, da delo na srcu ne vpliva zgolj na ljudi, ki to počnejo, ampak tudi na njihove družine, okolico in celo na podjetja, v katerih so zaposleni. Kmalu bomo živeli v svetu, kjer bodo konkurenčna prednost podjetja prav zaposleni, ki so v stiku s svojimi srci. Novi svet je na obzorju, vprašanje je zgolj, kdaj se boste tudi vi povezali s svojim srcem.

Kako se pa tebi zdi? 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 1 leto nazaj
Srcna inteligenca je vrednota je odnos je ljubezen je obilje lepega..to imam hvala hvalezna sem❤❤❤...
Marta
  komentiral 5 leto nazaj
SRČEK JE ZAKON :) <3
Nalagam...