Maja Križnar

Sami sebi smo najboljši terapevt

6. december 2016    1841 ogledov

Povod za današnjo objavo sem pred nekaj dnevi dobila od prijateljice, ki je nič hudega sluteč napisala svoje vprašanje eni izmed ponudnic jasnovidnih storitev. Zapis, ki ji ga je kot odgovor poslala omenjena 'jasnovidka', me je odpeljal v dneve, ko sem bila sama najbolj razsuta, tik po tem, ko sem končala takratno partnersko zvezo in v službi dobila odpoved. Bolečina je v takem trenutku res velika in pripravljeni smo narediti in kupiti vse, samo da bi se rešili te bolečine.

Ko sem brala njeno 'diagnozo', me je prevzela misel, kako lahko nekdo tako močno manipulira z ljudmi. Napovedala ji je tako drastično usodo, da sem se zgrozila. Hkrati pa se še močneje zavedla dejstva, s katerim se danes upravlja. STRAH. Prestrašen človek je najboljši kupec. Tak človek je najlažje vodljiv, zato mu nasujmo še malo balasta, da bo pritekel še hitreje. Verjetno tudi sami to večkrat opažate v svojem okolju, kajne? 

Seveda omenjena gospa ni pozabila na rešitev za njene težave. Čudežni predmeti, ki odpravijo vse naše težave. Instantna in dokaj poceni rešitev, ki brez truda in vloženega dela obljublja čudežne rezultate. Zelo mamljivo, ampak očitno 'pali'. Vsaj pri meni takrat je.

V želji, da se rešim bolečine, sem pri tej isti gospe naročila neko zapestnico, ki naj bi mi prinesla ljubezen in mir. To zapestnico sem nekaj časa celo nosila.

No, hvala bogu sem zelo kmalu dojela, da mi nobena zapestnica ne more pomagati oz. prinesti dušnega miru, če ne bom sama poskrbela zanj. Takrat sem še odločneje sklenila, da si bom pomagala sama v največji možni meri, kot se bo le dalo.

Prebolevanje končanega partnerskega razmerja in izguba službe v istem trenutku sta bila zame dolgotrajen in v začetku zelo naporen proces. Veliko sem jokala. Prevzela sem svoj del krivde za razpad zveze in se odločila, da stvari raziščem in saniram. Odločila sem se, da imam dovolj propadlih vez, in stvari vzela v svoje roke. Želela sem razumeti, zakaj, zato sem šla v globino. Najprej sem se intenzivno zatekla k pisanju, ki sem ga pogosto prakticirala že prej. Papir oz. računalniška tipkovnica preneseta vse. Takrat je bilo tako in še danes je tako. Ves čas sem si zapisovala svoje občutke, ne glede na to, kakšni so bili. Vztrajala sem, četudi se mi kdaj ni nič več ljubilo, pisala sem in počasi dojemala vzorce, ki so me šibili.

Z meditacijo sem bila prej v stiku občasno, vse do dneva, ko sem naletela na intenzivni tečaj. Zgodilo se je kar samo od sebe, pravzaprav je tečaj našel mene in po prijavi ni bilo več poti nazaj. Pisanju sem dodala še meditacijo in tako sem postopoma odkrivala svoje vzorce in nepravilna delovanja, ki so me ovirala na poti do sreče. Bilo je intenzivno, ampak vredno, saj sem začela čistiti tudi svoje vzorce in rane iz otroštva. Vedno znova sem dobivala lekcije in informacije, ki sem jih v danem trenutku lahko prenesla, nikoli nič več kot to. Vztrajala sem in vztrajam še danes.

Močno pa sem si zapomnila tudi besede, ki nam jih je predala učiteljica meditacije na prvi uri tečaja za certifikacijo. »Lahko vam dam vse orodje in materiale, vendar ne morem delati namesto vas. Delati morate sami.« In v tistem trenutku sem še bolj prepričano vedela, da je moje lastno delo edino, ki vodi do rezultatov. Na poti sem spoznala in se naučila tehnik in orodij, ki mi pri delu pomagajo, nikoli pa nisem nehala delati. In delam še danes.

Ker kot agronomka ne morem popolnoma iz svoje kože, bom navedla še en primer kar od tam. Če želimo z njive odstraniti plevel, nam pri tem pomaga motika, vendar moramo še vedno to motiko upravljati mi. Poprijeti moramo za delo. Enako je pri delu na sebi oz. pri odstranjevanju plevela iz sebe. So tehnike in orodja, ki nam pri tem pomagajo, v mojem primeru sta orodji pisanje in meditacija. Pa vendar ju moram vsak dan dosledno izvajati. Tako pač je in ja, vredno je. 

Torej, dragi moji, bodite previdni pri izbiri orodij na svoji poti sprememb in ne nasedajte instantnim in hitrim rešitvam. Če želite delo na sebi opraviti dobro, ga nič in nihče ne more opraviti namesto vas. 

Deli svoje izkušnje! 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Maja
  komentiral 4 leto nazaj
Nataša, tako je. :D In kako osvobajajoče je to spoznaje, kaj ne? :D
Nataša
  komentiral 4 leto nazaj
Draga Maja prav imaš....vse je v nas.....tako darovi kot odnosi......❤
Nalagam...