Dejan Jarič

Pristno in iskreno izražanje čustev v odnosih kot preventiva pred boleznimi?

piše: Dejan Jarič
1. april 2019    892 ogledov

Pozdravljeni dragi prijatelji/znanci/obiskovalci in seveda iskalci Resnice! Pred leti so bili moji odnosi res katastrofalni. Bil sem neizpolnjen v partnerskem odnosu, da ne govorim o odnosih s starši ali celo odnosih v službi …

  • Imate tudi vi težave z nekonstruktivnimi odnosi?
  • Ste že kdaj bili žrtev mobinga v službi, tako kot sam, pa se niste znali na sočuten način postaviti za sebe in vzpostaviti normalno človeško komunikacijo…?
  • Se morda spopadate z depresijo (kot sem se pred leti sam), ste brez volje do življenja ter v njem ne vidite več smisla?
  • Se večino časa počutite nerazumljeni, neslišani in nepomembni od staršev in partnerja/partnerke?

Če je bil vaš odgovor ISKENO vsaj na eno vprašanje “DA”, potem vas popolnoma razumem s čim se soočate. Naj vam povem, da sem šel skozi vašo težavo tudi sam in to so bili moji najtežji časi mojega življenja.

Zaradi neizražanja in tlačenja svojih »negativnih čustev« ...

Zaradi neizražanja in tlačenja svojih »negativnih čustev«, kot so jeza, zamera, žalost, nesprejemanje samega sebe sem že v gimnaziji doživel 3 epizode hude depresije, bilo je res tako hudo, da mi ni bilo več za živet. Takrat mi je zelo pomagala izjemno napredna in znanstveno dokazano (preko 600 kliničnih uradnih znanstvenih študij) učinkovita metoda Transcendentalne meditacije ( TM ), ki jo še vedno redno vadim že preko 20 let.

Dolga leta me tudi moji kolegi zdravniki zaradi moje »drugačnosti« in naprednega načina vedenja in razmišljanja za tisti čas niso sprejemali (bil sem in roko na srce še vedno sem črna ovca v družbi).

Ko sem bil še absolvent medicine s samo tremi izpiti do konca leta 2010 so me neki ortodoksni študentje, zaverovani samo v svoj prav in zaprti za temeljne Resnice obstoja, delujoči torej samo iz mentala/uma/glave - s čimer sicer ni nič narobe, stvar izbire pač - prijavili dekanu in imel sem zagovor zaradi pripravljanja seminarja osebne in duhovne rasti pred dekanom in celotnim učiteljskim zborom Medicinske fakultete v Ljubljani… Bilo jih je preko 30, jaz pa sem se zagovarjal sam. Želeli so mi prepovedati, da bi šel na zadnje 3 izpite, da torej ne bi mogel postati zdravnik.

Zanimivo kajne, v kakšni državi živimo? Kjer si izločen iz sistema, če si drzneš govoriti pravo Resnico, ki je danes mimogrede tudi dokazana z napredno znanostjo. Veliko tega seveda še ne vemo in ne znamo dokazati, kar pa ne pomeni, da to ne obstaja.

Medicina in znanost seveda napreduje vsak dan, verjetno bo težko kadarkoli dokazati vse kar pravi duhovni učitelji učijo že tisočletja. Živimo trenutno na fizičnem planetu Zemlja v neskončnem vesolju, ki se še vedno širi… Duša in prava duhovnost je namreč nematerialna in potem takem z nekimi inštrumenti težko izmerljiva. Znamo sicer že slikati auro človeka s Krilianovo kamero recimo. Ampak tukaj nas čaka še ogromno dela, da bomo lahko res na znanstven način dokazali vse, kar nas duhovnost uči že tisočletja. Vem, da sicer nisem sam med zdravniki. Imam tudi ogromno prijateljev in kolegov zdravnikov, ki me podpirajo na moji poti, seveda pa še več t.i. »hejterjev«. Slovenska »fovšija« namreč ne pozna meja, gre za naš največji nacionalni šport.

Drugi pa je recimo primerjanje z drugimi…tudi sam sem bil celo življenje primerjan, vemo, da gre samo za delovanje ljudi iz uma. Če o vas ne pišejo ničesar slabega, se vprašajte, ali ste v življenju sploh že kaj pametnega naredili…? Ali se ukvarjate samo z drugimi, ker nimate poguma se ukvarjati s seboj in rešiti svojih težav…? Ne govorim, da to vi počnete, vem, da se trudite to spremeniti, saj drugače verjetno ne bi pristali na moji strani in brali tega zapisa…

Prevzemite odgovornost za svoje življenje in vaše trenutne odnos, tudi partnerskega

Prevzemite torej popolno odgovornost za svoje življenje, imejte vaše življenje popolnoma v svojih rokah. Prevzemite torej tudi odgovornost za vaš trenutni partnerski odnos (če ga imate) in se odločite ali še želite tako živeti, ali pa si zaslužite kaj več. Leta in leta vztrajati v neizpolnjujočih partnerskih odnosih pač zame ni prava ljubezen do sebe. Vprašajte se vendarle že enkrat iskeno, iz Srca, ste zares srečni in izpolnjeni v svojem življenju, ste zadovoljni s svojim spolnim življenjem ali zaradi neizpolnjenosti v odnosu morda bežite v pretirano delo? Ne želim povedati, da morate prekiniti trenutni odnos, če ga imate, želim le povedati, da je iskrenost do sebe in prava mera poguma izjemno pomembna za osebni in duhovni napredek vsakega posameznika na tem našem ljubem planetu Zemlja. Odločite se iz Srca, je to res to, kar si globoko v sebi želim? Težava nastane, ko en partner dela na sebi, drugi pa vztraja v vlogi žrtve. Na dolgi rok to ne gre skupaj in taka partnerja se slej ko prej razideta. Kajti saj poznate star slovenski pregovor: »Za dobrim konjem se vedno kadi.« Pa ne gre tu za nobeno hvaljenje samega sebe, ampak tako preprosto to pač je.

dejan-jaric-7.jpg

Pa pustimo preteklost, predelal sem jo, sprejel z ljubeznijo in hvaležnostjo. Odpustil predvsem sebi in drugim, npr. staršem in drugim ljudem, ki z menoj niso ravnali tako, kot sem si želel. Vem, da so vsi bili moji največji učitelji v tem življenju. Kajti vsak, ki pride v naše življenje je blagoslov ali »lekcija«, od katere je dobro, da se čim več naučimo in ne ponavljamo starih napak preteklosti. In ker sami niso dobili brezpogojnih energij (ljubezni, sočutja, sprejemanja) od svojih staršev (in tako ogromno generacij nazaj), tega tudi meni seveda niso mogli dati. Gre za t.i. transgeneracijsko epigenetsko dedovanje, ki je že dokazano z znanostjo epigenetike. Dali so največ, kar so iskreno zmogli, potrudili so se po svojih najboljših močeh in za to bom svojim staršem večno hvaležen.

Hvaležen svoji mami Eriki in svojemu očetu Dragu, za podarjeno življenje, za priložnost, da naredim iz svojega življenja mojstrovino. Hvala vama, iskrena hvala za vse! In prosim odpustita mi za vse moje delovanje iz Ega, ko sem se upiral in deloval iz jeze, zamere in žalosti, ko vaju nisem sprejemal, ko nisem sprejemal vajinega delovanja. Sedaj vem, da sta mi želela le vse najboljše, v kar sta iskreno verjela. In sedaj ko to pišem-7:30 zjutraj (celoten tekst nastaja v noči iz 25.3. na 26.3.2019 po globoki meditaciji po navdihu) so se mi ponovno vlile solze, ampak tokrat so to solze sreče, hvaležnosti, radosti, brezpogojne ljubezni. Draga starša, če bosta ta zapis kdaj prebrala, še enkrat ISKRENA HVALA ZA VSE!!!

Tako redko ljudje doživijo ta stanja, da se dejansko odpre Srce…

To sicer pogosto doživljam v svoji psihoterapevtski praksi, ko se ljudje končno enkrat, pa čeprav neznancu, ki ga prvič vidijo, popolnoma zaupajo in izlijejo svojo bolečino in jo po desetletjih potlačenja, zanikanja, in laganja samemu sebi končno priznajo in občutijo. In to je zelo dragoceno, verjemite mi.

Moje glavno poslanstvo, ki ga bom izpolnil v tem življenju je, da bom postavil najnaprednejši in najmodernejši holistični center za celostno zdravljenje in dvig Zavesti ljudi! Ker sem po duši srčen zdravnik, bom speljal to misijo in življenjsko poslanstvo, ki sem ga že davno ozavestil. Vztrajal bom na tej poti, dokler mi ne bo uspelo. To obljubljam svobodno in pri polni zavesti najprej sebi in nato vam, ki to sedaj berete! In če to ne bo mogoče v naši ljubi Sloveniji (zaradi birokratskih omejitev, metanja polen pod noge, zavisti itd. na kar sem že itak pripravljen J…), bom holistični center odprl v angleško govoreči državi, najverjetneje v ZDA. Ker obožujem morje, bo to mogoče Miami na Floridi ali Los Angeles ali San Francisco v Kaliforniji…bomo videli kam me bo zanesla moja pot in kakšne napredne in duhovno realizirane zdravnike bom spoznal na svoji poti. Vem, da nisem sam, vem da obstajajo. Deepak Chopra je recimo eden izmed njih…

Sam ne sledim več družbenim normam, pravilom, ne živim tako kot drugi hočejo in morda želijo ali celo pričakujejo, ampak živim tako kot sam v Srcu čutim! In verjemite mi, to je zelo osvobajajoče! Sam se z mnenjem drugih res že dolgo ne ukvarjam več, to slovensko bolezen, mentalni vzorec »Kaj bodo pa drugi rekliJ?« sem pa ja v procesu lastnega obiskovanja psihoterapije že zdavnaj prebolel… 

Moje življenje, moja pravila pravijo Američani…

Popolna svoboda in neodvisnost od drugih, predvsem pa od lastnih samo ustvarjenih omejitev v umu… Saj imamo vendar svobodno voljo, ki nam jo je dal sam Bog. Kaj boste s svobodo izbire naredili vi? Boste še vedno morda igrali vlogo žrtve in za svoje težave in nesrečno ter neizpolnjeno življenje krivili druge? Ali raje namesto tega prevzeli popolno odgovornost za svoje življenje in naredili mojstrovino iz svojega življenja, ki vam je bilo podarjeno in je resnično zelo dragoceno. To, da se rodimo v človeškem telesu je po svetih spisih (Bhagavad-gita npr.) izjemno dragoceno, 1 na milion možnosti v neštetih oblikah obstoja, neštetih bitjih, ki dejansko obstajajo v tem Univerzumu.

Zaradi naprednega duhovnega zavedanja, strokovnega znanja in iskreno željo, da bi ljudem pomagal do boljšega zdravja tudi na drugačen način (npr. z ozaveščanjem ljudi, da zanikanje, tlačenje oz. neizražanje t.i. negativnih čustev na koncu lahko pripelje tudi do hudih obolenj na psihičnem in fizičnem nivoju, kar danes mimogrede na znanstven način dokazuje tudi moderna znanost.

Najpomembnejše veje so epigentika, kognitivna psihologija, nevrobiologija, nevropsihologija in nevropsihoimunologija. Če ste laik morda ne veste o čem govorim, a naj vas to ne prestraši.

Če povem v preprostem jeziku, vsa ta negativna čustvena stanja, podkrepljena z nepodpornimi sistemi prepričanj lahko dejansko brez  dvoma pri nekomu denimo udarijo ven tako, da dobi raka. Ugasne se npr. epigenetska kontrola na celičnem nivoju-TSG gen ali daljše tumor supresorski gen, ki normalno zavira nastanek tumorja se ugasne. Kot bi v sobi ugasnili luč. To pomeni v telesu signal za nekontrolirano delitev celic… Nekdo drug pa recimo tako kot sam »dekompenzira» z depresijo ali Bog ne daj še čim hujšim…

Obstaja pot iz začaranega kroga nekonstruktivnih in neizpolnjenih odnosov

Vedno sem vedel, da obstaja pot ven iz tega začaranega kroga nekonstruktivnih in neizpolnjenih odnosov.

In vedel sem, da sigurno lahko popolnoma ozdravim svojo dušo in telo…Vas zanima kako?

Skratka... Da zgodbo skrajšam, ker močno cenim vaš čas, sem prišel do skrivnostnih in naprednih tehnik za definitivno izboljšanje kvalitete vaših vsakodnevnih odnosov za katere še vedno na žalost ve le peščica ljudi in zagotovo pomagajo.

Preko prijatelja sem izvedel za napredno metodo transpersonalne psihoterapije, katero sem obiskoval kar 11 let. Tudi zaradi obiskovanja teh terapij sem postopno prenehal igrati vlogo žrtve in za svoje težave kriviti druge.

Postal sem prav zares avtentičen, iskren in pristen najprej do sebe ...

Postal sem prav zares avtentičen, iskren in pristen najprej do sebe, nato pa seveda še do drugih. Prenehal sem se podrejati drugim (družbenim normam in pravilom), naučil sem se postaviti zase in tudi trdno stati za svojo Resnico in iskrenimi srčnimi željami, seveda na empatičen/sočuten način do sebe in drugih. Prenehal sem torej biti le še ena izmed ovac v sporogramiranem sitemu/svetu v katerem trenutno živimo.

Da nisem imel teh znanj in veščin pač nisem bil sam kriv, nenasilne verbalne komunikacije nas pač kot otroke niso učili že v vrtcu (pa bi nas morali). Niso nas torej naučili na prvo mesto postavljati sebe, prevzemati popolno odgovornost za svoje življenje, misli, občutke, besede in dejanja…

Ta slovenska »hlapčevska« družba še vedno (leta 2019 smo halo?!) sloni na čisto napačnih temeljih. Pomembno je le koliko materialno ali karierno dosežemo, kakšen avto vozimo, kakšno hišo si zgradimo, kakšno »navidezno« srečno družino si ustvarimo za zunanji svet (fasada za sosede…), nihče pa se ne sprašuje o našem zdravem čustvenem življenju…

Sam sem v procesu svoje preobrazbe in napredka obiskal na stotine delavnic, seminarjev, tudi izobraževanj v tujini, v Londonu recimo pri naprednemu transpersonalnemu psihoterapevtu dr. Rowanu npr., da ne govorim o preko 600 individualnih seansah terapije, ki sem jih opravil na sebi na poti preseganja lastne sence in težav, za kar sem se vozil 2 uri v obe smeri v Sežano, praktično vsak teden, občasno pa tudi pogosteje, ko je bilo hudo…Poleg ogromno časa, iskrenega truda in potrpežljivosti sem za vse to nenazadnje porabil tudi preko 100.000 EUR lastnega pošteno zasluženega denarja.

Ampak veste kaj, iskreno mi NI žal niti za 1 sekundo porabljenega časa, kaj šele za en cent porabljenega denarja, saj se zavedam, da je to, kar z iskrenostjo, odprtim srcem, ponižnostjo in hvaležnostjo naredimo na Sebi, nekaj naljepšega, kar lahko naredimo za Sebe, svojo lastno Dušo.

Vseh materialnih dobrin (luksuznih vil, avtomobilov, jaht, letal, itd.- s čimer sicer ni nič narobe) pač ne bomo odnesli s seboj. Ko nekoč, nekega dne zapustimo to telo bo štelo le iskreno in poglobljeno delo, ki smo ga naredili na Sebi…S seboj bomo torej vsekakor resnično vzeli le naše višje, poglobljeno stanje Zavesti oz. Zavedanja in vse prave duhovne izkušnje, ki smo jih imeli, ko smo bili inkarnirani v teh trenutnih telesih, tudi fizičnem seveda …Ker mi smo večni, od zmeraj smo in vedno bomo. Nikoli ni obstajal niti en trenutek, ko nas ni bilo. Mi smo torej v samih temeljih zavesti resnična, večna brezpogojna Ljubezen in Svetloba, Božanska iskrica…ampak to je že tema za kakšen drug članek… 

Ljudje večinoma bežijo od soočanja samim s seboj in svojimi težavami

Če se vrnemo torej na trenutnega povprečnega Zemljana, lahko hitro vidimo, da ljudje večinoma bežijo od soočanja samim s seboj in svojimi težavami. Strategije bega so seveda lahko različne. Najpogostejše so: droge, sex, alkohol, cigarete, kockanje, deloholizem (kar je mimogrede najbolj družbeno sprejemljiva oblika bega), bežanje v neko abstraktno in pocukrano ter neprizemljeno »New age duhovnost« (mimogrede tukaj je v Sloveniji na žalost izjemno veliko ljudi, ki so vsi svetli, beli, brez negativnosti, vsi izredno napredne, stare duše, pristali so na zemlji naključno direktno iz Siriusa, Plejad itd., izjemno so jasnovidni, a vendar popolnoma nesrečni in neizpolnjeni v vsakodnevnem življenju, vedno brez denarja, v slabih odnosih s starši, otroci, praviloma imajo neizpolnjujoč partnerski odnos itd.).

Navidezno lažje je torej zbežati od svojih pristnih, iskrenih občutkov (jeze, zamere, žalosti, prizadetosti, ranjenosti, nesprejemanja sebe in svojih staršev oz. skrbnikov, zanikanja, travm iz otroštva tega življenja ipd. tudi v neke abstraktne in nematerialne sfere…). Vedno na svojih seminarjih in delavnicah učim ljudi, da ostanejo prizemljeni na poti svojega osebnega in duhovnega napredka.

Poznan je rek (to mimogrede učijo tudi vsi pravi duhovni učitelji): »Imej glavo pri Bogu, ampak noge trdno na tleh!«

Pomembno je torej imeti urejeno svoje vsakodnevno življenje (finance, odnose s starši, prijatelji, sorodniki, otroci (če jih imate)), kajti šele nato boste lahko prav zares iskreno duhovni. V Sloveniji na žalost deluje ogromno t.i. samooklicanih terapevtov, ki sami kljub starosti 50 let ali več še vedno niso »spucali svoje sence« (kot terapevti in trenerji za duhovni razvoj v žargonu radi rečemo).

S tem ne želim povedati, da sam pri svojih 35. letih starosti vse vem in vse znam, imam pa definitivno kljub relativni mladosti fizičnega telesa ogromno izkušenj iz dela na sebi in tudi ogromno pravih pristnih duhovnih izkušenj najvišjih nivojev zavedanja (subtilni, kavzalni in nedualni nivo po Kenu Wilberju, če že hočemo biti strokovni hehe). Dostikrat slišim ljudi, ko mi po predavanju sami iskreno rečejo, da so si pred predavanjem mislili, »Ah kako bo pa meni ta mlad fant lahko pomagal…?«. In po predavanju oz. delavnici pridejo do mene in mi iskreno priznajo, da so se motili. Zanimivo,…je torej res pomembno koliko smo stari, da bi duhovno napredovali? Definitivno NE!

Napredek posameznika na kateremkoli področju življenja je vedno stvar izbire

Napredek posameznika na kateremkoli področju življenja (kariera, odnosi s starši, prijatelji, sorodniki, partnerstvo in ljubezen) je vedno stvar izbire. ODLOČITE se torej tudi VI že enkrat (če se seveda še niste), da prevzamete popolno odgovornost za svoje življenje! Delne odločitve ne delujejo in ne pomagajo in v resnici niti ne obstajajo. Odločite se že sedaj, ko berete te besede na ekranu z DA ali NE!

Torej želite prav zares trajno in celostno napredovati na vseh področjih življenja? DA ali NE?? Srednje poti žal ali pa na srečo NI in je nikoli ne bo. Ne bo vam vedno lahko, prišle bodo faze vašega duhovnega razvoja, kjer se boste lahko začeli upirati svojim »negativnostim oz. senci«.

Gre za t.i. negativna podzavestna mentalna prepričanja (npr. »Nisem dovolj dober/dobra.«; »Moram trpet in garat v odnosih ali za denar.«; »Ne zaslužim si oz. nisem vreden/a dobrega, obilja, sreče, ljubezni, radost v svojem življenju«. itd.), podkrepljena z intenzivnimi »negativnimi čustvi/občutki«, kot so npr. jeza, zamera, žalost, prizadetost, nespoštovanje in nesprejemanje sebe, razočaranje, nepomembnost, nevrednost, samoobtoževanje, krivda itd.

Ampak sama kvantna fizika oz. fizika Zavesti nam pravi, da tisto, čemur se upiramo raste in se krepi, saj temu dovajamo svojo življenjsko energijo. Torej, če se upiramo svoji senci, ji dovajamo energijo in ona samo raste. Leta v procesu svoje transformacije se tega nisem prav zares zavedal v Srcu, na umu sem seveda to razumel, nisem pa imel poglobljenega stanja zavedanja glede tega. Gre torej za fenomen nihala,…bolj gugalnico odrivate stran od sebe, z večjo energijo in hitrostjo se vrača nazaj…

Se boste torej še vedno upirali temu, kar vas na Sebi najbolj boli ali boste začeli sprejemati vse svoje aspekte?

Tudi svoj lažni Ego. Kajti vse smo mi. Pot duhovnega napredka gre vedno preko faze ozaveščanja, soočanja in poglabljanja stopnje zavedanja glede vsega v našem življenju. In posledično ko sprejmete in objamete svoj Ego, svojo senco, ta izgubi na moči in lažje potem delujete iz Srca. Tako preprosto je to, človeška psihologija je v Resnici zelo preprosta, le človeški um vedno vse naredi zapleteno in komplicirano… 

Naj bo sedaj dovolj pisanja sicer izjemno pomembnih Resnic o Življenju samem…Vas torej zanima, kako lahko dejansko napredujete v vašem vsakodnevnem življenju na vseh nivojih, najprej na področju odnosov z ljudmi? Če potrebujete še bolj klasičen tekst za vaš mental, da vidite kaj se bomo dejansko na prihajajočem seminarju uporabnega naučili, potem berite dalje. Spodaj so tudi vse logistične informacije glede seminarja.

Pa si poglejmo…

Seminar, ki ga pripravljam za 13.4.2019 v Ljubljani vam lahko torej res pomaga na poti do lepših, bolj izpolnjenih medsebojnih odnosov. In to trajno, če tako izberete, seveda.

Tukaj si lahko pogledate VIDEO POVABILO na SEMINAR NENASILNE VERBALNE KOMUNIKACIJE:

Komuniciranje in izražanje je dejansko zelo pomembna socialna dejavnost ljudi saj zbližuje ali oddaljuje dve živi bitji. Seveda je to odvisno od načina, kako komuniciramo med seboj…Tega se seveda ne učimo v šoli, morda ponekod učijo poslovno komunikacijo, empatične/sočutne komunikacije in izražanja pa prav gotovo ne…

Komuniciranje nas spremlja skozi vse življenje. Od trenutka, ko se rodimo, do trenutka, ko zapustimo telo, tako ali drugače komuniciramo.

Ko sem spoznal principe in tehnike Nenasilne verbalne komunikacije se mi je odprl čisto nov svet, svet, ki ga do tedaj nisem poznal. Naučil sem se prepoznati svoje potrebe, torej kaj si zares globoko v sebi želim in to ločiti od strategij (orodij), ki bi mi lahko (ali pa tudi ne) te potrebe zadovoljile. Obstaja seveda več različnih strategij za zadovoljitev ene same temeljne človeške potrebe. Recimo potrebo po spoštovanju lahko zadovoljimo z zaničevanjem drugih (zgrešena strategija) ali pa recimo z “uglednim” delom ali pa z nakupom oblačil ugledne znamke :). Vse to so torej strategije, ki jih ljudje uporabljajo, da bi bili spoštovani, pogosto zato, ker tega ne najdejo v Sebi. Ko nekoč, nekega dne najdeš vse v Sebi, torej se resnično spoštuješ takega kot si, potem seveda strategije niso več potrebne…

Torej, ko najdeš vse v sebi, potem ne potrebuješ več strategij oz. orodij za zadovoljevanje svojih potreb. In to je že dokončna osvoboditev…

Dr. Marshall Rosenberg, izumitelj NVC-ja, je sam razmišljal o tem, kaj je tisto, kar povzroči, da ljudje ostanemo v stiku s svojo pravo sočutno naravo oz. kaj je tisto, kar povzroči, da se, na nek način, ločimo od svoje prave sočutne narave in postanemo nasilni. Vzroke za to bomo spoznali na seminarju. Pogledali pa si bomo seveda tudi rešitve.

"Če ste pripravljeni spremeniti svoja najgloblja omejujoča podzavestna prepričanja o sebi in svetu, lahko zagotovo spremenite svoje življenje na bolje. To, o čemer razmišljate, na koncu tudi postanete!" – Dejan Jarič, dr. med.

SEMINAR NENASILNE VERBALNE KOMUNIKACIJE

Vljudno vabljeni, da se mi pridružite na poti življenja iz Srca! Seminar, ki ga pripravljam 13. 4. 2019 v Ljubljani, vam lahko res pomaga na poti do lepših, bolj izpolnjenih medsebojnih odnosov. In to trajno, če tako izberete, seveda.

Na seminarju se bomo torej naučili in spoznali:

1. Osnove komunikacije in izražanja
2. Hierarhija potreb po Maslowu in Osnove nenasilne komunikacije
3. Razdiralni jezik in elementi (okrivljanje-npr. ti si kriv, etiketiranje-npr. ti si sebičen, podivjan, vrednotenje-npr. ti si slab, jaz sem dober, ocenjevanje, primerjanje, zahteve, ki vključujejo grožnjo in manipulacije, vsiljevanje svojega mnenja).
4. NVC proces (opazovanje, občutki, potrebe, prošnja)
5. Kako vemo da smo v Stiku s Seboj in drugimi
6. Načini kako lahko slišimo sporočilo
7. Empatično vživljanje in reflektiranje
8. Sočutna povezanost s seboj
9. Kako postopno preiti iz komunikacije Moram, moral bi, ne smem v komunikacijo Izberem, ker tako želim in še precej več…:)

Velik poudarek seminarja bo na praktičnih vajah v diadah, torej na postopnem prevzemanju odgovornosti za svojo lastno komunikacijo in na resnično osvobajajoči in empatični komunikaciji v vašem vsakdanjem življenju. Ob delu na sebi in učenju tehnik lahko postopno preidete iz nasilne komunikacije in razdiralnega jezika v komunikacijo, ki vam bo v največje veselje. In potem si boste želeli še več tega…:).

Tukaj si lahko preberete več o seminarju.  

 

 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...