Simona Vrhovec

Simbol AUM

1. februar 2021    27 ogledov

Eden najprepoznavnejših simbolov in seveda zvok oziroma mantra, ki jo poznamo v svetu joge. Je sveti zvok, ki je znan kot zvok univerzuma. Razlaga simbola je res izjemna in verjamem, da bo petje/chanting na začetku ure joge, dobilo globlji pomen.

Je torej eden najpomembnejših simbolov v hinduizmu, saj predstavlja vir vsega manifestiranega obstoja. Je na isti frekvenci kot univerzum, zato mu rečemo tudi pravana – najsvetejši zvok, ki predstavlja življenje, našo prano.

Paramhansa Yogananda je razložil, da vsa materija, energija, vse misli obstajajo v zvoku AUM.

Sestavljen je iz treh črk, čeprav, ga boste večkrat videli v zapisani obliki OM. Tudi, ko pojemo to mantro se A malce skrajša, tako se velikokrat sliši le kot OM. Vsaka črka ima svoj pomen.

A – predstavlja vibracijo rojstva, manifestacije, U – predstavlja vibracijo, ki vzdržuje manifestacijo, M – predstavlja vibracijo destrukcije, konca manifestacije, ki se vrne v neskončnost.

Sama mantra predstavlja cikel življenja in koncepta vsega, kar obstaja. Velikokrat se uporablja povezava z božanstvi – Brahman, Vishnu, Siva.

S petjem energetiziramo naše energetske centre, še posebno ajna chakro, da se lažje povežemo z intuitivno modrostjo in našo esenco – atman. Navadno zapojemo trikrat, saj tako ” naslovimo” vse tri aspekte pomena simbola AUM.

Vsaka krivulja in pika ima določen pomen. Tako govorimo o različnih stanjih zavesti, ki jih doživljamo, kot živeča bitja. In nato cilj, ki ga presežemo preko maye – iluzije, do stanja, kjer smo povezani z božanskim.

Velikokrat boste tudi slišali povezavo med simbolom AUM in Ganeshom, ta pa je tisti, ki nam pomaga premagati različne karmične izzive v življenju.

Prva omemba tega simbola je v svetih spisih, Mandukya Upanishadah in tam je zapisano: “Om je večni zlog, katerega vse, kar obstaja, je le razvoj. Preteklost, sedanjost in prihodnost so vsi vključeni v ta en zvok in v njem je tudi vse, kar obstaja zunaj treh oblik časa.“

Kako se ga uporablja danes po celem svetu:

- kot petje mantre na začetku ure in na koncu jogijske prakse ( opazili boste, da je AUM velikokrat začetek tudi pri drugih mantrah, npr. AUM GUM GANAPATAYE NAMAHA, AUM NAMAHA SHIVAYA, AUM MANI PADME HUM ),
kot kipec, slika, nakit v naših domovih, joga studijih, ajurvedskih centrih, dyotish centrih.., saj predstavlja energijo miru, umrijenosti, povezanosti, kot osebna zaščita in dvig vibracije,


- kot pripomoček za meditacijo ( ponavljanje mantre AUM namreč ugodno vpliva na pomiritev uma in povezavo z intuicijo, inspiracijo in stik z višjim jazom,


- v različnih ritualih, obredih, ceremonijah.


- no, zelo popularen je tudi kot tatoo in pravzaprav je zanimivo, da ni nujno, da so to osebe, ki se ukvarjajo z jogo, duhovnostjo.


Ja, simboli imajo veliko moči, saj je kolektivna zavest in že samo prepričanje ljudi, o njihovem pomenu, skoncentrirana v pozitivni frekvenci. In marsikdo bi lahko rekel, da je to placebo učinek. Morda, a tudi ta je dokazan in deluje. Sama pravim, da če se ob nečem prijetno počutiš in zato zaznavaš večji mir, zapoj. Dodaj v svoj prostor. Pogled na AUM simbol te bo spomnil, da si del absolutnega. Pretty good, a ne?

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...