Mali Kali

Spopadanje s sramom in krivdo - Pot do notranje svobode

piše: Mali Kali
15. marec 2023    24 ogledov

Razumevanje sramu in krivde
Sram je globoko zasidrano ─Źustvo, ki nas opozarja, da smo storili ali izkusili nekaj, kar je v nasprotju z na┼íimi vrednotami in prepri─Źanji.

Sram je pogosto tudi prisoten skupaj s krivdo, ko je na┼íe dejanje, ki to ─Źustvo razkriva, predstavljeno tudi nazven, torej ga vidijo tudi drugi ljudje. po doma─Źe je sram: krivda+ob─Źinstvo.

Krivda pa se pojavi, ko prevzemamo odgovornost za nekaj, kar menimo, da je narobe ali ┼íkodljivo za druge. Oba ─Źustva sta povezana s samopodobo in vplivata na na┼íe samospo┼ítovanje.

Pomislite, kolikokrat se pojavi krivda ob situacijah, ki so povsem normalne. Recimo, re─Źete, da nimate ─Źasa, ali pa preprosto postavite mejo? In kolikokrat sploh ne postavite meje, saj se bojite prav tega ob─Źutka krivde? Kolikokrat zadovoljujete potrebe drugih, namesto sebe?┬á

Prepoznavanje vzorcev in prepri─Źanj, ki spro┼żajo sram in krivdo
Za u─Źinkovito spopadanje s sramom in krivdo je pomembno, da prepoznamo vzorce in prepri─Źanja, ki vodijo do teh ─Źustev. To lahko storimo z raziskovanjem na┼íih misli, ob─Źutkov in vedenja, ter z iskanjem povezav med njimi. Pogosto se na┼íi ob─Źutki sramu in krivde navezujejo na bazi─Źna prepri─Źanja, ki izvirajo iz na┼íe preteklosti, dru┼żine ali kulture.

Osvobajanje od sramu in krivde
Ko prepoznamo vzroke za sram in krivdo, lahko za─Źnemo delati na njihovem osvobajanju. Pomembno je razviti ljube─Ź in so─Źuten odnos do sebe ter se nau─Źiti, kako se odzivati na svoje ob─Źutke brez samokritike in obsojanja. Nekatere u─Źinkovite tehnike za spopadanje s sramom in krivdo vklju─Źujejo:

  • Dihanje in meditacija: Ti dve praksi nam pomagata umiriti um, pove─Źati zavedanje in sprostiti napetost, povezano s sramom in krivdo.
  • Pisanje dnevnika misli po kognitivno-vedenjskem modelu
  • Iskanje podpore: Pogovor z zaupanja vredno osebo ali strokovnjakom lahko pomaga pri razumevanju in obvladovanju teh ─Źustev. Uspe┼íen pri temu delu je kognitivno vedenjski ali psihodinamski pristop.
  • Odpustiti sebi: Odpustiti sebi pomeni priznati, da smo ─Źlove┼íki in da delamo napake. To nam omogo─Źa, da se osvobodimo krivde in sramu ter sprejmemo sebe tak┼íne, kot smo.
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...