Tina Ananda

Sta konflikt in prepir isto?

piše: Tina Ananda
29. avgust 2022    72 ogledov

Dragi moji, veliko nas ob misli na konflikt pomisli kar direktno na prepir. Vendar pa konflikt ne pomeni nujno tudi prepira.

Konflikt med dvema osebkoma pomeni samo, da sta njuni želji, potrebi ali preferenci v konfliktu med sabo – sta si nasprotni in na videz nezdružljivi. In takšnih konfliktov imamo v vsakdanjem življenju polno (notranjih in zunanjih) in so normalni sestavni del življenja.

Ali se je potrebno zaradi tega potem spreti in zanetiti prepir? Ne.

Ali se dajo konflikti razreševati mirno in trezno? Da.

Kako? Razrešujemo jih zavestno.

Če konflikt ne pomeni samodejno tudi prepira, zakaj se jih potem tako bojimo in se jih izogibamo? Razreševanja konfliktov se izogibamo zato, ker smo se v svojem otroštvu naučili, da se iz tega ne more izcimiti nič dobrega. Vedno bo eden zmagal in drugi izgubil. Tako so počeli med sabo naši starši, in pa kot otroci smo ponavadi bili na izgubi mi, ker je starš bil »močnejši«. Zaradi tega programa še danes kot odrasli ljudje kar zmrznemo v konfliktu, ker starostno regresiramo v malo punčko ali malega fantka, ki ni kos situaciji.

Ponavadi, ko opazimo, da sva s sogovornikom na dveh različnih bregovih, nas začne oblivati še strah, da naše potrebe ne bodo slišane in zadovoljene. To se ponavadi velikokrat tudi zgodi, vendar samo zato, ker se ne znamo postaviti zase in ne znamo biti sam svoj najboljši advokat = zagovornik in predstavnik svojih želja, potreb in preferenc.

Ob čutenju svojih potreb, rabimo hkrati tudi razviti razumevanje za svojega sogovornika, in potem skupaj poiskati najboljšo tretjo opcijo (rešitev), ki bo zadovoljila obe najini potrebi ali želji. In tudi to je neke vrste umetnost. Vendar, ko se tega izučiš, postane tudi to zelo lahko. 

Ali lahko konflikte v odnosih razrešujemo na miren, ljubeč in avtentičen način?

Seveda, potrebno pa je vklopiti ZAVEST in jo prinesti v odnos. Temu pravimo “zavestni odnosi”. To pomeni, da smo v konfliktu sposobni obdržati trezno glavo, ljubeč pogovor in stik s sabo in s sogovornikom.

Na naših delavnicah in seansah pokažemo in izkusimo, kako priti ven iz te zamrznjenosti. Kajti samo v praksi se lahko naučimo delovati v odnosih. Nič nam ne pomaga, če samo beremo o tem, ko je čas implementacije, pa naša amigdala oziroma naš obrambno-preživetveni program zopet opravi svoje in zmrznemo, se umaknemo ali napademo. Svoj živčni sistem je potrebno skozi prakso v terapevtskem okolju razbremeniti in pomiriti, in nato bomo imeli že takoj drugačne odzive v vsakdanjih odnosih <3

Z ljubeznijo,

Tina Ananda

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...