Strah nas omejuje - pomagajmo si s cvetnimi esencami!
Mojca Fabjan

Strah nas omejuje - pomagajmo si s cvetnimi esencami!

piše: Mojca Fabjan
19. maj 2016    792 ogledov

Strah je ena največjih omejitev v človekovem življenju – preprečuje namreč njegov razvoj na vseh področjih in pri aktivnostih v življenju, mu onemogoča pravo veselje ob uspehih in ga pretirano potre ob neuspehih.

Dr. Bach je napisal, da je eden od osnovnih načinov samozdravljenja ta, da odložimo vse strahove, ker v resnici ni ničesar, česar bi se lahko bali. Strah hromi naše razmišljanje in povzroča neravnovesje v nas na vseh ravneh. Strah pri ljudeh povzroča tesnobo, izgubo veselja, nervozo in je največja ovira na poti do zdravja in sreče. Prav tako strah preprečuje normalen energijski pretok skozi telo in tako vpliva tudi na naše fizično zdravje.

5 vrst strahov

Pri Bachovem cvetnem zdravljenju ločimo pet vrst strahov, pri katerih si lahko pomagamo z naslednjimi cvetnimi esencami:

 1. Mimulus (Krinkar):

  strah pred določenimi stvarmi v vsakdanjem življenju, ki jih lahko poimenujemo, ne glede na to, ali poznamo vzrok za naš strah ali ne. Sem spadajo npr. naslednji strahovi ali fobije: strah pred določeno osebo, pred določenimi živalmi, strah pred temo, pred nevihto, pred boleznijo, pred bolečino, pred smrtjo, pred revščino, pred izgubo službe, pred javnim nastopom itd.

  Da potrebujemo esenco Mimulus, lahko prepoznamo tudi po tem, če smo v življenju preobčutljivi, če smo zaradi strahu notranje napeti, če v družbi drugih ljudi nismo sproščeni ali pa če smo v življenju pretirano previdni.
  Esenca Mimulus nam pomaga najti pogum, da se soočimo s temi vsakdanjimi strahovi, ne da bi se pretirano vznemirjali, saj je ta esenca povezana z duševnimi lastnostmi poguma in zaupanja.

 2. Aspen (Trepetlika):

  nedoločeni strahovi, ki jih ni mogoče razložiti. Gre za nejasne slutnje in strah pred neznanim. Čutimo, da se bo nekaj hudega zgodilo, ampak ne moremo povedati točno, kaj. Gre za neutemeljene občutke strahu in nevarnosti ali pa nenadne napade tesnobe. Na potrebo po tej esenci lahko pomislimo tudi, če nas mučijo nočne more ali pa kolektivni strahovi, npr. pred posilstvom, grdim ravnanjem, telesnim napadom, pred duhovi itd.
  Esenca Aspen nam pomaga pomiriti tak strah, da smo se sposobni lažje soočiti z realnim svetom, ker najdemo v sebi več notranjega zaupanja. Esenca je povezana z duševnimi lastnostmi neustrašnosti in premagovanja.

 3. Rock Rose (Popon):

  gre za strah v obliki panike in groze. S to esenco si lahko pomagamo tako pri znanih kot neznanih strahovih, ki se izražajo z občutki notranje stiske in panike. To so ekstremni strahovi, ki nas lahko ohromijo. Lahko gre npr. za občutke, ko prisostvujemo prometni nesreči, ali pa za občutke groze, ko se zbudimo iz nočne more. Lahko gre za fobije ali pa za nekaj, kar se bo šele zgodilo in nas ob misli na to grabi panika. Lahko nas boli v področju pleksusa, lahko se nam potijo dlani itd. Da potrebujemo to esenco, lahko kaže tudi to, da smo pogosto živčno razdražljivi.

  Esenca Rock Rose nam pomaga ublažiti občutke panike in groze in nam pomaga okrepiti pogum v nas, saj je povezana z duševnimi lastnostmi poguma in stanovitnosti.

 4. Cherry Plum (Češnjelika sliva):

  gre za strah pred izgubo kontrole. Strah nas je lahko, da bi se zlomili, izgubili nadzor nad seboj ali pa celo napravili nekaj strašnega v afektu – sebi ali pa komu drugemu. Strah nas je tega, da bi izgubili razum. Možni so tudi nenadzorovani izbruhi jeze.

  Na to esenco lahko pomislimo tudi, če se počutimo duševno skrajno zavrti ali pa imamo fiksne ideje. Tudi notranja napetost in krčevitost kličeta po tej esenci.

  Esenca Cherry Plum nam pomaga do notranjega miru, poguma in spontanosti, povezana pa je z duševnimi lastnostmi odprtosti in mirnosti.

 5. Red Chestnut (Divji kostanj z rdečimi cvetovi):

  gre za preveliko skrb in strah za druge, da se jim ne bi kaj zgodilo. Muči nas pretiran strah za naše otroke, partnerja, starše, prijatelje ... in sodoživljamo življenje drugih, kot bi bilo naše. Strah nas je, da bi kdo od bližnjih imel nesrečo ali da bi zbolel, in muči nas, ker si predstavljamo, kaj vse bi se mu lahko zgodilo – zanimivo pa je, da zase nikoli nismo tako v skrbeh.

  Na to esenco lahko pomislimo tudi, če kot starši stalno opominjamo svoje otroke, naj bodo previdni, da se jim ne zgodi kaj hudega.

  Esenca Red Chestnut nam pomaga, da v sebi ohranimo mir, da obvladujemo situacijo in te naše občutke gotovosti, zdravja in poguma izžarevamo tudi na druge ljudi. Esenca je povezana z duševno lastnostjo skrbi in ljubezni do bližnjega.

Vir: http://amedea-zdravilski-zapiski.blogspot.si/

 
Nalagam...
PRIJAVI  

Komentarji

  Bodi prvi in podaj svoj komentar! S svojim komentarjem dobiš tudi 3 žarke!

Facebook komentarji