Mojca Fabjan

Strah nas omejuje - pomagajmo si s cvetnimi esencami!

piše: Mojca Fabjan
19. maj 2016    943 ogledov

Strah je ena najve─Źjih omejitev v ─Źlovekovem ┼żivljenju ÔÇô prepre─Źuje namre─Ź njegov┬árazvoj na vseh podro─Źjih in pri aktivnostih v ┼żivljenju, mu onemogo─Źa pravo┬áveselje ob uspehih in ga pretirano potre ob neuspehih.

Dr. Bach je napisal, da je eden od osnovnih na─Źinov samozdravljenja ta, da odlo┼żimo vse strahove, ker v resnici ni ni─Źesar, ─Źesar bi se lahko bali. Strah hromi na┼íe razmi┼íljanje in povzro─Źa neravnovesje v nas na vseh ravneh. Strah pri ljudeh povzro─Źa tesnobo, izgubo veselja, nervozo in je najve─Źja ovira na poti do zdravja in sre─Źe. Prav tako strah prepre─Źuje normalen energijski pretok skozi telo in tako vpliva tudi na na┼íe fizi─Źno zdravje.

5 vrst strahov

Pri Bachovem cvetnem zdravljenju lo─Źimo pet vrst strahov, pri katerih si lahko pomagamo z naslednjimi cvetnimi esencami:

 1. Mimulus (Krinkar):

  strah pred dolo─Źenimi stvarmi v vsakdanjem ┼żivljenju, ki jih lahko poimenujemo, ne glede na to, ali poznamo vzrok za na┼í strah ali ne. Sem spadajo npr. naslednji strahovi ali fobije: strah pred dolo─Źeno osebo, pred dolo─Źenimi ┼żivalmi, strah pred temo, pred nevihto, pred boleznijo, pred bole─Źino, pred smrtjo, pred rev┼í─Źino, pred izgubo slu┼żbe, pred javnim nastopom itd.

  Da potrebujemo esenco Mimulus, lahko prepoznamo tudi po tem, ─Źe smo v ┼żivljenju preob─Źutljivi, ─Źe smo zaradi strahu notranje napeti, ─Źe v dru┼żbi drugih ljudi nismo spro┼í─Źeni ali pa ─Źe smo v ┼żivljenju pretirano previdni.
  Esenca Mimulus nam pomaga najti pogum, da se soo─Źimo s temi vsakdanjimi strahovi, ne da bi se pretirano vznemirjali, saj je ta esenca povezana z du┼íevnimi lastnostmi poguma in zaupanja.

 2. Aspen (Trepetlika):

  nedolo─Źeni strahovi, ki jih ni mogo─Źe razlo┼żiti. Gre za nejasne slutnje in strah pred neznanim. ─îutimo, da se bo nekaj hudega zgodilo, ampak ne moremo povedati to─Źno, kaj. Gre za neutemeljene ob─Źutke strahu in nevarnosti ali pa nenadne napade tesnobe. Na potrebo po tej esenci lahko pomislimo tudi, ─Źe nas mu─Źijo no─Źne more ali pa kolektivni strahovi, npr. pred posilstvom, grdim ravnanjem, telesnim napadom, pred duhovi itd.
  Esenca Aspen nam pomaga pomiriti tak strah, da smo se sposobni la┼żje soo─Źiti z realnim svetom, ker najdemo v sebi ve─Ź notranjega zaupanja. Esenca je povezana z du┼íevnimi lastnostmi neustra┼ínosti in premagovanja.

 3. Rock Rose (Popon):

  gre za strah v obliki panike in groze. S to esenco si lahko pomagamo tako pri znanih kot neznanih strahovih, ki se izra┼żajo z ob─Źutki notranje stiske in panike. To so ekstremni strahovi, ki nas lahko ohromijo. Lahko gre npr. za ob─Źutke, ko prisostvujemo prometni nesre─Źi, ali pa za ob─Źutke groze, ko se zbudimo iz no─Źne more. Lahko gre za fobije ali pa za nekaj, kar se bo ┼íele zgodilo in nas ob misli na to grabi panika. Lahko nas boli v podro─Źju pleksusa, lahko se nam potijo dlani itd. Da potrebujemo to esenco, lahko ka┼że tudi to, da smo pogosto ┼żiv─Źno razdra┼żljivi.

  Esenca Rock Rose nam pomaga ubla┼żiti ob─Źutke panike in groze in nam pomaga okrepiti pogum v nas, saj je povezana z du┼íevnimi lastnostmi poguma in stanovitnosti.

 4. Cherry Plum (Češnjelika sliva):

  gre za strah pred izgubo kontrole. Strah nas je lahko, da bi se zlomili, izgubili nadzor nad seboj ali pa celo napravili nekaj stra┼ínega v afektu ÔÇô sebi ali pa komu drugemu. Strah nas je tega, da bi izgubili razum. Mo┼żni so tudi nenadzorovani izbruhi jeze.

  Na to esenco lahko pomislimo tudi, ─Źe se po─Źutimo du┼íevno skrajno zavrti ali pa imamo fiksne ideje. Tudi notranja napetost in kr─Źevitost kli─Źeta po tej esenci.

  Esenca Cherry Plum nam pomaga do notranjega miru, poguma in spontanosti, povezana pa je z duševnimi lastnostmi odprtosti in mirnosti.

 5. Red Chestnut (Divji kostanj z rde─Źimi cvetovi):

  gre za preveliko skrb in strah za druge, da se jim ne bi kaj zgodilo. Mu─Źi nas pretiran strah za na┼íe otroke, partnerja, star┼íe, prijatelje ... in sodo┼żivljamo ┼żivljenje drugih, kot bi bilo na┼íe. Strah nas je, da bi kdo od bli┼żnjih imel nesre─Źo ali da bi zbolel, in mu─Źi nas, ker si predstavljamo, kaj vse bi se mu lahko zgodilo ÔÇô zanimivo pa je, da zase nikoli nismo tako v skrbeh.

  Na to esenco lahko pomislimo tudi, ─Źe kot star┼íi stalno opominjamo svoje otroke, naj bodo previdni, da se jim ne zgodi kaj hudega.

  Esenca Red Chestnut nam pomaga, da v sebi ohranimo mir, da obvladujemo situacijo in te na┼íe ob─Źutke gotovosti, zdravja in poguma iz┼żarevamo tudi na druge ljudi. Esenca je povezana z du┼íevno lastnostjo┬áskrbi in ljubezni do bli┼żnjega.
Vir: http://amedea-zdravilski-zapiski.blogspot.si/
Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...