Petra Cvek

Strah pred uspehom

piše: Petra Cvek
18. april 2018    131 ogledov

Na vpra┼íanje, ali vas je strah uspeha, bi marsikdo zelo odlo─Źno odgovoril, da ga ni. Dejstvo je, da je strah pred uspehom kljub vsemu pogosto ─Źustvo, s katerim pa se ve─Źina ne soo─Źi, saj se ga ne zaveda. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da nas vseeno ovira na poti do na┼íega uspeha.

Ko sem pred leti prvi─Ź sli┼íala za strah pred uspehom, sem iskreno pomislila, da se oseba, ki je te tri besede izgovorila, malce nor─Źuje. A se ni. Kako resni─Źen je lahko ta strah, sem spoznala hitro po tem, ko sem stopila na podjetni┼íko pot.

O tem, da mora vsak uspe┼íen podjetnik delati dneve in no─Źi brez prestanka, ─Źivkajo ┼że vrabci. O tem, kaj to razmi┼íljanje povzro─Źi v nas, pa malo manj. Priznajmo, nih─Źe od nas no─Źe delati dneve in no─Źi, ne glede na to, kako mo─Źno u┼żivamo v tistem, kar smo si izbrali kot svoj vir dohodka. ─îe ni─Ź drugega, vsake toliko ─Źasa potrebujemo konkreten spanec, prav tako si sem in tja ┼żelimo privo┼í─Źiti miren obrok, odmik od ra─Źunalni┼íkega zaslona in brnenja telefona. Pride tudi trenutek, ko se ┼żelimo preprosto le zlekniti na kav─Ź in samo biti ali pa nameniti ─Źas spro┼í─Źanju v dru┼żbi svojih najbli┼żjih. ┼Żivljenje, ki si ga ve─Źina predstavlja kot normalnega, torej ne vklju─Źuje┬á koncepta ┬╗delam no─Ź in dan┬ź. Sama nisem nobena izjema.

Ko sem se tako v nekem trenutku za─Źela spra┼íevali, ali si sploh ┼żelim biti uspe┼ína, se je pojavila vrsta s tem povezanih vpra┼íanj in dvomov.

Bom potem res morala delati no─Ź in dan? Bom sploh ┼íe imela kaj ─Źasa zase? Bom sploh ┼íe u┼żivala v delu ali pa ga bom zaradi preobilice zasovra┼żila? Bo s takim uspehom povezan tudi hiter tempo in nenehen stres, ki to obi─Źajno spremlja? Kdaj bom imela ─Źas za partnerja, za ┼ítudijske obveznosti in za psa? Kako se bo ta hiter tempo skladal z mojo idejo, da bi pa neko─Ź kljub vsemu ┼żelela imeti tudi dru┼żino in otroke? In ponovno, kdaj bom sploh imela ─Źas zase?

Nisem bila ve─Ź ─Źisto prepri─Źana, ─Źe je to uspeh, ki si ga ┼żelim. Potem se je tem mojim vpra┼íanjem pridru┼żilo ┼íe eno ÔÇô ali to pomeni, da bom morala nenehno stopati izven svoje cone udobja in tvegati neuspehe? No, to pa je nekaj, ─Źesar si prav gotovo ne ┼żelim. Stopati iz svoje cone udobja namre─Ź prina┼ía tveganja in nevarnosti. In potem se je pojavilo ┼íe tretje vpra┼íanje ÔÇô kako bodo moj uspeh sprejeli drugi? Se me bodo izogibali? Bodo nevo┼í─Źljivi? Mi bodo metali polena pod noge?

Vse to so tveganja, ki jih je v mojih glavi s seboj nosil uspeh in zato ne ─Źudi, da sem se resno spra┼íevala, ali si tega res ┼żelim. Odgovor je bil kljub vsemu pritrdilen, zato sem se lotila odpravljanja ovir v obliki strahov, ki so me omejevali na moji poti. Najprej sem naredila seznam vsega, ─Źesar me je strah ÔÇô da bi morala delati dan in no─Ź, da ne bi imela ─Źasa zase, da bi izgubila prijatelje itd. Moram priznati, da je bil seznam kar obse┼żen, a zavedanje, da poznam na─Źin za odpravo teh strahov, me je opogumilo, da sem nadaljevala. Z mi┼íi─Źnim testiranjem sem preverila vsakega od strahov s seznama in ugotavljala, ali je povezan s preteklo izku┼ínjo, ki s seboj ┼íe nosi ─Źustveni naboj v obliki nerazre┼íene energije v mojem telesu ali pa gre za projekcijo negativnega dogodka v prihodnosti. Energiji prvega in drugega ─Źustva sta namre─Ź razli─Źni, zato se za njuno razre┼íevanje uporabljata razli─Źni tehniki.

Opremljena s temi informacijami sem se lotila razre┼íevanja posameznih strahov. Prvi je bil strah pred tem, da bi morala delati no─Ź in dan, ki je v sebi skrival tako energijo jeze zaradi specifi─Źne pretekle izku┼ínje, kot tudi energijo strahu, da bi se ta izku┼ínja ponovila. Z uporabo metode HSE sem najprej razre┼íila energijo jeze, nato pa ┼íe energijo strahu, in ko sem zaklju─Źila, me je pre┼íinila ideja, da bi lahko moja ponudba vklju─Źevala tudi spletne programe. To se mi je zdela odli─Źna ideja ÔÇô ne le, da spletni programi ne zahtevajo moje fizi─Źne prisotnosti, njihova prednost je tudi v tem, da jih vsak lahko izvaja kar doma in v ─Źasu, ki mu najbolj ustreza.

Optimisti─Źno sem se lotila naslednjega strahu ÔÇô strahu pred tem, da ne bom imela ─Źasa zase, za po─Źitek in sprostitev. Tudi tokrat je strah s seboj nosil dve razli─Źni energiji, eno, vezano na neprijeten spomin iz otro┼ítva, in drugo, v obliki strahu, da bi se ta pretekla izku┼ínja ponovno uresni─Źila v prihodnosti. Tudi tokrat sem uporabila metodo HSE in najprej razre┼íila ┼żalost, nato pa ┼íe razo─Źaranje, ki me je prevzelo ob misli na pretekli dogodek, pozneje pa tudi energijo strahu, ki sem jo za─Źutila v trenutku, ko sem pomislila na mo┼żnost, da bi se kaj tak┼ínega ponovilo. Na ta na─Źin sem razre┼íila ┼íe ostale ┬╗male┬ź strahove, s tem pa odpravila tudi strah pred uspehom. In kot vedno, se je tudi tokrat izkazalo, da odprava strahov odpravi tudi miselne blokade ter odpre prosto pot novim idejam in prilo┼żnostim, ki nas bodo na poti do na┼íih ciljev podpirale.

Z ljubeznijo.

Petra

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...