Andrej Pešec

Transformacija odnosov s starši

15. oktober 2022    821 ogledov

Odnos vseh odnosov je odnos s starši. Zakaj? Ker se odraža povsod drugje: na odnosu s partnerjem, šefom, otroki in sodelavci. Vse druge moške boš namreč doživljal podobno, kot doživljaš očeta. Enako velja za mamo in druge ženske. Podobno kot do mame se boš vedel celo do planeta in matere narave.

Velika večina ljudi danes nima zdravega odnosa s starši, tako imajo težave tako na področju partnerskih odnosov kot v karieri in na področju zdravja.

Osnova, do katere naj bi vsaj skušal priti vsak, je spoštovanje staršev in sprejemanje takšnih, kakršni so. Spoštovati svetnika navadno ni noben dosežek, kaj pa narediti, če naših domačih morda ne krasijo ravno vse svete lastnosti? Kaj narediti, če doma ne delajo dosti na sebi?

»Izpolnjuj svoje dolžnosti, nihče pa ti ni nič dolžan. To je pot osvoboditve.« Aleksandr Hakimov

Po domače: delajte, kar je treba, spoštujte jih, bodite jim hvaležni, obiskujte jih, živite pa svoje življenje in ne (p)ostajajte odvisni od njihovega razumevanja, sprememb ali podpore.

»Kako naj jih spoštujem, če so nerazumevajoči?« utegne nekdo reči. Ne spoštuj jih zaradi njihovih kvalitet, če moraš morda res dobro pogledati, da jih opaziš; spoštuj jih zaradi njihovega položaja (starša) in zato, ker se trudijo po svojih najboljših močeh, a imamo kapacitete različne. Zelo. Bodi ustrežljiv in ponižen, a hkrati samo za ceno mirnega odnosa z njimi ne odstopaj od višjih načel.

Ne boj se izgubiti ljudi; raje pazi, da medtem ko poskušaš ugajati vsem okoli sebe, ne izgubiš sebe.

Kako se pa tebi zdi? 3
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 5 mesec nazaj
Res je.
Adrijana
  komentiral 5 mesec nazaj
Drži..
Irena
  komentiral 11 mesec nazaj
Res je.
Nalagam...