Andrej Pešec

Tudi ti nekoč boš mamica postala …

22. december 2019    1221 ogledov

»Tudi ti nekoč boš mamica postala … Tudi ti nekoč ob zibelki boš stala …«, sem pred leti zapel sestri za rojstni dan. Bila je ganjena. Kljub temu da odrašča v času, ko se položaj mame načrtno blati in zasmehuje (kam smo prišli), saj na račun tega razpada vsa družinska socialna struktura, sem navdušen nad tem, ko vidim, kako vse bolj do izraza prihaja tudi njena materinska narava. Najbolj naravna vloga za dekleta je, da so mame. Mame. Nikakor ne samo mame, no predvsem mame, vse ostalo pa naravno pride za tem.

Dokazovanje žensk, da lahko delajo marsikaj, kar je sicer naravno dano moškemu, je del njihove nizke samopodobe. Sestri sem večkrat rekel: »Nikomur ne rabiš ničesar dokazovati. Preprosto bodi to, kar si.« Številne ženske danes dokazujejo svojo vrednost, ki sploh ni sporna. Same opravljajo dela, ki jih ne bi rabila, moškim pa tako ostane čas za posedanje po gostilnah in klubih … Ženskam tako zmanjka energije za svoje dolžnosti (predvsem odnosov), moškim pa navdiha in motivacije, da bi se angažirali in skrbeli za domače, delo in družino.

Na enem od šolskih parlamentov je devetošolka rekla takole: »Jaz tudi znam in hočem kositi.« Odgovoril sem ji:« Seveda, verjamem, da si sposobna kositi in še marsikaj drugega. No, veš ni ti nujno treba.  Veš, če boš že v devetem razredu v roke vzela t. i. »lakserico« in dokazala, da si v tem dobra, dobiš v prvem letniku t. i. »bečeesko«, v drugem letniku traktor, v tretjem »nakladalko«, v četrtem »kombajn«, od fakultete naprej pa boš lahko že plužila sneg po Konjicah …. Ob vsem tem pa boš postala trmasta in groba, skoraj zagotovo pa ti bo sčasoma najverjetneje zmanjkalo tudi časa, energije in volje za delo na odnosih. Tako ti bo najprej fant, kasneje pa mož, ker boš večino dela v in okrog hiše opravila ti, najverjetneje kraljeval po gostilnah …«.

Modrost uči: »Bolje je opravljati svojo dolžnost, četudi nepopolno, kot pa v popolnosti opravljati dolžnost nekoga drugega.« Bhagavad Gita (18.47).

Dekle, ki ima jasano izraženo materinsko naravo, se bo prav tako mnogo lažje znašla v delovnem okolju, saj moški (razen redkih izjem) ne morejo ne-lepo ravnati z žensko, ki je takšna. Zelo pomembna znanost, ki jo morajo poznati še posebej dekleta, je znanost o odnosih. Odnosi pomenijo življenje. Nekdo, ki to znanje razume in živi, se ne rabi bati zase, saj ljudje danes poznamo marsikaj, pozabili pa smo, kako ravnati v odnosih. 

Na enem od uradov sem skoraj dve uri v pisarni govoril z zaposleno, nakar ji rečem: »Gospa, ampak kaj če vaši šefi slišijo, o čem govoriva?« Nisva govorila ravno o uradnih rečeh, ampak bolj o življenju … Z nasmehom je odvrnila: »Haha, ne boj se. Ne morejo brez mene.« Od daleč se ji vidi, da je neverjetna. Strokovna, profesionalna, hkrati pa prava ženska, mati. Niti pod razno zdrav moški ne more nelepo ravnati s tako žensko, takšna nežna, ljubezniva energija pa je zelo dobrodošla v praktično vseh poklicih na svetu, kjer sicer vlada tekmovalnost, borbenost in agresija.

Drugo, o čemer je treba poučiti dekleta, je dejstvo, da ima ženska lepota izjemno kreativno ali pa destruktivno moč. Zanimivo izkušnjo mi je pred leti v pogovoru predala študentka, s katero sva govorila le kratko, vendar odprto. Rekla je takole: »Veš, že v srednji šoli sem se igrala s profesorji. Subtilno. Prekmalu sem se začela zavedati moči ženske lepote.« Bila je prava lepotica, no svojo lepoto je izkoriščala in zanimivo − usvojila precej moških lastnosti. Postaneš takšen kot to, kar uživaš. To je tudi eden od razlogov, zakaj so danes ženske vse bolj možate, moški pa vse bolj poženščeni.

Zelo pomembno za dekleta je, da jih naučimo lepoto pravilno uporabljati in ohranjati, ne za takšne in drugačne nepotrebne igrice, fante pa je treba enako učiti uporabljati, in ne zlorabljati, fizično moč, ki jim je dana, da ženske ščitijo, ne pa izkoriščajo.

V tem primeru bomo navdušeni znova deležni tega, da so družine ponovno ambasade ljubezni, miru in zaupanja.

Deli svoje mnenje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 11 mesec nazaj
Čudovit,resničen in globok zapis. Hvala,Andrej.
Nalagam...