Andrej Pešec

Umetnost preobrazbe

12. junij 2017    1178 ogledov

Mark Twain je zapisal: »Nič ni lažjega kot nehati kaditi, sam sem to storil že več kot stokrat«.

Starejši ko si, težje se je spremeniti. Tudi sam sem poskušal kar nekaj mesecev opustiti nekaj navad (kajenje, alkohol, marihuana, hazard …), opazil pa sem, da je daleč najlažja in edina zares učinkovita pot za kakovostno spremembo to, da najdeš nekaj boljšega, da razviješ višji okus, saj odpovedovanje na silo ne traja dolgo.

Izjemno pomemben vpliv na naše želje in ambicije ima vse, s čimer preživljamo svoj čas, tako se je nujno obdati z ljudmi in vsebinami, ki na nas delujejo spodbudno in v nas vzbudijo željo po smiselnih spremembah.

Začetki so najtežji

Podobno kot raketa porabi največ energije, ko spelje, tudi mi največ napora v nove navade vlagamo na začetku, nato je vse lažje. Večja ko je želja in bolj ko so plemeniti naši motivi, več moči in pomoči bomo imeli za dosego reči, ki se zdijo navidezno nemogoče.

Izjemno močan mehanizem preobrazbe je zmanjšanje časa, ki ga posvečamo medijem in televiziji, ter posvečanje več pozornosti pozitivnim in navdihujočim vsebinam, ki nas obogatijo.

Začnite zgodaj vstajati

Tem prej, tem bolje; presenečeni boste, koliko navdiha in energije dobimo, če dan začnemo bistveno prej, kot smo sicer vajeni. To je ena od najbolj čudežnih metod za temeljito preobrazbo življenja, vsekakor pa bo lažje vstati in začeti dan, če se bomo veselili vsakega znova, kar pomeni, da je treba življenje urediti tako, da nam ne bo v breme, ampak v veselje in izziv.

Naša največja dragocenost je svobodna volja, vsak pa si sam kroji svojo usodo.

Največja preobrazba se začne dogajati, ko prenehamo živeti v vlogi žrtve in ko prevzamemo polno odgovornost za vse, kar se nam dogaja v življenju.

Odgovornost je najlepše darilo samemu sebi

Najsrečnejši in najuspešnejši so tisti ljudje, ki vedno in povsod aktivno prispevajo k življenju ljudi okrog njih. Več ko daš, več dobiš, meja med dobroto in naivnostjo pa je modrost, pravo znanje, kako ravnati skladno z okoliščinami.

Pred leti sem bil navdušen, kako krasne izmenjave sem bil deležen na enem izmed sejmov v Moskvi, ko sem prvič spoznal in začutil moč pozitivnega notranjega in zunanjega dialoga.

Besede imajo izjemno moč: izbirajte tiste, ki oplemenitijo vas in vse okrog vas

Sprememba govora je ena od najlažjih in najučinkovitejših metod preobrazbe. Ko veš, zakaj bi nekaj naredil, hitro najdeš tudi način, kako do tega; motivacija, ki temelji na smislu, je mnogo močnejša in trajnejša kot motivacija, ki temelji na strahu ali osebni koristi.

Najboljši se učijo z opazovanjem pri drugih, manj inteligentni pa moramo vse preveriti na svoji koži. Osredotočite se na lastne izzive in bodite vedno na razpolago vsem, ne trošite pa časa in energije s poskušanjem spremeniti druge. Ne primerjajte se z drugimi; raje se primerjajte s tem, kje ste na poti do tam, kjer želite biti.

Delujte, kot da že ste to, kar bi radi postali; tako vam bo lažje razviti te lastnosti

Ko poskušam sam usvojiti katerokoli lastnost ali dosežek, hitro poiščem ljudi, ki imajo te lastnosti ali pa rešitve za dosego tega, kar želim. Dobri mentorji in inspiracije so ključ do uspeha.

Bill Gates je zapisal, da človek preceni, kar lahko naredi v enem letu, podcenjuje pa to, kar lahko naredi v desetih letih.

Aktivna potrpežljivost je ključ do napredka, kjer vedno naredimo vse, kar lahko, hkrati pa ohranjamo zaupanje v božji 'timing'

Višji ko so naši cilji, več discipline potrebujemo v našem dnevnem urniku. Majhne dnevne posodobitve in vztrajna prizadevanja dajo čudežen rezultat. Tudi ko narediš kak korak nazaj v življenju, se spomni tega, da je korak nazaj v marsikaterem plesu zelo simpatičen, da lahko kasneje narediš lep obrat in nekaj korakov naprej. 

Pred časom sem na spletu naletel na zelo zanimiv zapis, ki pravi: »Govorili so, da je to nemogoče in da se tega ne da storiti; potem pa je prišel nekdo, ki tega ni slišal in je preprosto naredil.«

Pogosto vas bodo ljudje poskušali prepričati, da je to, za kar si prizadevate, nemogoče. Ne pustite se zmesti in se obkrožite s podobno mislečimi ljudmi, takimi, ki so na podobni misiji kot vi. Življenje, nekaj ali nekdo, kakorkoli to imenujemo, vedno poskrbi za vse, ki gredo v smeri delovanja za absolutno dobrobit vseh, tako se nam ni treba ničesar bati.

Deli svoje izkušnje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Janja
  komentiral 1 teden nazaj
Hvala
Nalagam...