Andrej Pešec

Umetnost vzgoje odgovornih in samostojnih posameznikov

28. januar 2018    369 ogledov

Položaj starša ni le položaj, ampak način življenja, saj zahteva ogromno odpovedovanja in dela na sebi. Odgovornost pomeni razumevanje, da smo sami odgovorni za vse, kar se nam dogaja v življenju. Nikdar ne jadikujmo in ne kritizirajmo nikogar.

Ključno je, da vestno in predano pristopimo k vzgoji otroka že od samega spočetja naprej. Posebej prvih pet let je zelo pomembno, da je otrok v mirnem, ljubeznivem in varnem okolju, kjer lahko razvije močne korenine.

Glavni nalogi staršev sta razvoj značaja in odkritje inklinacij, talentov otroka. Če bo otrok odkril svoje poslanstvo in delal to, kar resnično rad počne, ga ne bo treba k ničemur siliti, saj bo naravno delaven in angažiran. Zelo pomembno je, da otroku ničesar ne vsiljujemo, naša naloga pa je biti mladim v pomoč na poti, po kateri želijo hoditi. V takšni luči, kot vidimo otroke, takšni bodo postali, zato je tako pomembno, da se zavedamo, da je vsak od njih sposoben delati čudovite reči, za razvoj pa potrebuje vzor in čas.

Otrokom predajmo razumevanje in dejstvo, da je vse mogoče, če se le hoče.

V vzgoji obstajajo tri pravila: lasten zgled, lasten zgled in lasten zgled. Če želimo, da bodo otroci samostojni, zdravi in odgovorni, jim moramo to sami tudi pokazati in omogočiti. Od njih nikdar ne moremo zahtevati nečesa, česar ne počnemo tudi sami.

Samostojnost otrok razvije tako, da v duhu odrekanja in discipline po svojih najboljših močeh usvaja pomembne življenjske lekcije: potrpežljivost, entuziazem, hvaležnost in velikodušnost. Nujno je razumeti, da ima vsak od nas pred seboj svojo pot, zato nikar ne posegajte v svobodno voljo otroka, zlasti po njegovem 14. letu.

Materialistična civilizacija zasmehuje prave vrednote in cilj človeškega življenja, inteligentnim otrokom pa se v takšnem duhu učenje močno upira, saj v tem ne vidijo pravega smisla. Tudi sam sem bil takšen, vzvišen cilj, smisel in vzor pa so najboljša motivacija.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...