Maja R. Mihovec

V boj s prehladom ... aromasvetilka in kopel

21. december 2016    199 ogledov

Pravzaprav so ravno eterična olja eden izmed učinkovitejših načinov in odlične učinke lahko dosežemo že tudi samo z enim eteričnim oljem.  Eterična olja, ki na splošno pridejo v poštev pri prehladnih in gripoznih obolenjih so: čajeva mirta, evkaliptus globulus (za otroke uporabimo e. radiata),  poprova mete, citrusna eterična olja in etrična olja iglavcev.

 

Upoštevati moramo, da če delamo za otroke, za občutljive in starejše ljudi, potem količino kapljic zmanjšamo za polovico. Pri otrocih mlajših od treh let aromaterapije brez posveta ne uporabljamo. Prav tako moramo upoštevati vsa druga varnostna opozorila glede uporabe eteričnih olj, predvsem pa jih nikoli ne nanašamo direktno na kožo!

 

Aromasvetilka

Aromasvetilka je lep, dekorativni izdelek, kjer v spodnjem delu posode gori svečka, zgoraj pa je posodica z vodo v katero nakapljamo eterična olja. Paziti moramo na to, da je ta posodica dovolj velika, da se eterična olja ne zažgejo. Če je premajhna, bo namreč  v času gorenja svečke vsa voda izhlapela in eterična olja, ki niso topna v vodi, se bodo prijela na dno posode. Potem pa je pomembna še količina eteričnih olj, ki jih dodamo v posodico – to je le nekaj kapljic in je pravzaprav odvisno od velikosti prostora v katerem bo aroma svetilka gorela. Aroma svetilka je sicer tudi čudovit način vplivanja na počutje in z njo lahko tako npr. spodbujamo koncentracijo, potrebno pri učenju; lahko okolje zvečer pomirimo, za boljši spanec; lahko jo uporabimo za odpravljanje neprijetnih vonjav po kuhanju; za vzpodbujanje posebnih razpoloženj ipd.

 

Z aroma svetilko prostor tudi razkužimo in na ta način zaščitim ljudi, ki niso oboleli. Primer uporabe aroma svetilke za srednje velik prostor:  

4 kapljice evkalipta (deluje antivirusno, antibakterijsko, razkužuje, pospešuje izkašljevanje)

3 kapljice bora (čisti zrak, pomaga pri okužbah dihal, razkužuje, deluje antibakterijsko)

2 kapljici limone (lajša glavobol, deluje antibakterijsko, protimikrobno, osvežuje, čisti zrak)

1 kapljica poprove mete (pomaga pri glavobolih, deluje antivirusno, in antibakterijsko)

 

 

Kopeli

Kopeli si pripravimo, ko čutimo, da se nekaj »dogaja«, da se pripravlja na prehlad. Vzamemo pest soli (ca. 50 g) in ji primešamo do 5 kapljic eteričnih olj. Zelo dobro deluje čajevec, ki mu lahko dodamo tudi kapljico sivke ali pa limone.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...