Romana Črček

Vaš otrok je genij- ne zatrite tega v njem!

7. april 2018    232 ogledov

Ocena ne definira človeka. Ne definira ne vas, ne vaših otrok. Vsi smo sposobni več, kot pa to, kako nas drugi ocenjujejo. Zato iskreno prosim vse starše, delajte na vrednotah vaših otrok. Učite jih za življenje. To, da morajo imeti same dobre ocene, jim povzroča stres. In nikakor ne zagotavlja, da bodo v življenju zaradi tega uspeli. To, da jih primerjate z drugimi otroci, jim prav tako ne pomaga, ker je vsak edinstven in unikat. Raje iščite tisto, kar vašega otroka naredi izjemnega, pa če je še tako drugače od vseh drugih. Ker vsak med nami, tudi vi, imamo v sebi edinstvene talente, darove in sposobnosti.. tudi naši otroci. In če smo vsi unikat, kako se lahko potem sploh primerjamo z drugimi?

Opazujem, koliko staršev omeji svoje otroke s svojimi prepričanji. Čeprav imajo dober namen, pa se izkaže ravno obratno. Pritiski, ki so jim dnevno izpostavljeni naši otroci že v šoli sami, so jim breme. Če pa še doma ne najdejo varnega zavetja, kjer se lahko zaupajo in sprostijo, da jih imajo starši radi kljub vsemu (ne glede na ocene), potem bodo zavetje iskali drugje.

Da bi roža lahko cvetela, potrebuje določene pogoje. Potrebuje vodo, sonce in ljubezen. Sovraštvo in pomanjkanje vode rožo ubije. Naši otroci so kot naše rože. Potrebujejo našo nežnost, ljubezen in spodbudne besede (voda). Če želimo z njimi ohraniti vez, ki nas bo še dolgo povezovala in nam bodo lahko zaupali svoje največje strahove je potrebno ustvariti tak prostor zanje.

Samo pomislite, da vas službi nekdo ves čas šikanira in postavlja pod stres. Nato pa pride domov in ste še doma deležni pritiskov. Vsak bo želel pobegnit nekam, kjer bo našel mir. Eni v alkohol, drugi v droge, tretji v uporništvo... Vsi smo bili enkrat otroci. Spomnite se, kaj je najbolje delovalo za vas in kaj ne. Lepa beseda vedno lepo mesto najde. Vaše besede postanejo lahko njihov notranji kritik ali motivator. Po čem želite, da vas imajo v spominu?

In to ne pomeni, da ne postavite meje in da jim vse dovolite. Še zdaleč ne. A tudi meje lahko postavite na ljubeč način. Čas je, da vzgojimo srečne in vesele otroke, če želimo boljše prihodnost za vse. Vsak otrok je genij, tudi vaš. Le vzpodbuditi in predramiti ga je potrebno. In eni ga prebudijo prej, eni kasneje. A niso zato nič manj sposobni!!!!

In za konec še misel, ki pove vse:
"Vsak je Genij. Ampak če sodimo ribo po tem, kako dobro pleza na drevo, bo živela celo življenje v prepričanju, da je neumna!" ~ Albert Einstein

Kaj pa ti praviš? 2
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
* Izbrisan
  komentiral 1 leto nazaj
Točno tako.Na žalost prepozno spoznal
Irena
  komentiral 2 leto nazaj
Res je. Treba jih je vzpodbujati, voditi in brezpogojno ljubiti. Pomagati, ko so notranje ne ali pa preveč motivirani in samokritični. Pogosto jim to povzroča okolica. Hvala.
Nalagam...