18. marec 2018    93 ogledov

┼Żivimo na ─Źudovitem vodnem planetu, saj 70% njegove povr┼íine prekriva voda. Podobno razmerje vode je tudi v na┼íem telesu, lahko bi rekli, da smo vre─Źa vode, saj voda predstavlja pribli┼żno 60 - 70% telesne te┼że ─Źloveka, v celi─Źni ali izvenceli─Źni vodi pa neprestano potekajo ┼żivljenjski procesi.

Voda ima veliko vlogo pri uravnavanju telesne temperature, preko krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, nahaja se v prebavnih, sklepnih in drugih telesnih teko─Źinah, varuje organe in vezivna tkiva.

Voda nas varuje na individualni ravni in kot vrsto, zato moramo tudi mi varovati njo.

Vode na na┼íem planetu ne bo zmanjkalo, saj nikamor ne uhaja. Zaradi napa─Źnih odlo─Źitev in dejanj pa lahko zmanjka pitne vode. Resda 70 % na┼íega planeta prekriva voda, vendar je od tega 97 % slane vode, 2 % sladke vode, ki se nahaja v ledu in le 1 % pitne vode, pa ┼íe ta je po na┼íem planetu zelo neenakomerno razporejena.

Na ozemlju Slovenije imamo res sre─Źo, saj nas obkro┼ża pravo bogastvo naravnih, tudi vodnih virov. Na┼ía dol┼żnost pa je, da na┼íe vodno bogastvo ohranjamo neopore─Źno in javno dostopno (neodtuljiva pravica do vode) za rodove, ki prihajajo.

VODA IMA SVOJ ─îAR

Ne samo staroselska indijanska plemena ┼íajenov, lakot itd., tudi predkr┼í─Źanski predniki na tleh dana┼ínje Slovenije so varovali vodo in verjeli v njeno nadnaravno, ─Źarno mo─Ź.

Voda je prebivali┼í─Źe skrivnostnih bitij, saj naj bi po ljudskem izro─Źilu v slovenskih vodah ┼żivela razna bajna bitja. Jezera, potoke, studence, reke in tolmune so v davnih dneh oblikovala skrivnostna bitja ÔÇô vile, ┼íkrati, velikani in zmaji. Pa povodni mo┼ż - vam je kaj znan :-) ?

┼Że ve─Ź let se govori o vodi kot prina┼íalki zdravja, ki naj bi bila dojemljiva tudi za mo─Ź na┼íe namere. Voda naj bi si zapomnila informacije in jih prena┼íala naprej. Kar nekaj slovenskih zdravilnih vrelcev naj bi bilo v na┼íih krajih, po ljudskem verovanju pa so dobili svojo zdravilno mo─Ź od skrivnostnih bitij.

Voda ima pomembno mesto v skoraj vseh mitologijah sveta. Pojavlja se tudi v osi sveta ali axis mundi, kjer se poleg drevesa pogosto nahaja ┼íe izvir ┼żive vode in zraven njega kamen, vse to pa je skupaj predstavljalo zaklju─Źeno celoto.

DAROVANJE VODI

Voda ┼żivljenje prina┼ía in ohranja, a ga lahko tudi vzame.

Po eni strani so na┼íi predniki v vodi videli nadnaravno mo─Ź, nekak┼íno vodno bo┼żanstvo, ki se mu je bilo potrebno prikupiti ali pa se mu odkupiti z darovanjem, po drugi strani pa so ob posebnih prilo┼żnostih to mo─Ź sku┼íali izkoristiti tudi zase.

Darovanje vodi izra┼ża sledi globokega verovanja v vodno bo┼żanstvo, zato je kr┼í─Źanstvo uspelo to prepri─Źanje preusmerjati le postopno, z osredoto─Źanjem na cerkvena praznovanja in pokristjanjenjem besedil, ki so obredje spremljala, torej tudi pesmi. Vendar je voda kljub pokristjanjenju v predstavah ljudi obdr┼żala posebno mo─Ź.

V Beli krajini so darovanje vodi pospremili z besedami:
┬╗Na, voda, to darujem tebi, tudi ti daruj meni!┬ź (Kuret 1970: 241).

Tudi na videz nepomembna navada, kot je metanje kovancev v vodnjake, nakazuje na to, pa naj gre za tako znani vodnjak, kot je Fontana di Trevi v Rimu, za Robbov vodnjak v Ljubljani ali za komaj znane vodnjake malih mest. Sledi nekdanjega verovanja v mo─Ź vode namre─Ź opozarjajo na to, da danes narodov ne zdru┼żuje le ohranjeno izro─Źilo, temve─Ź tudi to, kar se ni ohranilo ali pa je bilo zaradi iskanja razlo─Źevalnega prezrto ali zamol─Źano.

Viri:
─îar vode v Slovenskem ljudskem izro─Źilu, Du┼íica Kunaver
Človeško telo in voda, Strokovna skupina za vode, NIJZ-Center za zdravstveno ekologijo
Svetovno drevo (Axis mundi), Nejc Petri─Ź
Voda! Jaz ti darujem, od dna do dna ÔÇŽ┬ź Pesemske sledi verovanja v nadnaravno mo─Ź vode, Marija Klob─Źar

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...