Živa Leskovšek

Kako vpliva hrup na naše telo?

17. marec 2021    328 ogledov

Ali ste se kdaj vprašali, kako vpliva zvok na naše telo? Ne govorim le o glasbi, ampak tudi o zvoku vetra, morja, bitju srca, delovnih strojev, avtomobilov …

Vse okoli nas ima svojo vibracijo, frekvenco – torej ima neki zvok

Tudi vsak naš organ ima svojo frekvenco, vsak kristal, rastlina, žival, Zemlja, vesolje – torej vse, kar je živo. Mednje pa spadajo tudi takšni, ki jih štejemo pod hrup ali škodljive zvoke. To so na primer zvok avtomobilov, tovornjakov, letal, vlakov, gradbenih strojev in podobno.

Z njimi se vsi soočamo, vsakodnevno. Zagotovo ste danes že slišali katerega od zgoraj naštetih. Čeprav se po nekaj časa navadimo na takšen zvok in večkrat rečemo, da sploh ne opazimo tega hrupa, da ga sploh ne slišimo, ga naše telo še vedno zaznava in sprejema.

Raziskave kažejo, da je hrup za naše celice precej stresen

Raziskave kažejo, da se nikoli ne moremo v celoti navaditi na hrup, saj so naše celice kot zvočni resonatorji, ki se odzivajo na kakršenkoli zvok okoli nas, in zato je zanj takšen zvok precej stresen. Čeprav ne poslušamo zavestno, vpliva na naš sluh in možgane, na nas. Študije so pokazale tudi, da se nam ob nenadnem hrupu vedno spremenita srčni utrip in dihanje, tudi če spimo.

Če smo vsak dan deležni takšnega hrupa, se to počasi nabira, kar lahko pripelje ne le do slabšega sluha, delovanja možganov, ampak tudi do kroničnega stresa.

Zato se je dobro večkrat umakniti v naravo, prisluhniti vetru, pticam, dežju, morju – naravnim zvokom. Če te možnosti nimate, pa je dobro iti v prostore, kjer ni hrupa oziroma kjer je glasba, vibracija, ki pozitivno vpliva na naše telo in um.

Vsa glasba, ki jo poslušamo, ima svojo frekvenco in vsaka vpliva na nas drugače

Imamo veliko različne glasbe in vsakega sprošča nekaj drugega. Nekatere bo klasična, druge rok, tretje narodno-zabavna in četrte nekaj drugega. Poznamo tudi meditativno glasbo, ki jo uvrščamo med zdravilno glasbo, saj se tukaj navadno uporabljajo zdravilne frekvence za naše fizično telo in naš um. Te so izvedene z instrumenti, kot so gong, tibetanske posode, kristalne posode, bobni, zvončki, ropotulje, kalimbe ipd.

Morda ste že slišali za zvočne kopeli, zvočne meditacije, zvočne sprostitve in podobno? Tu ne gre za kopanje v vodi, ampak v vibracijah, ki na nas vplivajo zelo blagodejno, tako duševno kot fizično.

Kako in zakaj zvočna kopel vpliva pozitivno na nas?

Zvok ne potuje samo po zraku, ampak tudi po kovini, vodi in lesu. Znano je, da zvok skozi vodo ali v vodi potuje najhitreje. Vsi vemo, da je naše telo sestavljeno iz več kot 70 odstotkov vode, in prav zato je naše telo tako odzivno na vse vibracije okoli nas, saj zvok v resnici potuje skozi nas ves čas. Še posebej, če ima zelo močno frekvenco oziroma vibracijo.

Vsak organ, v katerem so zbrane celice s podobno vibracijo, se skupaj odzivajo na določene vibracije in prav tako tudi telesni sistemi ter čustvena, mentalna in duhovna stanja zavesti. Če je celica poškodovana, je navadno spremenjena tudi njena vibracija. S pomočjo zgoraj naštetih instrumentov, ki oddajajo pozitivne vibracije, pa se celica lažje vrne v svojo prvotno frekvenco, saj jo ti instrumenti spodbudijo, da začne znova vibrirati v svojem ritmu.

Tako je zvočna kopel izvrstna za vsa področja našega življenja, tako za naš mentalni del, za sprostitev kot za naše fizično telo in regeneracijo.

Če želite preizkusiti ter tudi sami doživeti zvočno kopel in njene pozitivne učinke, se pridružite naši strokovnjakinji na področju telesne neodvisnosti, Živi Leskovšek.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...