Simona Vrhovec

Vzroki kronične bolečine

1. februar 2022    427 ogledov

Vzrokov je veliko in pomembno je opazovati osebo iz različnih vidikov. Kronična bolečina je lahko namreč ujeta travma, ki se v vseh teh letih ni sprostila. Oseba ima v veliki verjetnosti težavo s sproščenim in poglobljenim dihom. Morda izzive z osredotočenostjo. Velikokrat je telo zakrčeno. Misli so težke, gibanje je okorno. K sreči je kar nekaj rešitev oz. raje smernic, kako si lahko pomagamo. Vprašanje pa je ali si oseba želi pomagati.

Pomembno je razumevanje naše bolečine. Velikokrat se namreč lahko oseba naveže na bolečino, saj je njena. Je njena identifikacija in včasih izgovor za marsikaj v življenju. Ko prevzamemo odgovornost za svojo bolečino. Za preteklost in osvoboditev, no potem se zgodi en tak čudež. Bolečina izgine ali pa se čez noč zmanjša. Čuječna introspekcija ali pa meditacija nam daje odgovore na naša vprašanja. Kaj je na drugi strani bolečine? Kaj je pod površjem? Kdaj se je bolečina prvič kreirala?

Vzrok bolečine se lahko izrazi tudi tako, da oseba zaradi ujete travme, ne diha pravilno. Je v krču. Velikokrat se to kaže v sključeni drži, okoli srca naredi oklep. Dihanje je površno, hitro, anksiozno. Z sključeno držo pa omeji tudi optimalno gibanje trebušne prepone. Na energetski ravni pa preseka pretočnost prane ali Qi energije. Zavestno dihanje v trebuh je prvi korak. Potem pa, čeprav se morda sliši nenavadno, dihanje skozi bolečino in na mesto, kjer bolečino čutimo.

Naši občutki, travmatična izkušnja, nepravilno dihanje, premalo gibanja in tudi seveda hormonske spremembe bodo vplivale na naš največji senzorični organ, ki se imenuje fascija. Povezujejo jo z meridiani ali nadiji, saj gre za zapleteno mrežo, ki poteka po celem našem telesu. Je izredno subtilna, občutljiva in spremenljiva. Naš način življenja tako preoblikuje našo fizično in energetsko telo. In res nikoli ni prepozno, nikoli. S pomočjo miofascialnega sproščanja, sprostimo zlepljeno bolečinsko mesto, sprostimo Qi energijo in težo, ki jo lahko nosimo vrsto let. Telo postane bolj lahkotno, pretočno.

Včasih je edina možnost, da smo v stanju preživetvenega nagona. A, potem je čas, da življenje začnemo ŽIVETI .

Ste pripravljeni sprostiti bolečino? Na to vprašanje imate odgovor le vi.

Deli svoje izkušnje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Irena
  komentiral 2 leto nazaj
Vsekakor. Hvala za opomnik in spodbudo.
Nalagam...