Društvo Tolmun

Vztrajati na poti zdravja, moči in radosti

7. oktober 2017    280 ogledov

Rojeni smo bili s premikanjem. Odraščali smo zaradi gibanja. Redna vadba bi morala celo življenje ostajati na isti polici kot so hrana, dihanje, spanje in redni opravki na stranišču. Četudi se tega ne zavedamo dovolj pogosto, vendar živimo zaradi premikanja: hrane po prebavnem sistemu, cirkulacije krvi, kroženja kisika, prenosov dražljajev … Samo mrtvec obstane.

In vendar še marsikdo na gibanje gleda podcenjevalno. Prioritete so seveda: služba, družba, hrana in pijača, domača lenobnost, nakupovanje ali pospravljanje. Veliko ljudi si še vedno ne vzame čas niti za sprehod z otroci po parku.  In vendar je prav gibanje tisto, kar nam podpira zdravje, ureja moči in prinaša radost. Pa ne kakršnokoli premikanje. Pravilno gibanje, pravilne postavitve z ustreznim dihanjem prinašajo, vse ostalo pa zmanjšuje zaloge zdravja in moči.

Po končanem vikendu pogosto slišimo: "Joj, kako sem zmatran."

"Ja, kaj si pa delal?"

"Ah, nič posebnega. Smo se fajn imeli, smo dobro jedli, potem pa sem zalegel na kavču in gledal tv."

Po krepkem obroku je treba na sprehod v naravo, da se zaužito kvalitetno presnovi. Za dobro počutje in miren spanec se je potrebno nadihat svežega zraku. Telo je podobno avtomobilu. Če je avto vedno samo v garaži, sčasoma zarjavi. Telo prav tako. In če avtomobil pretiramo gonimo in ga nepravilno vzdržujemo, tudi odpove. Telo prav tako. Harmonija je samo na sredini: ne preveč in ne premalo, vendar nenehno mora teči, vse mora biti v pogonu.

Ko lenarimo, telo mlahavo ždi, ne deluje navzven, deluje pa na noter in razžira. Stres je lahko vezan na pretirano delovanje ali pa na pretirano lenarjenje in sključeno sedenje, kar blokira kvaliteto dihanja.

Pomanjkanje ustreznega gibanja pomeni oteženo cirkulacijo, lenobne pretoke v telesu, kar ustvarja neustrezne dražljaje in posledično slabo počutje, nerazumno napetost in razdraženost, probleme s presnovo in odvajanjem, napihnjenost in globinski stres in čez čas bolezen na fizičnem, čustvenem in mentalnem nivoju; skratka: slabo počutje.

"Saj nimam časa za telovadbo," so še vedno pogosti izgovori.

To pomeni: "Nimam časa za gibanje."

"Pa, saj se premikam cel dan: hodim do garaže, grem po stopnicah, hodim po nakupih, hodim v službi, pospravljam po stanovanju …"

"Če tečem me bolijo sklepi in mišice …"

Orientalski mojstri jasno postavljajo: "Ni vsako premikanje gibanje za zdravje, radost in nabiranje moči."

Premikanje v prostorih, premikanje s službenimi ali družinskimi odgovornostmi in zadolžitvami, prenaprezanje in športanje, ki presega naše sposobnosti … vse to troši. Prav tako naše rezerve moči trošita prekomerno sedenje in lenarjenje.

Vse tradicionalne medicine priporočajo sproščeno gibanje v naravi, ki brez naprezanja zaradi naravnih pogojev vzpostavljajo harmonične energetske pretoke v telesu. Trideset minut mirnega sprehoda z globjim dihanjem in tišino, po parku ali po gozdu, vzpodbudi normalne pogone v telesu. Če to neobremenjeno počnemo vsak dan, lahko rečemo, da normalno vzdržujemo svoje telo, čustva in misli. Enourna vadba umirjenih tehnik kot so plavanje, klasični ples, joga, čigong in taj či, prinesejo dobrobiti nekaj ur take hoje. Seveda s pogojem, da se te vadbe izvajajo pravilno in korektno.

Najpogosteje se izogibamo gibanju v času bolezni. Pa se ne bi smeli. Telo za okrevanje potrebuje ustrezno in nadzirano premikanje. Rahlo stresanje ali zibanje, blagi raztegi ali nadzorovani plesi koraki, ki jih poznamo v setih zdravilnega čigonga ali tajčija, so več kot dobrodošla podpora telesu. Zato se jih je smiselno naučiti, ko smo zdravi, da jih lahko izvajamo, ko to potrebujemo. Normalno je, da bolnik ne bo šel na trening, vendar pa se je dobro zavedati, da predolgo ležanje in sedenje prav tako otežujeta zdravljenje. Brez gibanja se bolečina in depresija ponavadi poglabljata, kar slabo vpliva na pretočnost v telesnih tokovih. Nasprotno: zmerno in spoščeno gibanje požene stagnacijo in vračata optimizem in dobro voljo, kar podpre celjenje in zdravljenje nasploh.

Ne pozabi: Gibanje je eno od najbolj osnovnih oblik energetskega izražanja v prizadevanjih za ohranjanje vitalnosti in dobrega počutja. Ko je telo nahranjeno in podžigano s kisikom, senzoričnimi podatki in ustreznimi gonili, se odzove z notranjim vitalnimi premiki (širjenje pljuč, srčno črpanje itd) ter zunanjimi premiki (hoja, nasmeh, gesta itd). Sposobnost pravilnega naravnega premikanja je osnova za vse bolj zapletene telesne aktivnosti, pa naj si bo to: delo ali igra, ustvarjanje, izražanje, navezovanje stikov, postavljanje odnosov, čustvovanje ali katerakoli oblika našega delovanja.

Čas je za prekinitev starih slabih in utesnjenih navad. Pretegni se kot maček. Premikaj se kot žvirca. Ne dovoli, da opešajo notranji motorji.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...