Simona Vrhovec

Yin joga položaji za delo skozi strah

7. oktober 2021    305 ogledov

Občutenje strahu.. Včasih utemeljeno, včasih neutemeljeno, včasih zavedno, včasih nezavedno.. dajemo lahko različne predznake.. dejstvo pa je, da je strah prisoten. Z yin joga položaji si lahko pomagamo in zavestno delamo skozi strah. Ga ne zavračamo, ignoriramo, ampak se z njim ljubeče soočimo.

V tradicionalni kitajski medicini čustvo strah povezujejo z meridianom Ledvic. Strah šibi ta organ in manjša življenjsko vitalno energijo. Včasih se je najtežje soočiti s strahom, nekako tako, če zapremo oči in pogledamo stran bo izginilo. Tako, kot smo se igrali, kot otroci.

Pri yin jogi raziskujemo in delamo s in skozi strah. Naše težave s strahom se lahko v večini kažejo v dveh smereh. Ni nas strah, ko bi nas moralo biti ali pa nas je strah skoraj vsega. Naš odnos do strahu so v večini zaznamovale okolje v katerem smo odraščali. Se pa strah z leti lahko spreminja. Dobro pa je, da se z njim spoprimemo.

To je subjektivni proces, ki ga lahko raziskujemo skozi različne yin joga položaje, yin meditacijo, skozi pogovor, dnevnik.

Yin položaji, ki jih lahko izvajate in targetiramo meridian Ledvic so sfinga, tjulenj, raztezanje stopal, otrok, počep in savasana. Položaje navadno zadržimo 1 – 5 minut, odvisno od posameznika.

V položaju sprostitve lahko področje ledvic polnimo z modro svetlobo in tako zavestno predihamo tudi vsa občutenja . Transformirajmo neprijetno energijo v energijo miru. Dovolimo, da odpade mrzla, hladna energija in morda celo vidite kot oblačno, sivo barvo. Ali pa v Ledvicah zaznate gmoto, razpršenost, grozo, naj z izdihom odpade. Razvijte svojo pravo naravo. Naj nato raste sinja modra barva, svežina, topla in prijetna energija in blagohotnost. Tako se bo krepila naša življenjska energija.

Spomnimo se, da je organ Ledvic povezan s kakovostjo našega življenja. In tudi dolžino našega življenja. Zato polnimo naš rezervoar vitalne energije tudi z umirjenostjo. Element vode želi počitek, umiritev in introspekcijo. Dovolite se tudi to.

Vaja iz energijske medicine pri soočenju s strahom: Ko začutite strah lahko trepljajte točke na meridianu trojnega grelca, ki lahko ublaži strah. Vajo izvajajte približno 1 minuto. Začnite trepljati hrbtno stran roke na sredini med zapestjem in prsti, v isti točki, kjer se stikata četrti in peti prst. Isto lahko ponovite še na drugo roko.

Ko nato v notranjosti razvijemo mir, blagohotnost, prijaznost, to delimo še z drugimi.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...