Simona Vrhovec

Zadrževanje diha - kumbhaka

10. marec 2021    713 ogledov

Kakšne so koristi zadrževanja diha? Velikokrat namreč govorimo ravno o tem, da je pomembno dihati tekoče, počasi, poglobljeno. Res je. Zadrževanje diha, ki je posledica stresa, prevelike vznemirjenosti, zakrčenosti ali samo nepravilne tehnike diha, seveda ni v redu. Povzroča dodatno napetost in celo čustveno stisko. Naš um se namreč odzove na način, da smo v ” nevarnosti”.

Govorim o zavestnem zadržku diha na polna ali prazna pljuča. Ta način prakse dihalnih tehnik se vključi, ko je oseba že dlje časa praktik jogijske prakse. Pomembno je namreč, da dobro osvoji polni jogijski dih, redno meditira in izvaja še druge kriya tehnike.

Postopoma tako udeležnce vodimo k temu, da opazujejo naravno kumbhako, ki je ves čas prisotna. Če sedaj na primer zaprete oči in se res čuječno osredotočite na vaš vdih in izdih, boste opazili, da je krajši premor med vdihom in izdihom. Bolj ko se osredotočimo ravno na ta prostor, bolj se urimo v umiritvi uma. To je čudovita praksa čuječnosti.

Postopoma pa ta trenutek umiritve podaljšujemo. Se pravi vključujemo pranajamske tehnike. Prana je življenjska energija. Prejmemo jo preko hrane, svetlobe, zraka. S pranajamskimi tehnikami širimo našo prano. Lahko pa s točno določenimi tehnikami vplivamo na naše počutje. Želimo dvig energije, morda umiritev, harmonijo točno določene čakre. Želimo ozavestiti meditativni um. Ja, vse to in še več lahko naredimo z izvajanjem jogijskih pranajamskih tehnikah.

Ko dodajamo kumbhako se želimo osredotočiti na razmerje 1:1:1. To pomeni 4 sekunde vdih, 4 sekunde kumbhaka, 4 sekunde izdih. Potem seveda podaljšujemo posamezne enote. Ključnega pomena je, da je telo med kumbhako sproščeno, um umirjen in da ves čas opazujemo tudi čustveni odziv. V tej tišini pride lahko marsikaj na površje. Naši podzavestni vzorci, travme ali spomini.

Med kumbhako se osredotočimo na ajna čakro in dodajamo prithvi mudro ( konica jezika na vrh neba ), tako bomo odšli s pozornostjo še globlje. Se povezali z intuitivno naravo in prebujali občutke miru.

Koristi kumbhake:

- boljša pljučna kapaciteta,
- zmanjšanje stresa,
- okrepi se diafragma,
- vpliv na regeneracijo možganskih celic,
- celice imajo več časa, da absorbirajo kisik in se kreira Co2,
- boljša oksigenacija,
- izboljšanje koncentracije,
- dvig imunskega sistema,
- boljša izmenjava kisika,
- meditativni um,
- stik s podzavestjo in vzorci,
- dvig vitalnosti in vsesplošnega počutja,
- vpliv na detox,
- dvig kundalini,
- vpliv na zdravje trebušnih organov, prebave, respiratornega sistema..


In predvsem notranji mir.

Poznamo tri vrste: Anthara, Bahya in Kavala kumbhaka.

Vsekakor se priporoča praksa pod vodstvom učitelja joge.

Nekaj kar je lahko stresni zadržek, lahko torej s pravo prakso transformiramo v izjemno koristno pranajamsko tehniko.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...