Jana Špeh

Zakaj meni? Je usoda kriva za moje nezadovoljstvo?

piše: Jana Špeh
15. februar 2017    2356 ogledov

Zakaj meni? Je usoda kriva za moje nezadovoljstvo? ┬áVsak si je vsaj enkrat v ┼żivljenju ┼że zastavil to vpra┼íanje. Preprosto, ko na neki to─Źki v ┼żivljenju zaznavamo, da stvari niso take, kot bi ┼żeleli, ljudje izberemo sliko, da smo ┼żrtev okoli┼í─Źin.

Napisala sem izberemo prav zato, da ozavestimo dejstvo, da je vse to, kar se 'nam' dogaja, v resnici notranja izbira, ki jo sprejmemo. To se zgodi tedaj, ko se dogajajo stvari, ki so za nas neprijetne ali ne┼żelene, in naenkrat je vse to, kar se dogaja, za nas zapisano v neki nesre─Źni usodi.

Zakaj je tako, se sprašujete?

Danes se veliko pi┼íe in govori o coni udobja. Ljudje se radi oprimemo ob─Źutka varnosti, ki smo ga z leti zgradili znotraj na┼íih okvirjev. To ┼íe zdale─Ź ne pomeni, da smo v svojih okvirjih sre─Źni, a vendar je to podro─Źje za nas poznano in hkrati v tem zaznavamo varnost. To pa je edini vzrok in razlog, da sprejemamo odlo─Źitev ne poskusiti nekaj novega, preprosto ker to, kar imamo, ┼że poznamo. Oprimemo se misli, da tukaj ┼że vse vemo in huje ┼że ne more biti.

Vsaki─Ź kadar si ne─Źesa ┼żelimo, smo o ne─Źem prepri─Źani ali pa nekaj pri─Źakujemo, pa ni po na┼íih predstavah, se nenadoma pojavi frustracija. Frustracija je stanje, ko nenadoma postanemo nezadovoljni s tem, kar vidimo in zaznavamo, da ni tako, kakor bi ┼żeleli. V tem trenutku seveda nikomur ne pade na misel, da bi se vpra┼íal: Kaj jaz lahko naredim?

Navadno in res po navadi posameznik izbere poznano avtomatizirano vedenje in postane ┼żrtev. V kon─Źni fazi je to tisto, kar dobro poznamo. To smo se skozi ┼żivljenje nau─Źili. Biti ┼żrtev pomeni ÔÇô ubogi jaz! Biti ┼żrtev pomeni ÔÇô nekdo dela nekaj proti meni! Na koncu to sprejmemo iz potrebe, da bi se povezali, da bi nekdo razumel na┼ío stisko in nas potola┼żil. To pa je la┼żja izbira, ki na dolgi rok ┼żal ne prina┼ía re┼íitve.

Toda ko pomislimo na za─Źetno frustracijo, kdo bi pomislil na to, da je tukaj glavni akter sam. La┼żje je in celo bolje se po─Źutimo, ko si zatrdimo, da je to nekaj zunanjega. Nekaj, kar v nas vzbuja ob─Źutek nezadovoljstva. Tako posameznik na neki na─Źin preda svojo usodo in zase ne naredi ni─Źesar.

V─Źasih sli┼íim besede kot: ─îe bog obstaja, zakaj se mi potem to dogaja?

Resnica je, da ko nam je hudo, je to za nas nekaj najhuj┼íega. Nekaj groznega se nam dogaja in v tistem trenutku i┼í─Źemo odgovore na vpra┼íanje: Zakaj meni? S tem na─Źinom se osredoto─Źamo na svojo bole─Źino. Naravni zakoni pa delujejo tako, da vse tisto, na kar se osredoto─Źamo, raste.

Ko se fokusiramo na bole─Źino, bo ta vse ve─Źja. Ob─Źutke, ki jih lahko zaznavamo ob tem, pa vsak zase najbolje pozna. Na neki na─Źin bi lahko uporabila izraz egoisti─Źno osredoto─Źanje. To pa samo zato, ker ko zaznavamo bole─Źino, se osredoto─Źamo le na to. Po razmisleku lahko veste, da niste edini s te┼żavo ali bole─Źino.

Pomislite, za kaj vse ste lahko kljub trenutni situaciji hvale┼żni

Vsak zase trpi svojo bole─Źino, tukaj ni merjenja bole─Źin, vendar vemo, da imamo tu, kjer ┼żivimo, odli─Źne razmere za pre┼żivetje. Vemo, da ─Źe pademo, lahko obi┼í─Źemo zdravnika. Vemo, da ko smo la─Źni, bomo zagotovo lahko nekaj u┼żitnega pojedli. Vemo, da ko sta zunaj zima in mraz, se imamo s ─Źim pokriti in ┼íe bi lahko na┼ítevali.

V─Źasih pa je celo nesre─Źna usoda kriva za vse to. Preprosto raje izberemo sliko, da smo pa─Ź rojeni pod nesre─Źno zvezdo, in ta je glavni vzrok vseh na┼íih tegob. Ne bi rada ponavljala, toda misel, ki jo izberemo in se nanjo osredoto─Źamo, bo postajala vse ve─Źja in vse bolj bomo verjeli vanjo.

Bodimo iskreni, vsak ima svoj pogled na usodo in sama nimam kaj pri tem. Toda ko pomislim na to, da si nekdo, ki tako misli, ne daje mo┼żnosti, da bi lahko nekaj naredil zase ali nekaj spremenil, me ta misel ┼żalosti.

┬╗Verjamem, da je ┼że marsikaj zapisano v zvezdah, a kako bom to uresni─Źila, izbiram le sama. Zaupam v to, da mi ┼żivljenje ponuja natan─Źno to, kar potrebujem, in v moji mo─Źi je, kaj bom sama naredila iz tega, kar imam, ter kak┼íno sliko bom razvila.┬ź

Ko izberemo hvale┼żnost, se hkrati osredoto─Źimo na vse to, kar imamo, in ne kot pri osredoto─Źanju na problem, ko izberemo biti ┼żrtev, na vse to, ─Źesar ne ┼żelimo. Ko v sebi izberemo hvale┼żnost, bomo dan za dnem videli vse ve─Ź stvari, za katere biti hvale┼żni. Bodimo hvale┼żni ┼że ob jutranjem prebujanju. Preprosto, ker smo se zbudili.

Vem, so trenutki v ┼żivljenju, ki niso preprosti, vendar je pomembno vedeti, da imamo tudi v teh trenutkih le sami mo┼żnost izbire.

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...