Petra Cvek

Zakaj vizualizacija ne deluje vedno?

piše: Petra Cvek
27. februar 2018    631 ogledov

Velikokrat sem ┼że dobila vpra┼íanje, zakaj vizualizacija┬áne deluje vedno? In moram priznati, da sem se to v─Źasih spra┼íevala tudi sama.

Razlogov zakaj vizualizacija ne deluje je ve─Ź. A eden vsekakor izstopa in to so ─Źustvene blokade. Prav te so najve─Źji ┬╗krivec┬ź, da vizualizacija ne deluje. Pa ne le vizualizacija, temve─Ź tudi afirmacije. Ali so v na┼íem telesu ─Źustvene blokade, ki nam prepre─Źujejo materializacijo vizualiziranega, je pravzaprav mnogo la┼żje odkriti, kot se zdi na prvi pogled. Na┼íe telo in tudi um nam namre─Ź na ─Źudovit na─Źin sporo─Źata, kadar z vsebino vizualizacije nismo popolnoma usklajeni.

Svojo izku┼ínjo z vizualizacijo sre─Źnega in ljube─Źega partnerskega odnosa, ki se kljub moji vztrajnosti ni in ni materializiral, sem ┼że omenjala. Spominjam se, da se je vpra┼íanje zakaj vizualizacija ne deluje, takrat kar pogosto motalo po moji glavi. ─îeprav mi je telo ves ─Źas zelo jasno in glasno sporo─Źalo odgovor, ga nisem sli┼íala.┬á┬á

Ne le telo, temve─Ź tudi na┼í um, nam zelo glasno sporo─Źa, kdaj smo s tistim, kar vizualiziramo v celoti usklajeni.

Zato, kadar uporabljamo vizualizacijo, prisluhnimo svojemu telesu. Napetost, neprijetni ob─Źutki, rahla bole─Źina ali peko─Ź ob─Źutek, obi─Źajno v predelu trebuha, prsnega ko┼ía ali grla, lahko pa tudi v drugih delih telesa, nakazujejo, da delovanje vizualizacije omejujejo ─Źustvene blokade, ki so lahko povezane s preteklimi neprijetnimi izku┼ínjami ali s strahovi in skrbmi za prihodnost.

Vse misli dvoma, skrbi in strahu, ki se pojavijo med vizualizacijo, prav tako nakazujejo na obstoj ─Źustvenih blokad. ─îe globoko v sebi dvomimo v mo┼żnost uresni─Źitve ali ─Źe verjamemo, da smo nevredni uresni─Źitve na┼íih ┼żelja, bodo rezultati na┼íega truda slabi. Vizualizacija bo tako mnogo bolj u─Źinkovita, ko bomo s tistim, kar vizualiziramo, tudi resni─Źno usklajeni. Zato poskrbimo najprej za odpravo ─Źustvenih blokad. Pri tem je zelo u─Źinkovita metoda HSE (Human Software Engineering), ki sem jo za odpravo blokad uporabila tudi sama.

Drugi razlog zakaj vizualizacija ne deluje so nejasno postavljeni cilji oz. ne dovolj jasno definirane ┼żelje. ─îe niti sami ne vemo, kaj si v resnici ┼żelimo, potem bomo to seveda te┼żko vizualizirali. Zato je pomembno, da si vzamemo ─Źas in razmislimo, kam si sploh ┼żelimo priti ter se uskladimo sami s seboj do te mere, da bomo na svoj izbrani cilj ali ┼żeljo lahko pomislili brez kan─Źka dvoma oz. spra┼íevanja ali je res to tisto, ─Źesar si ┼żelim.

Kaj storiti, ko ne vemo natan─Źno ─Źesa si ┼żelimo?

V tem primeru se lahko poslu┼żujemo le vizualizacije ob─Źutkov, kar pomeni, da se osredoto─Źimo na kon─Źni rezultat v obliki ob─Źutkov. Vpra┼íajmo se, kako se ┼żelim po─Źutiti, nato pa za la┼żje v┼żivljanje v te ob─Źutke v spomin prikli─Źimo dogodke ali situacije iz preteklosti, ki nas navdajajo z ┼żelenimi ob─Źutki. To je bil na─Źin, ki se ga uporabila pred 8 leti, ko sem iskala zaposlitev in takrat je vizualizacija delovala resni─Źno hitro, o ─Źemer sem ┼że┬ápisala.

V┼żivljanje v ┬╗kon─Źne┬ź ob─Źutke oz. osredoto─Źenost na kon─Źni rezultat s seboj nosi tudi dolo─Źene prednosti. Univerzumu namre─Ź omogo─Źa, da kreira najbolj optimalno pot za dosego na┼íega cilja, saj se nam v nasprotnem primeru pogosto dogaja, da se osredoto─Źimo le na eno in se posledi─Źno ne odpiramo za vse ostale mo┼żnosti, ki bi nas prav tako lahko ┬╗pripeljale┬ź na ┼żeleno destinacijo.

Ne pozabimo tudi, da vizualizacija ni le razmi┼íljanje o izpolnitvi ┼żelje, temve─Ź je pomembno, da se v┼żivljamo v ob─Źutke, ki jih bomo ob─Źutili, ko bo na┼ía ┼żelja uresni─Źena.┬á┬╗Osredoto─Źite se na to, kako se ┼żelite po─Źutiti, ne na to, kako boste to po─Źutje dosegli,┬ź┬áje misel neznanega avtorja, ki ─Źudovito povzame bistvo vizualizacije.

Kako dolgo izvajati vizualizacijo?

Verjamem, da je potrebno vizualizacijo izvajati tako dolgo, dokler se ob misli na ┼żeleni rezultat ne bomo po─Źutili res udobno, dobro, predvsem pa samozavestno in z vero, da bo rezultat v na┼íe ┼żivljenje pri┼íel ob za to pravem ─Źasu. Dokler vizualizacijo izvajamo le zato, da bomo z njo kon─Źno ┼że dosegli ┼żeleni rezultat, ta ne bo u─Źinkovita. ─îe jo izvajamo z nepotrpe┼żljivostjo in dvomom v njeno u─Źinkovitost, rezultata prav tako ne bo, ne glede na to, kako dolgo jo bomo izvajali. Ko enkrat dose┼żemo prej omenjene ob─Źutke in zaupanje v to, da se bo rezultat pokazal ob za to pravem ─Źasu, z vizualizacijo lahko prenehamo.

Ne glede na to kako dolgo jo izvajamo, pa bodimo odprti za navodila na┼íe intuicije, ki nam bo ponujala ideje s katerimi lahko pridemo do ┼żelenega cilja. Sledimo jim in bodimo aktivno. Samo vizualizacija brez na┼íe akcije namre─Ź prav tako ne bo dala ┼żelenega rezultata.┬á

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Nalagam...