Andrej Pešec

Zaupanje

4. julij 2018    422 ogledov

 

"Zaupam ti je še lepše slišati, kot rad te imam." Kajne? Danes pa je precej težko najti ljudi, ki jim lahko zares zaupamo, saj živimo v času, ko je zaupanje in pravi odnos redek luksuz.

Vsak zaupa nekomu. Nekdo zaupa svojim očem, drugi medijem, tretji zgodovini, četrti intuiciji, peti modrosti, šesti pa samo svojem umu. Nikakor ni dobro biti niti preveč zaprt niti preveč brezglavo odprt, hkrati pa je treba biti vedno odprt za nove reči in obzorja, če želimo karkoli novega doživeti.

Človeka ne prepoznaš po tem, kaj drugi govorijo o njemu, ampak po tem, kaj sam govori o drugih. Prisluhnite ljudem, kaj govorijo in opazujte, kako se obnašajo ter kakšne vrednote sledijo in jasno boste vedeli, komu lahko zaupate in komu ne. Ni smiselno zaupati tudi ljudem, ki so tako ali drugače odvisni od česarkoli; bodisi od denarja, razvad ali pa potrditve drugih. Sam sem recimo zelo previden pri ljudeh, ki se ne zavedajo zakona akcije in reakcije, saj je takšnim mnogo težje zaupati, kot nekomu, ki se zaveda, da kar seješ tudi požanješ. Človeka dobro spoznaš tudi po tem, kako ravna s tistimi, ki mu navidezno ne morejo ničesar dati.

Hemingway je rekel, da je »najboljši način, da ugotoviš ali nekomu lahko zaupaš preprosto ta, da mu/ji zaupaš,« vseeno pa je treba vedno ravnati primerno glede na vsako situacijo.

Kako pa povrniti izgubljeno zaupanje? Težko. Zelo težko, zato je treba delati na tem, da ga po tem, ko ga pridobimo, ne zlorabimo.

Zgodba: Zgrabi krožnik in ga vrzi na tla.
Velja, urejeno.
Se je razbil?
Ja.
Povej mu, da ti je žal.
Žal mi je.
Ali je nazaj takšen, kot je bil?
Ne.
Razumeš?
Bodi dober.

Komu pa lahko zaupamo? Sam imam najbolj intimne in zaupne odnose z ljudmi, ki so globoko predani višjim ciljem in modrosti. Prav tako lahko v celoti zaupamo življenju, naravi ali bogu, saj vedno delujejo tako, da smi postanemo bolj zavestni sebe in drugih. Najlepše pri vsem tem pa je praktična izkušnja, da bolj, kot se damo na razpolago življenju in tem bolj, kot ga spoznamo ter mu zaupamo, bolj nas vodi tako, kot je za nas daleč najbolje. Ne želim, da karkoli verjamete, prosim vas le, da poskusite. 

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...