Karmen VALANT

Zelišča za hujšanje: materina dušica

27. julij 2016    793 ogledov

Zelišča imajo čudovito moč, zato so na vrtu, v kuhinji in gospodinjstvu nepogrešljiva. Jedem dajo zadnji pridih, okrepijo zdravje in na vrtu pomagajo pregnati škodljivce. Veliko knjig je napisanih o uporabi zelišč, veliko znanja se prenaša iz roda v rod, saj ljudje zelišča že tisočletja uporabljajo za lajšanje različnih bolezni.

Nekoč so popolnoma zaupali zeliščem, saj drugih zdravil še niso poznali, in še danes je v veljavi rek, da za vsako bolezen roža raste. Poleg neposrednega zdravilnega učinka na organizem so zelišča zelo koristna tudi na vrtu kot okras, za odganjanje škodljivcev in seveda so tudi balzam za našo dušo.

Zelišča pa lahko uporabimo tudi za pomoč pri hujšanju. Zelo poznano in uporabno zelišče je prav gotovo timijan ali materina dušica, ki je znan tudi kot naravni antibiotik. 

Materina dušica

Materina dušica je zdravilna rastlina iz družine ustnatic, najbolje uspeva na suhih in vročih pobočjih južne Evrope. Pri timijanu uporabljamo cvetoči del poganjkov, ki vsebuje več kot 1 odstotek eteričnih olj, med njimi kar 50 odstotkov timola. Druga eterična olja so karvakrol, vimol, borneol, geraniol, linalool, pinen, cimen in še številne čreslovine.

Glavni sestavini eteričnega olja vrtne materine dušice sta timol in karvarol, olje divje materine dušice pa sestavljata linalool in cimot. Za zdravilne namene uporabljamo prelivek, vodni izvleček ali eterično olje obeh rastlin.

Materina dušica deluje kot poživilo in krepčilo, sprošča krče in spodbuja prebavo. Deluje tudi kot antiseptik v prebavilih, kar je posebej pomembno, ko se lotimo hujšanja, saj je materina dušica najpomembnejša antiseptična, protibakterijska in protitoksična rastlina.

Na želodec in črevesje deluje kot razkužilo, hkrati pa sprošča krče. Normalizira vrenje v črevesju, ki se kaže v krčih in smrdečem redkem blatu. S svojim delovanjem pomirja želodčno in črevesno sluznico.

Materina dušica kot pomoč pri hujšanju

Pred hujšanjem je zelo pomembno, da telo očistimo strupov. To lahko naredimo na veliko načinov, a z zelišči bo to tudi varno in neboleče. Materina dušica zaradi svojega protitoksičnega delovanja normalizira vrenje v črevesju, prebava se normalizira, napihnjenost izgine in telo lažje izgublja kilograme. 

Velik pomen ima tudi za imunski sistem, saj med hujšanjem telo oslabi, imunski sistem se lahko pri kakšni drastični dieti celo podre. Zato je med hujšanjem priporočljivo pitje čaja iz materine dušice, saj boste tako zaščitili občutljivo črevesje in želodec, ki se bosta morala prilagajati na spremenjen način prehranjevanja. Okrepili pa boste tudi imunski sistem, da se bo laže spopadal z težavami, ki jih boste imeli med hujšanjem.

Vir: futr.si
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...