21
maj

Qigong pomladna delavnica - AnkaranA

Organizira: Društvo Tolmun
Kdaj: 21. maja ob 15:00 do
23. maja 2021 ob 12:00
Kje:
Prispevek:po ceniku
Organizira:Društvo Tolmun
Kontakt:041-430650

19 ogledov

3-dnevna pomladna Qigong delavnica 5+5:

21. - 23. maj 2021 – Ankaran

PLES PETIH ŽIVALI IN PETIH ELEMENTOV

VAJE, KI POVEZUJEJO IN KREPIJO TELO, UM IN DUHA

Ples petih živali je eden izmed najstarejših slogov Qigong-a. Skoraj dva tisoč let nazaj ga je zasnoval sloviti mojster in zdravnik Hua Tuo (c.140-208). Slog je razvil na osnovi opazovanja številnih ljudi, ki so si različne težave intuitivno odpravljali na podoben način tako, da so začeli brez posebnega znanja, spontano izvajati določene kretnje. Trdili so, da so jim te kretnje zmanjševale bolečine in milile težave. Od daleč so kretnje bile videti kot nekakšen ples, od tu izhaja tudi ime tega Qigong-a. Ples petih živali. Spada med Dao yin vaje, za katere je značilno, da se z določenim gibom ali položajem aktivira pretok življenjske energije Qi po meridianih. 

Teorija petih elementov je ena izmed najpomembnejših načel tradicionalne kitajske medicine. Temelji na spoznanju, da je pet tipov energijskih procesov v našem telesu tesno povezano z petimi pomembnimi yin organi: pljuča (element Kovina), ledvici (element Voda), jetra (element Les), srce (element Ogenj), vranica (element Zemlja). Krepitev in vzdrževanje teh petih organov je ključ do zdravja in vitalnosti. Na delavnici se bomo učili, kako in katero izmed vaj iz Plesa petih živali uporabiti za odpravljanje določenih težav in za krepitev določenega organa. Qigong Ples petih živali vsebuje vaje živali: tiger, jelen, medved, opica, ptič in vsaka izmed njih je povezana z petimi elementi.

 

Tiger pripada elementu Les in zato v telesu blagodejno vpliva na jetra in tetive.

Jelen pripada elementu Voda in zato v telesu blagodejno vpliva na ledvici in kosti.

Medved pripada elementu Zemlja in zato v telesu blagodejno vpliva na vranico in želodec

Opica pripada elementu Ogenj in zato blagodejno vpliva na srce in krvožilni sistem.

Ptič pripada elementu Kovina in zato blagodejno vpliva na pljuča in dihala.

Mnogi vidijo Qigong kot fizično izvajanje počasnih in sprostilnih kretenj, vendar je Qigong zvrst energijske vadbe, ki prinaša številne koristi na ravni telesa, uma in duha.

 

Izvajanje Plesa petih živali prinaša naslednje koristne učinke:

·        Fizični učinki – izboljšuje cirkulacijo krvi in Qi energije, krepi mišice in tetive, izboljšuje ravnotežje, podpira koordinacijo in prožnost

·        Mentalne koristi – vadba tega sloga deluje zelo proti-stresno in v posamezniku zmanjšuje negativne emocije, kot so skrb, jeza, strah, depresija.

·        Preprečevanje bolezni – vadba tega sloga krepi imunski sistem, saj dvigne vitalnost in preprečuje, da bi zboleli.

·        Samozdravljenje - pomankanje Qi energije in neravnotežje so vzroki za številne bolezni. Vadba te zvrsti Qigong-a omogoča, da se naš telesni in energijski samo-zdravilni sistem obnovi, tako pomaga premagovati bolezen in podpira zdravilne procese.

 

PROGRAM:

·        Osnovna načela Qigonga

·        Pomebni principi za vadbo

·        forma Ples petih živali z praktičnimi vajami

·        Teorija petih elementov in uporaba v povezavi z Plesom petih živali

·        Sedeči Qigong petih organov

·        Meditacija za uravnoteženje, obnovitev in povečanje življenjske energije Qi

 

Poučuje Igor Gregorc, učitelj taijiquana in qigonga z dolgoletnimi izkušnjami.

Vsak tečajnik prejme gradivo z opisom vaj.

 

URNIK DELAVNICE:

Učenje in vadba se odvijata čez cel dan od jutra do večera in je razporejena po sklopih 1,5 - 2 ur z vmesnimi pavzami, ki omogočajo željeni počitek ali druženje, obisk bazena ali savne, sprehod.

Okviren urnik Qigong vadbe in učenja:

petek: 15.00 -17.00, 20.00 – 21.30

sobota: 7.30 - 8.30, 10.30 -12.00, 15.00 -17.00, 20.00 – 21.30

nedelja: 7.30 - 8.30, 10.30 -12.00

 

CENA : 

Paket vključuje: program in izvedbo programa delavnice, gradivo vaj, bivanje v dvoposteljni sobi s polpenzionom, takse.  Prevoz ni vključen v ceno.

a)     Plačilo paketa na TR pred 19.4.: po osebi 220€

b)     Plačilo paketa na TR po 20.4.: po osebi 260€

c)     Doplačilo za enoposteljno sobo: po osebi 40€

d)     Cena delavnice brez hotelskih storitev 150€

ODPOVED  po 15.5. so stroški 80€ po osebi.

PREVOZ: v lastni režiji. V primeru, da se nas zbere več za skupen prevoz, pred odhodom rezerviramo kombi prevoz. Prevoz ni vključen v ceno in se plača posebej. 

 

PRIJAVE:  

Prijave do zasedbe mest sprejemamo na mail: solanotranjemoci@gmail.com

 

BIVANJE: 

Rezervirane imamo eno- in dvoposteljne sobe s polpenzionom (samopostrežni bife) v Vilah  Adrija v Ankaranu. Zajtrki in večerje so v restavraciji hotela Convent. V hotelu Convent se nahaja tudi soba za naše dejavnosti. Vile**** nudijo ugodje sodobne namestitve. Obdane so z velikim vrtom in ponujajo  klimatizirane sobe z balkonom ali s teraso. Vse nastanitvene enote vključujejo brezplačen dostop do kabelskega interneta, kabelsko TV in pisalno mizo ter zasebno kopalnico s prho, sušilcem za lase ter z brezplačnim toaletnim priborom, nekatere imajo tudi klimatsko napravo. 

V restavraciji hotela Convent pripravljajo predvsem sredozemske specialitete. 

Poleg nočitve s polpenzionom, nam nastanitev omogoča tudi:

- neomejeno kopanje v notranjem bazenu- brezplačen najem kopalnega plašča (v skladu z aktualnimi NIJZ smernicami in predpisi)

- brezplačen Wi-fi

- koriščenje vadbenega prostora v hotelu Convent

- parkirišče

- 10% popust na wellness storitve v wellness centru (savne in masaže) 

           

LOKACIJA: 

Turistično naselje Hotel & Resort Adria Ankaran se ponaša z notranjimi in zunanjimi bazeni, s spa centrom ter zasebno plažo, ki je 300 m stran. Ponuja sodobno opremljene nastanitvene enote z balkonom, s klimatsko napravo in kabelsko televizijo.

Ima zunanji olimpijski bazen in notranji bazen z ogrevano morsko vodo ter wellness center (savne, notranji bazen, masaže…). Na razpolago so tudi teniško igrišče, fitnes, restavracije, bari, steze za bowling in vrt z otroškim igriščem. Lahko se igra odbojko na mivki, nogomet, košarko, mini golf in namizni tenis ter v sezoni različni vodni športi. Kolesarska pot Parenzana, ki poteka ob slovenski obali, se pričenja v Ankaranu. Do Kopra in meje z Italijo je 10 min vožnje, Trst in letališče Ronchi dei Legionari pa sta oddaljena le 35 min vožnje z avtomobilom.

Turistični kompleks se nahaja ob hotelu Convent, v idiličnem dvorcu, ki se ponaša z bogato zgodovino in s temeljito prenovo v letih 2011-2019. Odlikujejo ga mirna lokacija, bližina morja, zelena okolica, raznolika in kvalitetna ponudba storitev ter parkirišče tik ob hotelu.

Hotel se imenuje Convent, ker se nahaja v nekdanjem benediktinskem samostanu z atrijem in vodnjakom iz leta 1835. 

Nekdanji samostan sv. Nikolaja je podobo kot jo vidimo danes, dobil na začetku 17. stoletja. Na tem prostoru, v bližini morja, so postavili cerkev že v 11. stoletju. Daleč na okoli ni bilo žive duše. Postopoma so cerkev dograjevali in spreminjali. Nastal je dominikanski samostan in ker je bilo treba menihe oskrbovati s hrano, so se okoli samostana začeli naseljevati kmetje. Ukvarjali so se tudi z vinogradništvom, sadjarstvom in oljkarstvom, kar se je ohranilo do danes.

Dominikanski samostan je deloval skoraj petsto let, do leta 1774, ko so Benečani samostan ukinili, s tem pa so neznano kam, skrivnostno izginile vse umetnije, ki so jih hranili dominikanci. Istega leta je samostan s posestvom kupila koprska plemiška družina Madonizza in si tu uredila dvorec za počitnikovanje. V času Ilirskih provinc (1809–1813) je bila tu nameščena vojaška bolnišnica in že po prvi svetovni vojni je bilo poslopje spremenjeno v hotel ter je služilo v turistične namene. Pod tem vplivom je na splošno  postalo območje od Ankarana do Debelega rtiča že v 19. stoletju zaradi svojih okrevališč, športnih in turističnih objektov, ugodnih podnebnih razmer in naravnih danosti eno najmikavnejših letoviških območij severnega Jadrana. Kopališče sv. Nikolaja je že pred prvo svetovno vojno, zlasti pa v času med obema vojnama, postalo zelo priljubljena osrednja plaža Koprčanov, okoličanov, zlasti Tržačanov. Naravna peščena plaža sv. Nikolaja je imela veliko urejenih kabin. Postavljene so bile ob celotni plaži, dolgi kakšen kilometer. Plaža je takrat segala od pomola na Sv. Katarini pa skoraj do današnjega začetka avtokampa Adria.

Po drugi svetovni vojni so nekdanji samostan in staro letovišče začeli postopoma urejati in danes tu stoji turistični kompleks z vilami in hotelom s štirimi zvezdicami. V hotelu še danes lahko občudujemo samostanski križni hodnik in atrij ter obnovljeno cerkev. 

 

PRIDRUŽITE SE NAM!   

ORGANIZATOR

Smo rekreativno in izobraževalno društvo za miselno in gibalno kulturo ter osebnostni razvoj

  |  taichi-sola.si/

Nalagam...