Huni Kuin Kaxinawa Slovenija
zdravilna glasba plemena Huni Kuin iz Amazonije

1 zahval     239 ogledov

Že od leta 2013 deluje most med pragozdom in zahodnim svetom in Huni Kuini obiskujejo evropejske brate in sestre. Ljudje Huni Kuin ali »pravi ljudje«, kot se sami imenujejo, prebivajo večinoma v brazilskem tropskem amazonskem pragozdu, v državi Acre, vendar se njihova območja raztezajo vse do Andov v vzhodnem Peruju. Huni Kuin je največje avtohtono prebivalstvo v brazilski Amazoniji. Trenutno živijo v dvanajstih avtohtonih deželah ob sedmih različnih rekah: Purus, Envira, Murú, Humaitá, Tarauacá, Breu in Jordão. Po desetletjih preganjanja jim je uspelo ohraniti svojo tradicijo. Govorijo Hãtxa Kuin (»pravi jezik«) in portugalščino kot drugi jezik.

Še naprej vodijo svete obrede na svoj tradicionalen način. Vsak obred je zanje svetega pomena, kot je tradicionalna iniciacija mladih in otrok v »Nixpu Pima« ali pa ples žetve in plodnosti, znan kot »Katxanawa« . Ljudje Huni Kuina so starodavno pleme, ki tisočletja uporablja svete rastline, ki so po njihovem prepričanju povezane s starodavnimi gozdnimi duhovi. Omogočajo jim, da živijo s skladnim odnosom z elementi narave, ki so bistveni za ohranjanje njihovega zdravja in duhovnosti.

S seboj nosiijo starodavno, brezčasno znanje svojega ljudstva, ki ga vsakodnevno izražajo tudi s pesmimi in glasovi. Na tradicionalnih obredih jih skupaj poje celo pleme vseh starosti. Včasih so uporabljali le svoje glasove, brez bobnov in le z občasno spremljavo marake. V zadnjih letih pa so v stiku s sodobnim svetom sprejeli nekaj instrumentov, kot so kitare in bobni in ustvarili lepe različice svojih tradicionalnih pesmi.

Huni Kuin duhovni vodje in v svojem plemenu, kot tudi po svetu, vodijo globoke in sakralne tradicionalne obredne kroge. Njihovo znanje o zdravilnih rastlinah, svetih pesmi in umetnosti zdravljenja je globoko. V plemenu Kaxinawá je šaman znan kot “Pajé”. Ta nosi duhovno moč zdravljenja ljudi; je posrednik med našo resničnostjo in duhovnim svetom. Paje komunicira z duhovnim svetom in rastlinami. Na srečo so bili v Amazonskem pragozdu dovolj oddaljeni, da misijonarjem ni uspelo spremeniti njihovih plemenskih prepričanj in navad, zato je njihova modrost ostala pretežno nedotaknjena. Danes se soočajo s številnimi novimi in sodobnimi težavami, ki ogrožajo njihov starinski plemenski način življenja. Obkrožajo jih uničenja Mame Amazonije, svetih rastlin, dreves, živali in ekosistemov.

Huni Kuin in ostali indijanci že več tisoč let prejemajo svoje znanje in modrosti iz gozda, rek, rastlin, elementov, dreves in živali. So resnični skrbniki in zaščitniki Amazonskega deževnega gozda ter njihovega naravnega načina zdravljenja in duhovne tradicije.

Nam želiš kaj sporočiti? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
janja
  komentiral 2 leto nazaj
Zanima me ali uporabljajo oz. tudi zdravijo ljudi z zdravilnimi zelišči.

Pošlji sporočilo  |  Yuxibu events

  Registrirani uporabniki s poslanim sporočilom prejmejo 10 žarkov. Registriraj ali prijavi se!
V kolikor znaki niso berljivi, klikni nanje za zamenjavo.
Nalagam...