Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Pogosta vprašanja o jogi

piše: Uredništvo
4. maj 2016    793 ogledov

Ali moram znati meditirati še preden se odločim za vadbo joge?

Ne, predhodno znanje meditiranja ni potrebno. V kolikor pa smo se že prej spoznali z meditacijo ali pa je meditacija naša redna duhovna praksa, pa bodo izkušnje z meditiranjem vsekakor pozitivno vplivale na izvajanje joge. Namreč joga je sestavljen iz različnih elementov, med katerimi so dihalne vaje (pranayame), meditacija ter asane. Na tečaju joge se boste meditacije ali vsaj določenega aspekt meditacije tudi naučili ter priučili. 

V čem se joga razlikuje od drugih vadb?

Vadba joge se od drugih razlikuje po tem, da z jogo vadimo tako z telesom kot tudi z umom. Preko jogijskih položajev postanemo vedno bolj pozorni na naše telo in kako okolica, misli in čustva vplivajo na nas. Pri jogi se osredotočamo na primerno izvedene telesne položaje, na dihanje ter doživetje v notranjosti samih sebe. Z jogo torej ne vplivamo samo na fleksibilnost, vzdržljivost, moč, ravnotežje, itd. telesa, ampak tudi fleksibilnost, moč, vzdržljivosti, ravnotežje, itd. uma. 

Zakaj poznamo toliko različnih vrst jog?

Danes poznamo različne pristope in stile joge. Do razvejanosti joge je prišlo zaradi posameznikov in njihovih različnih »potreb«, stilov življenja, telesnih zmogljivosti,…. Kljub temu, da poznamo toliko različnih vrst joge, pa vse stremijo k enemu in istem cilju (zedinjenju uma in telesa, vzpostavitev energetskega ravnotežja ter doseg pristnega stika s seboj).

Katera so najprimernejša oblačila za vadbo joge?

Za redno vadbo joge potrebujemo oblačila, ki so lahka, udobna in če se le da iz naravnih materialov, saj tako dopustimo telesu, da diha. Oblačila ne smejo biti preveč ozka, da bi nas omejevala pri izvajanju asan, hkrati pa ne smejo biti preveč ohlapna, saj v tem primeru naš učitelj le s težavo opazi napake pri vadbi. Poleg oblačila pa je pomembno tudi, da jogo izvajamo bosi, saj smo tako v stiku s tlemi, občutimo stabilnost, oprijem, imamo stik z realnostjo, prebujamo propriocepcijo na stopalih,… Z jogo ogrejemo celotno telo, tudi noge, zato je strah, da bi nas zeblo v stopala povsem odveč.

Ali lahko z jogo shujšam?

Da, z jogo lahko shujšamo oziroma hitreje pridobim idealno telesno težo. Odvečno telesno težo izgubljamo takrat, ko porabimo več kalorij, kot smo jih zaužili.  Če želimo izgubiti odvečno telesno težo z jogo, je pomembno, da izberemo obliko oziroma vrsto joge, ki je bolj dinamična in aktivna (ashtanga in vinjasa flow joga). Izvajanje joge pa ne bo vplivalo na izgubo telesne teže, če ne bomo spremenili svojega življenjskega stila, spremenili mišljenje o sebi, če se ne bomo sprejeli in imeli radi,… Za izgubo telesne teže je potrebno ravnovesje telesnega, umskega, čustvenega in energetskega stanja.

Mesu se ne morem odreči. Ali moram zamenjati način prehranjevanja in se začeti prehranjevati vegetarijansko, da lahko izvajam jogo?

Ne, mesu se ni potrebno odreči, prav tako ni potrebno zamenjati načina prehranjevanja. Pogosto pa se zgodi, da se z redno vadbo joge spremenijo potrebe našega telesa in se posledično spremeni tudi način našega prehranjevanja in razmišljanja o hrani. 

Kdaj in kakšno hrano naj jem pred jogo?

Tik pred vadbo joge naj ne bi jedli ničesar. Priporočljivo je, da zadnji obrok pojemo najmanj dve uri pred pričetkom joge (večji obrok) ali vsaj eno uro (manjši, lažji obrok).  Pred izvajanjem joge se vsekakor priporoča, da se je lahka hrana, ki ne obteži želodca (juha, solata). V kolikor pa tik pred (pol ure) jogo začutimo močno lakoto, jo lahko potešimo s manjšo pestjo oreščkov.

Je joga draga »reč«?

Cena vadbe joge se razlikuje od studia do studia in je odvisna od zakupljenega časa, ur, termina oziroma kolikokrat tedensko se posameznik udeleži vadbe. Jogo lahko izvajate tudi povsem ugodno preko DVD-jev ali spletnih video različnih stilov jog. Pogosto se pojavlja cena 30 evrov za mesečno vadbo joge (enkrat tedensko). Deli svoje mnenje! 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Karmen
  komentiral 8 leto nazaj
Na vašo stran sem naletela, ko sem brala članke o hujšanju. Sem blogerka in pišem o zdravem in predvsem varnem hujšanju, zato mi je všeč vaš prispevek, kjer prav tako opozarjate, da je pri hujšanju potrebno upoštevati celo telo in duha. Lepo! Če želite poglejte moje prispevke na http://futr.si/
Karmen
Nalagam...