Eva Rajh

Meditacija - kako začeti

piše: Eva Rajh
28. september 2020    110 ogledov

Obstajajo številne tehnike in metode meditacije. Odvisno od namena in cilja so lahko pasivne ali aktivne, usmerjene bolj na telo ali na nesnovne dele nas samih, lahko so vodene ali jo vodimo sami itd.

 

Kdor se želi podati na to pot, a ni še nikoli zares sam meditiral, si lahko za začetek poišče vodene meditacije kar na spletu. Največkrat na spletu meditacije objavljajo že izkušeni praktikanti (terapevti, izvajalci joge, ezoteriki), poslušajte pa ob izbiri svojo intuicijo. 

Čisto na začetku se še spoznavate s tem področjem in ugotavljate, kaj vam paše, zato ni potrebno preveč skrbno izbirati pravega posnetka ali stvari prepodrobno in predolgo proučevati. Proučevanje ima seveda svoj smisel, vendar bi bilo škoda, da v vmesnem času izgubite motivacijo ali vas sámo iskanje tiste prave meditacije odvrne od meditiranja. 

Priporočala bi največ 20-minutno meditacijo za začetek, še zlasti če imate težave s koncentracijo ali imate bolj malo časa. Če vam ne gre tako dolgo časa držati koncentracijo, začnite z 2 minutama in postopno podaljšujte. 

Pomembno je, da ste v prostoru sami oz. da vas nihče ne moti in da izklopite telefon ter ostale komunikacijske naprave. Pomembna je vzravnana drža za dober pretok energije, zato se uležite ali usedite tako, da boste lahko naslonjeni. V meditacijo se nikar ne silite, vseeno pa je potrebno poudariti, da traja nekaj časa, preden nam meditacija postane prijetna navada, morda celo nežno hrepenenje. Zato je sprva potrebno malce vztrajnosti, konsistence ter reda. 

 

In še najpomembnejše. Fokus. Misli vam bodo sprva verjetno begale sem in tja. To je dober znak, da ste začeli s čiščenjem. Kot takrat, ko brišemo prah in se le-ta začne vrtinčiti po sobi, tako se začnejo v glavi kaditi misli, ko iščemo stik s sabo. Ko se zavete, da razmišljate, misli samo nežno odložite in nadaljujte z meditacijo. 

 

Želim vam obilo vztrajnosti in lepih uzkušenj. 

Eva

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...