Založba 5KA, založništvo in izobraževanja

Facebookmanija

18. marec 2014    881 ogledov

Prejšnji teden. Resnična zgodba. Na kavi se srečata mlad, izjemno uspešen slovenski podjetnik in fant, ki tega podjetnika občuduje. Po nekaj uvodnih vljudnostnih besed ta fant reče: "Brskam po Facebooku, da te najdem, da kaj izvem o tebi, da vsaj vidim, kako izgledaš. In te nikakor ne najdem. Vpisujem še ime tvojega podjetja. Potem preverim, če sem prav napisal ime in priimek, a tebe ni! Pa kdo za vraga danes ni na Facebooku?! Hahaha," je dejal v smehu.

Podjetnik mu odgovori: "Uspešni niso." Fant, ki tega podjetnika občuduje, se malo zamisli, nekaj sekund tišine, napolnjene z mislimi, o katerih sta oba vedela, in reče: "Pismo, veš, pa res. Iva Boscarola tudi nisem našel. Pa mnogo teh najboljših podjetnikov Slovenije tudi ne ... Pa tudi moja kolegica ni na Facebooku, ena redkih punc, ki je res pristno zadovoljna sama s seboj."

Ste se kdaj vprašali, kaj je za vas Facebook? Za nekatere je odličen kanal marketinga. Za nekatere je celo prodajni kanal. Za številne je pomoč pri iskanju 'izgubljenih' prijateljev, za nekatere prostor brezplačnega virtualnega klepetanja s prijatelji ...

In za večino, naj si to priznajo ali ne, je samo sredstvo za preganjanje dolgočasja in iskanja potrditve pri drugih ljudeh.

Kaj pa je vam?

Ne razumite me narobe – Facebook je odlična zadeva, če ga znate uporabljati v mejah zdravega razuma in okusa. Če podrobno pogledate okoli sebe, pa boste opazili, da je Facebook velikokrat sredstvo pridobivanja potrditve iz okolice, kako ste dobri, uspešni in lepi. Nabiranje všečkov je postalo že nacionalni šport. In kdor jih ima več, je v očeh ekstra aktivnih uporabnikov Facebooka vreden več, je lepši in boljši.

Dajte no, a se hecate?! Slišala sem že pogovor med tremi mladimi puncami, ki so se prepirale, katera je bolj priljubljena, sodeč po tem, kdo jo bolj 'lajka'. Vedele so natančno, kdo jih največkrat 'lajka', kdo jih nikoli ne (in mu seveda zamerijo), celo kdo 'lajka' njihove prijatelje in znance. In ko je prišla četrta za mizo, ji je ena izmed punc takoj zabrusila: "Zakaj mi pa nisi lajkala slike, a ti ni bila všeč ali kaj?!"

Se le meni zdi, da je s tem nekaj narobe?

Ne želim, da ljudje krivično negativno ocenijo Facebook. Ne. Facebook je popolnoma v redu in številnim v veliko pomoč. Ne zdi se mi pa prav, da ljudje s temi všečki gradijo svojo samopodobo, samozavest in lastno vrednost. Dajte no, je le 'lajk', klik na gumb enega uporabnika, čigar motiva za klik ne boste nikoli vedeli.

Brala sem članek o raziskavi, ki so jo opravili v Kaliforniji, kjer so ocenjevali ekstra aktivne uporabnike Facebooka. Vsi so imeli nekaj podobnosti:
 - imeli so zelo slabo samopodobo,
 - njihovo čustveno razpoloženje je nihalo vzporedno s količino všečkov in komentarjev na Facebooku,
 - nekateri izmed njih so bili na meji depresivnosti.

Če Facebook kaj ni, zagotovo ne bi smel biti sredstvo iskanja samozavesti in pozitivne samopodobe, kar za številne je.

V našem norem svetu, kjer se ocenjuje lepota žensk glede na obdelane slike iz revij, kjer je uspešnost merjena po določilih nekih merljivih zunanjih dejavnikov (izobrazba, zaposlitev, medijska prepoznavnosti, lepota, hiša, avto ...), je težko ostati v koraku s časom in se hkrati ne podrediti tem vplivom, ki od ljudi zahtevajo nedosegljive standarde. In v tem je težko ohraniti pozitivno samopodobo, ki ni odvisna od zunanjih dejavnikov in pričakovanj okolice.


In ljudje bi morali delati na tem. Vsak na sebi. In to delo na sebi nikakor ne vključuje Facebooka ...

Pojdite v naravo, poslušajte sebe, trenirajte pozitiven samogovor in najdite stvari v življenju, ki vas veselijo in izpopolnjujejo. Čim bolj odstranite zunanje vplive (televizije, medijev, časopisov ...) in bodite v stanju zavedanja čim večkrat v dnevu. Le tako boste ponovno našli sebe, svoje želje in pristne misli, neodvisne od okolice. Ko to dosežete, barvanje nohtov, ličenje, nošenje oblek znanih modnih oblikovalcev in iPhone v roki ne bodo več nuja. Razen če si boste to resnično želeli iz lastnih razlogov. In ne zato, da bi bili NEKAJ VREDNI ...

Da vidim, koliko bo zdaj' lajkov' :) :)

Kako se pa tebi zdi? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Štefka
  komentiral 4 leto nazaj
Posamezniki , ki tonejo v črni kanal za všečke :-) ( beri: so pripravljeni pokazati še celo svoje telo,samo , da bi bili kakšen včeček več )- bolana družba....
Nalagam...