Avatara, srediŔče za naravno, srčno in zavestno bivanje

Aromaterapija za vsak dan

piŔe: Maja Šantl
26. marec 2014    515 ogledov

Aromaterapija je pri nas prisotna že lep čas, najbolj je poznana v obliki aromamasaže. A to je le kapljica v morju možnosti, ki jih aromaterapija z uporabo eteričnih olj, osnovnih olj in hidrolatov ponuja za zdravje, dobro počutje in osebno nego, pa tudi za nego doma in domačih živali.

Aromaterapija je veda in veja alternativnega zdravljenja, ki uporablja eterična olja aromatičnih rastlin za vzpostavljanje in ohranjanje fizičnega in psihičnega zdravja ter dobrega počutja. Sama eterična olja so se začela bolj uporabljati v desetem stoletju, medtem ko uporaba aromatičnih rastlin sega daleč v preteklost, saj so jih v različne namene, kot so balzamiranje, razkuževanje in odiŔavljenje prostorov, lepotičenje ter zdravljenje telesnih in duŔevnih težav, uporabljali že stari Egipčani, Grki in Rimljani, njihovo uporabo pa zasledimo tudi pri Kitajcih.

Sam tĆ©rmin aromaterapija je leta 1920 uvedel francoski kemik RenĆ© Maurice GatefossĆ©. Pri delu v laboratoriju mu je namreč v nesreči zagorela roka, ki jo je pomočil v najbližjo hladno tekočino. Ta tekočina je bilo eterično olje sivke. Hitro je opazil, da je bolečina ponehala, rdečica in mehurji so izginili, opekline pa so se pozdravile hitro in niso pustile brazgotin. Očaran nad neverjetnimi učinki je GatefossĆ© nato vse življenje posvetil raziskovanju eteričnih olj in njihovega delovanja ter se v zgodovino zapisal kot oče sodobne aromaterapije.

In kaj pravzaprav so eterična olja? Prava eterična olja so čiste, hitro hlapljive, visoko koncentrirane in močne naravne snovi, ki jih pridobivajo s parno ali vodno destilacijo delov rastlin ā€“ cvetov, listov, vejic, trave, lesa, korenin, semen ali smole, ali hladnim stiskanjem lupin sadežev, kar velja za citruse. So izjemno kompleksne snovi z edinstvenim karakterjem, vonjem, lastnostmi in delovanjem, saj prav nobeno ni enako. Njihov razpon delovanja sega od protibakterijskega, protiglivičnega in protivnetnega do pomirjevalnega in razstrupljevalnega, nekatera so dobri antidepresivi ali afrodiziaki, spet druga odlično krepijo imunski sistem ali obnavljajo kožo.

Eterična olja se v telo absorbirajo prek inhalacije ali neposrednega nanosa na kožo in tako preidejo v medcelično tekočino, krvni obtok, limfni sistem in posledično celo telo. So izredno vsestranska, saj na nas delujejo celovito in na vseh ravneh ā€“ tako fizični, čustveni, mentalni kot duhovni. Dodatna prednost je, da učinkujejo izjemno hitro, hkrati pa so povsem preprosta za uporabo. Pravzaprav popolna domača lekarna.

Kot že Ŕtevilne do zdaj, vas ne bodo osvojila le s svojimi opojnimi vonji, ampak tudi s Ŕirokim spektrom delovanja in Ŕtevilnimi možnostmi uporabe:

 • v izparilnikih in razprÅ”ilih za odiÅ”avljenje in/ali razkužitev prostorov,
 • v parnih inhalacijah, kopelih in masažnih meÅ”anicah,
 • v obkladkih, kompresah in oljnih meÅ”anicah pri različnih fizičnih poÅ”kodbah, kožnih stanjih in spremembah,
 • samostojno ali v meÅ”anicah za uravnavanje različnih čustvenih in psiholoÅ”kih stanj in težav,
 • kot negovalni dodatki v Å”amponih, balzamih in maskah za lase,
 • za zaŔčito pred mrčesom ter blaženje pikov in ugrizov,
 • za čiŔčenje in nego doma in domačih živali ter pri vrtnarjenju.

Eterična olja so nedvomno izjemno močne snovi, zato pri njihovi uporabi velja zlato pravilo: manj je več. Medtem ko jih v izparilnikih ali inhalacijah lahko uporabljate nerazredčena, jih je pri nanosu na kožo vedno treba razredčiti. NajboljŔa osnova za to so hladno stiskana olja in masla, bogata z antioksidanti, vitamini, minerali in esencialnimi maŔčobnimi kislinami, ki so pomemben gradnik kožnih celic in ključne za pravilno delovanje kože ter ohranjanje zdrave in sijoče polti. Za osebno nego se uporabljajo že tisočletja, saj učinkovito negujejo vse vrste kože obraza in telesa odraslih, nosečnic, dojenčkov in otrok.

Olja kožo nahranijo, navlažijo, naredijo mehko, prožno, jo obnavljajo, Ŕčitijo pred vremenskimi vplivi ter ji pomagajo v boju s prostimi radikali in prezgodnjim staranjem. Uporabljate jih lahko za dnevno in nočno nego telesa in obraza, tudi pod ličili, ter pri različnih kožnih stanjih in spremembah, kot so izpuŔčaji, brazgotine ali luskavica. V oblogah lepo nahranijo lase ter jih naredijo mehke in sijoče, obnavljajo pa tudi nohte in obnohtno kožico. Odlična so za pripravo kože na sončenje, med sončenjem in po njem, kot masažna olja ter v kopelih, maskah in pilingih za obraz in telo.

Poleg eteričnih olj in osnovnih olj v aromaterapiji uporabljamo tudi hidrolate, ki so pri nas Ŕe malce manj poznani, a so pravi zakladi narave. Pravi hidrolati so dragocene vodice, ki so pridobljene v postopku destilacije eteričnih olj in so 100-odstotno čiste, naravne in brez dodanih konzervansov. Podobno kot eterična olja so hidrolate cenili in uporabljali že v antičnih časih, zelo priljubljeni so tudi v arabskem svetu, najbolj znan med njimi, hidrolat damaŔčanske vrtnice, pa je tudi ena od sestavin slastne baklave.

V primerjavi z eteričnimi olji so hidrolati izjemno nežni, a kljub temu učinkoviti, saj so v njih poleg mikrokoličine eteričnih olj raztopljene tudi vse vodotopne rastlinske učinkovine, ki jih v eteričnih oljih ni. Nedvomno pa so tudi hidrolati vsestranski in večnamenski. Čudoviti so kot toniki za čiŔčenje in nego obraza in las ter kot osvežilna razprÅ”ila za obraz in telo, Å”e posebej poleti. So učinkovita 'prva pomoč' pri različnih fizičnih poÅ”kodbah in kožnih težavah, zaradi njihovega nežnega delovanja pa lahko nekatere uporabljate tudi med nosečnostjo ter pri negi dojenčkov in otrok.

Aromaterapija je torej izredno Å”iroka veda, predvsem pa vsesploÅ”no uporabna prav vsak dan ā€“ doma, v službi in tudi na potovanjih. Z njeno pomočjo si lahko naravne izdelke za osebno nego, dobro počutje in diÅ”eč dom pripravite kar sami doma. Brez kompromisov za svoje zdravje ali Å”kodljivih učinkov za živali in okolje. Čudovito preprosto in učinkovito. Vabljeni torej k igranju in ustvarjanju v diÅ”eči svet aromaterapije. Za navdih in popotnico pa vam ponujam nekaj nasvetov in preprostih receptov. Uživajte!

Negovalno olje za po sončenju

 • 60 ml olja Å”entjanževke
 • 40 ml ognjičevega olja

Maska za mehke in sijoče lase

Avokadovo olje vmasirajte v lase in lasiŔče, jih ovijte s plastično folijo in brisačo in pustite delovati 30 do 60 minut. Lase nato izperite in umijte kot običajno. Za lepe in sijoče lase naredite nego enkrat tedensko.

MeŔanica za zbranost in učinkovitost pri delu

 • 5 kapljic eteričnega olja rožmarina, kt. cineol
 • 3 kapljice eteričnega olja kadilne bosvelije
 • 3 kapljice eteričnega olja limone

Obloga za utrujene oči

Gazo namočite v ledeno hladen hidrolat rimske kamilice in si jo položite čez oči. Ulezite se in sprostite. Pustite jo delovati 15 do 45 minut.

Kaj pa ti praviÅ”? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
NATALIJA
  komentiral 7 mesec nazaj
Super
Nalagam...