Tina Pipan

Zakonitosti Vastuja

piše: Tina Pipan
2. april 2014    261 ogledov

1.    Kaj je Vastu?

Vastu je vedsko znanje, ki temelji na na─Źelu povezanosti med makrokozmosom in mikrokozmosom, med ─Źlovekom in vesoljem. Sklad med njimi se odra┼ża kot stanje ravnovesja, zdravja in obilja. Vastu ustvarja in obnavlja to ravnovesje in nam ka┼że kako lahko uredimo na┼íe ┼żivljenjsko okolje, da v njem ustvarimo ta sklad in ravnovesje.

Kako deluje Vastu?

Vse je pre┼żeto z energijo, tudi prostor. Okolica kjer ┼żivimo, kjer ustvarjamo, delamo, spimoÔÇŽ. ima svojo energijo ÔÇô ve─Źjo ali manj┼ío. Tej ┼żivljenjski energijo┬á re─Źemo prana. Ta energija pravzaprav predstavlja bolj energijski obrazec, vzorec, kot samo energijo. Ta┬á obrazec, vzorec pa je vedno stvar odnosa oziroma ravnote┼żja. Prana se ustvarja in izhaja iz usklajenega odnosa. Dve misli, dve celici, dva predmeta, dve osebiÔÇŽ.v usklajenem odnosu ena nasproti drugi ustvarjata prano. ┬á
VASTU je zasnovan na odnosih, ki nastanejo zaradi notranje ureditve prostora.
CILJ Vastuja je uskladiti globoke notranje odnose v prostoru ter hkrati med prostorom in ─Źlovekom tako, da se lahko ustvari nemoten pretok ┼żivljenjske energije ÔÇô prane.

2.┬á┬á ┬áOb─Źa na─Źela Vastuja

Osnova dela z Vastujem je VASTU PURU┼áA MANDALA, osnovni kvadrat, ki v sebi vklju─Źuje vse elemente Vastuja. Najprej ob─Źe, splo┼íne ÔÇô kasneje tudi osebne, individualne.
Vastu mandala je kvadratne oblike ter ima v sebi ogromno slojev. ┬╗Utele┼ía┬ź vsa prostorska na─Źela in predstavlja na─Źrt popolnega bivalnega prostora.

Ene izmed najbolj pomembnih zakonitosti Vastu purusha mandale so SMERI NEBA.

V Vastu purusha mandali in v vsakem prostoru lo─Źimo 4 glavne strani neba, 4 stranske strani neba in osrednji ÔÇô sredi┼í─Źni del.

Za dolo─Źanje ugodnosti lege stanovanja in prostorov v njej so smeri neba klju─Źne in zelo pomembne. Vsaka od strani neba ima svoje zakonitosti in zna─Źilnosti, s katerimi je dobro da je prostor, oprema in mi osebno usklajeni
Vsako od smeri neba moramo spoštovati in ji dati pravo mesto v prostoru.

SEVER je podro─Źje zdravja in obilja, bogastva in blaginje, ┼żenskega na─Źela, rojstva in novih za─Źetkov.

SEVEROVZHOD je podro─Źje duhovnega in materialnega napredka, rasti, ┼żivljenjske energije, ki tu vstopa v prostor. Je podro─Źje miru, ┬╗prehod do Bogov┬ź, najpomembnej┼íi in klju─Źen prostor iz vidika ┼żivljenjske energije v prostoru.

VZHOD je o─Źetovska, mo┼íka stran neba. Povezan je z zdravjem, znanjem, novimi za─Źetki, ustvarjalnostjo, plodnostjo, mo─Źjo, vitalno energijo.

JUGOVZHOD je povezan s spremembami, s transformacijami na vseh nivojih. Je podro─Źje energije v tisti prvi, najvidnej┼íi obliki.

JUG je podro─Źje modrosti, ┼żivljenjske naloge, podro─Źje smrti in zaklju─Źevanja. Vendar nista potrebna skrb in strah, samo pravo mesto v prostoru in ┼żivljenju moramo dati tudi kvaliteti juga

JUGOZAHOD je podro─Źje stabilnosti, te┼że, podpore, vpliva, prednikov. ─îe na njem ni dovolj stabilnosti, te┼że in zaprtosti, potem se na tem podro─Źju energija izgublja.

ZAHOD je podro─Źje neznanega, skritega, globokega, nevidnega, miru, teme.

SEVEROZAHOD je podro─Źje komunikacije, odnosov, gibanja, tudi nemira in nestabilnosti, premikanja.

SREDI┼á─îNI DEL ÔÇô BRAHMASTAN je podro─Źje kjer se energija skladi┼í─Źi in od tu razpo┼íilja po vsem prostoru. Mora biti odprto, prosto, ─Źisto in neobte┼żeno.

 

Komunikacija
Odnosi
Gibanje
Nemir
Nestalnost
 
Zdravje
Obilje
Rojstvo
 
┼Żivljenjska energija
Rast
Napredek
Obilje
 
Neznano
Skrito
Nevidno
Skrivnostno
Mir
Tema
 
Skladi┼í─Źe ┼żivljenjske energije

Zdravje
Mo─Ź
Vitalnost

Znanje

Ustvarjalnost

Plodnost
 

Stabilnost
Te┼ża
Vpliv
Predniki
Podpora
 
Modrost
┼Żivljenjska naloga
Izguba
Smrt
 
Energija
Spremembe
Zdravje
 

 

Tina Pipan

www.eroja.si

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 ┼żarke!
Teme:
Nalagam...