Matija šega

Recept za starodavni napitek iz aloje arborescens

piše: Matija šega
18. april 2014    1884 ogledov

V nadaljevanju vam predstavljam starodavni recept za napitek iz aloe arborescens, medu in žganja. Gre za napitek, ki je bil za sodobno javnost že izgubljen, a nam ga je ponovno predstavil brazislki pater Romano Zago. Od njegove objave recepta v knjig Raka lahko ozdravimo, se je pričel napitek ponovno uporabljati tudi v zahodnem svetu.

Njegova izdelava je zelo enostavna in poceni. Poleg zdravljenja raka, kot omenja pater Romano v prej omenjeni knjigi, je napitek učinkovit na številnih področjih. Aloja namreč krepi naš imunski sistem in tako na naraven način telesu omogoča, da se zoperstavi boleznim in težavam, ki nas pestijo.

Za izdelavo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 350 g aloe arborescens
  • 500 g medu
  • 3-6 žlic žganja

Zaželjeno je, da so sestavine ekološkega izvora ali vsaj domače. Da se zavedamo kako in na kakšen način so bile pridobljene oz. gojene. Kemijski dodatki v sestavinah vsekakor niso zaželjeni.

Rastlina aloe arborescens.

Napitek pripravljamo v mraku ali temi. Svetloba namreč reagira na učinkovine v aloji in zmanjša njihovo moč. Zato se poskušamo svetlobi kolikor je le možno izogibati med samim postopkom. Prav tako rastline kakšen teden pred uporabo ne zalivamo. Aloe arborescens namreč vodo vsrka in na ta način je končni napitek razrečen, s čimer zmanjšamo njegovo moč.

Z listov najprej odstranimo trnje, po želji pa lahko tudi konico lista in del lista ob steblu. Liste obrišemo s suho, ali le malo navlaženo krpo. Razlog je enak kot pri zalivanju. Porozni listi namreč lahko vsrkajo vlago in na ta način bi ponovno razrečili pripravek. Zato se umivanju listov izogibamo.

Liste narežemo v mešalnik in jim dodamo pol kilograma medu ter žganje. Količino žganja lahko po želji tudi prilagajamo. Miksamo med 1-3 minute.

Napitek je tako pripravljen in takoj primeren za uporabo. Hranimo ga v hladilniku, v dobro zaprti temni posodi.

Uporaba:

Napitek je uporaben mesec dni. Uživamo ga 3x dnevno po eno žlico, vsaj 20 min pred jedjo. ko pojemo celotno vsebino, ga kakšen teden ne uživamo več. Po tej prekinitvi pa lahko ponovno nadaljujemo z uživanjem pripravka.

Če se odločite za uživanje napitka iz aloje in medu, vam priporočam, da se o tem predhodno informirate. V primeru uživanja kakšnih zdravil ali večjih zdravstvenih težav, se predhodno vsekakor posvetujte s svojim zdravnikom.

Dodatne informacije o napitku in rastlini so vam na voljo na www.aloearborescens.si.

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...