Mojca Koprivnikar

Kreator ali potoršnik? Kako boste vzgojili svojega otroka?

19. maj 2014    286 ogledov

Preokupacija z materialnimi dobrinami (igračami, oblačili, »pametnimi« napravami,…) je danes močno prisotna pri »modernih« otrocih. A kaj je v življenju dolgoročno zares pomembno?

Kot vedno ponavljam – naučite svojega otroka, kako se soočati z izzivi, ki jih prinaša življenje, kako biti srečen, kaj so čustva in kako jih upravljati. Brezskrbno otroštvo je danes le še mit. Otroci doživljajo stres, strahove, tesnobo, negativna čustva enako kot odrasli. Upajmo, da se bo z leti situacija v družbi izboljšala v smeri blagostanja. Do takrat pa veselo na delo.

Več materialnih dobrin, pomeni več težav

Ker se temu trendu kopičenja materialnih dobrin, vsaj delno, (še) ni moč (popolnoma)  izogniti, je pomembno, da otroka opremimite z veščinami, s pomočjo katerih bo razvijal »odpornost« na določene silnice družbe, ki niso vedno v njegovo dobrobit.

Verjeli ali ne, a mnogi otroci (predvsem njastniki, a tudi že mmlajši) so danes v skrbeh okoli tega ali so njihove igrače in dobrine dovolj dobre ali ne. Ali so njihova oblačila »prave« znamke? Ali imajo zadnjo izdajo »pametne« naprave? Ali imeti Blackberryja ali iPada? Kaj je »in« znamka ta teden. Seveda je govora tu o najstnikih, vendar so prvi izrazi pretirane okupacije z materialnimi dobrinami vidne že prej v otroštvu. In veliko je odvisno od staršev!

Kako boste (pre)vzgojili sebe, kako boste vzgojili otroka?

Veliko otrok 21. Stoletja se pogosto povsem nezavedno obnaša kot potrošnik namesto kot kreator. Posledično so ranljiva tarča oglaševalcev, ki jih s svojimi dobro psihološko načrtovanimi propagandami potegnejo v svoj vrtinec in končno odrastejo v osebo, ki postane dokončni impulzivni potrošnik.

Otrok (kasneje odrasel)  je prikrajšan za izkušnjo biti kreator in tako ostane brez izkušnje radosti, veselja in samozavesti, ki prihaja iz tistega, kar je sam ustvaril in na kar je lahko ponosen. Kar seveda dolgoročno vpliva na samozavest, trdnost osebnosti, itd…

Odkrivati in krepiti otrokov notranji potencial

Iz tega izhaja, da je izjemno pomembno, da odkrivamo otrokov potencial in ga pri tem spodbujamo. S tem otroci tudi sami prepoznajo in cenijo svoj lastni kreativni potencial in talente. Pri tem je seveda zelo pomembno, da ste starši prisotni, da slišite sebe in svoje potrebe in tako ustvarite prosotor, kjer slišite in lahko prisluhnite tudi svojemu otroku.

Naj otroci veliko ustvarjajo, pišejo, rišejo, igrajo….V kolikor so domači z računalnikom naj raje pišejo svoj blog, ustvarijo svoj video kot pa igrajo igrice in »visijo« na Facebooku.

S tem, ko ustvarjajo svoje kreacije krepijo notranji občutek »kreatorja«. Seveda če je NJIHOVA DEJAVNOST (zelo dobro si to naredil) ustrezno pohavljena in spodbujena. Na takšen način svojo energijo in pozornost preusmerijo od obsesije do materialnih dobrin k ustvarjanju nečesa »njihovega« na kar so lahko ponosni.

 

 

 

 

Vir: http://centersvetlobe.webs.com/apps/blog/
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...