Dobrinove intuitivne masaže, masaže

Oksitocin - Hormon ljubezni, zaupanja, povezovanja, dojenja, celjenja ran

piše: Dobrin
18. maj 2014    211 ogledov

Kot vsa živa bitja tudi ljudje potrebujemo fizičen dotik, za katerega je v tem vse hitrejšem in stresnem tempu življenja, vse manj časa.  Od vseh petih čutil je za komunikacijo med spoloma najpomembnejši dotik, saj je potreba po dotiku vgrajena v našo fiziologijo. Masaža je ena od skrivnosti dolgoživosti, dobrega počutja in tudi globlje magnetične povezanosti med moškim in žensko. Gre za tenkočutno izmenjavo življenjske energije, ki krepi medsebojne vezi. A z masažo je tako kot z glasbo. Lahko ves čas preigravamo samo en ton ali pa se izmojstrimo in igramo simfonijo različnih tonov, ki nas popelje v čudoviti svet blaženosti.

Zanimivo je, da imamo posebna čutila samo za božanje. Nahajajo se povsod kjer je koža pora-ščena (lasje, dlačice po hrbtu),  torej povsod razen na podplatih in dlaneh.  Vzburi pa jih samo dovolj počasno božanje, na prehitro se sploh ne odzovejo. www.nature.com/news/2002/020722/full/news020722-12.html,   www.nature.com/news/mice-have-massage-neurons-1.12331.

Znano je tudi, da se med božanjen v hipofizi tvori hormon oksitocin. To je hormon ljubezni, zaupanja, sproščenosti. Deluje tudi proti stresnemu hormonu noradrenalinu.  V naših porodnišnicah je »moderno« pospeševanje porodov z dodajanjem hormona oxitocina (syntocinon) za umetne popadke. Narava pa po porodu sama poskrbi za druge popadke. To se zgodi takoj, ko začne novorojenček sesati materino mleko. S sesanjem ali pa z masažo bradavičk se namreč tudi izloča oksitocin, ki povzroči ponovno krčenje maternice, da se porodi še posteljica. Torej, če ste ženske v stresu, si lahko samo masirate in vlečete bradavičke kot pri sesanju, pa bo vaš oksitocin zmanjšal izločanje stresnih hormonov. Narava je pametna in z oxitocinom poveže in naveže drug na drugega mati in dojenčka. Ker pa se oxitocin sprošča tudi pri crkljanju in seveda pri seksu, se medsebojno navežeta tudi partnerja.

Če bi se torej dovolj crkljali, ne bi bilo toliko ločitev. Še posebno med mladimi je navzoča potrošniška miselnost »Če mi nekaj ne ugaja, vržem v smeti (zapustim partnerja) in kupim novo!« No, morda pa jim manjka samo malo dobre volje, božanja, masaže, več medsebojnega razumevanja in poznavanja razlik med moškimi in ženskimi možgani ter boljše komunikacije!

Delavnica intuitivne partnerske masaže temelji prav na razvijanju komunikacije, ki vodi do telesne in duševne ubranosti dveh bitij. Najmočnejše središče življenjske energije je na sredi dlani, kjer naj bi bila tudi čakra.  Skozi roke in dlani, ki so podaljški srca, pošiljamo partnerju ljubezen in energijo. Masaža, še posebno masaža vratu in trebuha, kjer teče vagusni živec, spodbuja delovanje parasimpatičnega živčevja, ki je povezan s sprostitvijo in ugodjem. Doživetje telesnega ugodja je vselej tudi neke vrste zdravljenja, saj blaži stres in napetost. Med masažo se sproščajo hormoni sreče, kot so serotonin, dopamin in oksitocin. Oksitocin, hormon, ki ga izloča žleza hipofiza, je eden od dejavnikov, ki ima pomemben vpliv na čustveni in spolni odziv pri moškem in ženski.  Ker pomaga pri občutkih sproščenosti, bližine in povezanosti, se imenuje tudi hormon ljubezni.  Povečuje našo občutljivost na dotik in spodbuja k ljubkovanju. Njegova vloga ni omejena na post-koitalno fazo ljubljenja in seks,  vlogo ima tudi  pri krepitvi želje po spolnosti. Ravni se začnejo dramatično dvigati pri moškem in ženski med poljubljanjem, in še posebej, ko se približujeta orgazmu.  Najbrž je prav ta hormon odgovoren, vsaj delno, za občutek evforije in resnične povezanosti med partnerjema. Je nekakšno hormonsko lepilo, ki povzroča odvisnost od spolnosti z isto osebo. Oksitocin pospešuje zdravljenje čustvenih in telesnih ran, povečuje potrebo po druženju samotarskih starostnikov in socializira nesocialnost ljudi z avtizmom.

Vsak človek je svet zase in vsako telo nosi svojo zgodbo. V  celicah so vtisnjena vsa prijetna in tudi neprijetna doživetja, vse travme, pa tudi doživetja ekstaze in vznesenosti. Z razvijanjem čutenja dotika lahko telo služi kot nekakšen zemljevid do globljih duševnih in duhovnih razsežnosti človeka.  S tem, ko masiramo nekoga, kažemo, da nam je mar zanj. Delavnica partnerske masaže presega navadno klasično masažo, saj temelji na globlji povezanosti in razumevanju partnerja, ki vodi do občutka bližine, veselja in sproščenosti. Poleg učenja posebnih tehnik in masažnih prijemov za sproščanje mišičnih in psihofizičnih napetosti nam pomaga razviti intuitivni dotik. Vodi jo izkušen maser Dobrin www.masaže.com/delavnice.

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...