Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič

Na Debelem rtiču rastejo sanje že skoraj 60 let

27. maj 2014    121 ogledov

V Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega Križa Slovenije Debeli rtič vsako leto preživlja počitnice in druge prostočasne oziroma interesne dejavnosti več kot 15.000 otrok (šole v naravi, kolonije, mladinske in otroške skupine, športna in številna druga društva ter združenja). Otroci in mladostniki med letovanjem bivajo v štirih mladinskih domovih (paviljoni Veverička, Martinček, Rakovica, Morska zvezda) ter v Hotelu Bor. 

 

V Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega Križa Slovenije Debeli rtič poskrbijo za vse - za bivanje, prehrano, gibanje v naravnem in zdravem okolju. Kar pa jih razlikuje od drugih tovrstnih organizatorjev letovanj je to, da z veliko razumevanja in ljubezni poskrbijo, da otroci prejmejo zelo potrebno toplino, da začutijo, da so ljubljeni, da prepoznajo otrokove srčne potrebe ter da se na njih primerno odzovejo.

 

Za razvoj sodobnega in načrtovanega pedagoškega programa ter za kontinuirano izobraževanje pedagoških sodelavcev in timov, ki delajo z otroki na letovanjih na dnevni ravni, budno skrbi strokovna pedagoška ekipa Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič, ki jo vodi ga. Gabrijela Kukovec Pribac. 

 

Gibanje in zabava za zdravje

Poleg dnevne animacije, ustvarjalnih delavnic, pravljičnih uric, raznolike knjižnice, igralnice, otroških zunanjih igrišč z igrali, Učne poti veveričke Hane, Čutne poti, Začaranega gozda, organizacije različnih tematskih dnevov ter mnogih drugih akrivnosti, so otrokom za uživanje, igranje in razvajanje v mediteranski klimi in ambientu, na voljo tudi zunanja športna igrišča za košarko, nogomet, odbojko na mivki, mize za namizni tenis, zunanji in notranji bazen z morsko vodo, plavalna šola in novo AXLE igrišče. 

 

Že v začetku junija (5. in 6.6.2014) boste lahko sami preizkusili vse, kar ponujajo, saj pripravljajo dvodnevno praznovanje rojstnega dne pod geslom “Zdrav ko’ ribica”. Debeli rtič bo za dva dni postal središče pozitivne energije, dobre volje, zabave in športnih aktivnosti na prostem za vse generacije. Prisrčno vabljeni vsi, ki si želite dan ali dva preživeti v prijetni družbi in blagodejni mediteranski klimi!

Več: http://www.zdravilisce-debelirtic.org/

 

Naravno zdravilišče

Mladinsko zdravilišče in letovišče Rdečega Križa Slovenije Debeli rtič je sodoben zdraviliški, športni in izobraževalno-pedagoški center, ki je s svojo naravno lego, blagodejno mikroklimo ter bogato zdraviliško ponudbo edinstven v evropskem merilu. Razprostira se na 7 hektarih površine v neokrnjeni naravi, na skrajnem severozahodnem delu slovenske obale in je skupaj z zaščitenim mediteranskim parkom umeščen v čudovito naravno okolje. Zaradi obmorske klime in zdravilnih učinkov morske vode ima status naravnega zdravilišča za zdravljenje kroničnih obolenj dihal, kožnih bolezni, stanj po poškodbah in operacijah na lokomotornem aparatu. Ima svoj lasten zdravstveni tim in sodoben medicinsko-fizioterapevtski center, ki ga vodi dr. Breda Prunk Franetič. Medicinski center je namenjen otrokom in mladostnikom kot tudi ostalim starostnim skupinam. 

 

Ponudbo centra dopolnjujejo šola plavanja za najmlajše in aktivnosti v 25-metrskem pololimpijskem bazenu s prečiščeno in ogrevano morsko vodo, otroški bazen, masažni bazen ter SPA Thalaso center dobrega počutja s Svetom savn. Zdraviliško zdravljenje in zdravstveno letovanje se izvaja skozi vse leto.Obiskovalcem tako ponujajo  pogoje za aktivno preživljanje prostega časa ter ohranjanje zdravja skozi vse leto, primerno za vse generacije. 

 

Ekipa

Za dobro počutje in ustaljen ritem Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič skrbi vsak dan 60 zaposlenih, v okviru organizacije deluje še 250 prostovoljcev, ki delajo z otroki na dnevni ravni. Prostovoljstvo je ena od pomembnih vrednot Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič. Vsako leto se številnim prostovoljcem pridruži 50 novih. 

 

Mineva 60 let

Ga. Ana Žerjal, vodja Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič:  

“Zamisel o nastanku zdravilišča in letovišča za otroke na Debelem rtiču se je porodila daljnega leta 1955. Smo prvo slovensko zdravilišče za zdravljenje in okrevanje ter letovanje otrok, ki so ga s prostovoljnimi prispevki in delom zgradili delovni ljudje in številni prostovoljci. Danes, skoraj 60 let kasneje (svojih 6 desetletij bomo zaokrožili v letu 2016), lahko rečemo, da smo ponosni na svojo tradicijo in kot del Rdečega križa Slovenije delujemo skladno z njegovimi temeljnimi načeli, spodbujamo ter širimo vrednote zdravja in zdravega načina življenja. Ravno zato želimo z dogodkom Zdrav ko’ribica spodbujati zdrav način življenja, gibanje in športne aktivnosti v naravnem okolju. Obiskovalcem želimo pokazati, da je Debeli rtič pravi kraj za uživanje zunaj v naravi, za številne športne aktivnosti, pravi kraj za druženje, zabavo, počitnice ali samo za enodnevni izlet, da je Debeli rtič kraj, kjer rastejo sanje. Prizadevali si bomo, da športni dogodek in druženje pod sloganom Zdrav ko’ribica postane tradicionalne narave.” 

 

Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...