Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič

Poletna kolonija Sladkorčki – za otroke s sladkorno boleznijo

piše: B. Pečar
17. junij 2014    233 ogledov

Ravno v teh poletnih dneh, od 14. junija do 28. junija 2014 poteka poletna kolonija Sladkorčki v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču.

Kolonija Sladkorčki se odvija že skoraj 50 let – prvič so otroci letovali leta 1967 v Kraljevici na Hrvaškem, od leta 1992 pa kolonija poteka v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS na Debelem rtiču. Vsako leto se je udeleži od 100 do 120 otrok, traja pa dva tedna. 

Kolonija otrok in mladostnikov s sladkorno boleznijo poteka pod organizacijskim vodstvom Društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, katerega predsednica je doc. dr. Nataša Uršič Bratina dr. med., in pod strokovnim nadzorom zdravstvenega osebja Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Pediatrične klinike v Ljubljani. 

Organizacijske priprave vsakoletne kolonije zahtevajo veliko dela, zato se začnejo že marca. Za udeležence kolonije skrbi posebna ekipa zdravstvenih strokovnjakov 24 ur na dan in vključuje zdravnike, diplomirane medicinske sestre in zdravstvene tehnike, klinične psihologe, dietetičarko in dietnega kuharja ter posebej za kolonijo usposobljene vzgojiteljice, edukatorje in vodnike. 

Vsak dan poteka program, ki vključuje meritve sladkorja in pogovor z zdravnikom. Malčke na Debelem rtiču poučijo o osnovah njihove bolezni, kako živeti z njo in kako se prehranjevati, saj so bilo mnogi med njimi stari leto ali dve, ko so zboleli in takrat so bili še premajhni, da bi se lahko bolje »spoznali« s svojo boleznijo.

Seveda pa je namen poletne kolonije tudi druženje in zabava. Vsak dan se zvrstijo razne igre, ob večerih pa druženje in prireditve: predviden je tečaj plavanja, kolesarjenje in tekmovanje v namiznem tenisu in pikadu, večerni ples, izbiranje mis in mistra, spoznavni in poslovilni večer, ne pozabijo pa tudi na rojstne dneve. 

Kolonija pa ni preizkus le za otroka, temveč tudi za mamice in očke - je korak v samostojnost, ki včasih ni enostaven, se pa obrestuje. Včasih starši sploh ne vedo, kako pogumni so lahko otroci in da jim je lepo tudi v družbi vrstnikov. Odhod v kolonijo je pomemben korak v samostojnost. Morda si bodo prvič sami dali inzulin, zamenjali set, se naučili plavati ali pa novo pesem. 

V času kolonije se otroci torej naučijo, ne le kako živeti s sladkorno boleznijo, temveč tudi spoznajo vrstnike z isto boleznijo - in ta prijateljstva ostanejo trdna za vse življenje. 

 

Kontakti za več informacij o poletni koloniji Sladkorčki:

  • • Gabrijela Kukovec Pribac, Pedagoška vodja Mladinskega zdravilišča in letovišča Rdečega križa Debeli rtič

05 669 22 17 ali pedagoska.mzl@mzl-rks.si

             http://www.zdravilisce-debelirtic.org/

 

 

Fotografija: 

Poletno veselo rajanje v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič (foto: Jaka Ivančič)

 

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...