Melani Kovač

Parfumi z namenom

2. september 2014    107 ogledov

Ste kdaj pomislili, kaj se nahaja v vašem parfumu? Ste vedeli, da je tako cenjen mošus le izloček spolnih žlez pri mošusnih jelenih! In to ni edini tak primer. Uporabljajo se mnogi drugi živalski izločki (ambra, castorium, cimet...).

Tradicionalisti iz sveta parfumov pravijo, da so najbolj uspešne formule tiste, ki vsebujejo zelo majhne količine vonjav, ki podzavestno spominjajo na telesne tekočine, tudi na izločke človeškega telesa. Vendar v primeru, kadar se to "divjo" noto zavestno prepozna, postane mešanica neprijetna.


Na srečo se moderna parfumerija vse bolj nagiba k uporabi nadomestnih dišav za te vonje. Na primer najbolj pogosta zamenjava za mošus je beli mošus, kar je sintetična verzija mošusa. Še bolj naraven nadomestek bi bil cistus, to je oblika labdanuma, ki ga lahko dobite tudi v obliki eteričnega olja (če bi si hoteli sami namešati parfum).

Od proizvajalcev parfumov se zahteva, da vsakič naredijo enak vonj, zato vse pogosteje uporabljajo sintetične sestavine, ker morajo vzeti v obzir dejavnike kot so klima, transport in trajnost proizvoda. Ravno nasprotno so eterična olja vsako leto malce drugačna. Razlike se kažejo v vonju in kemijski sestavi, saj so rastline iz katerih se pridobivajo, vsako leto rasle v drugačnih pogojih. Eno leto je bolj hladno, drugo bolj vlažno ali suho... Parfumi so, v najboljšem primeru, koktejl sintetičnih in naravnih sestavin.

Na vas je, da se odločite, kakšne parfume boste uporabljali. Svetujem vam, da si sami naredite svoje parfume! Poleg tega, da je zabavno preizkušati različne dišavne mešanice in dejstva, da veste, kaj je v vašem parfumu, si lahko naredite parfum s posebnim namenom. Nameni so lahko različni- spodbujanje krvnega obtoka, znižanje krvnega pritiska, izboljšanje koncentracije in komunikacije ali preprosto afrodiziak. Za tiste, ki že imate več izkušenj z eteričnimi olji, si lahko naredite komplet enako dišečih preparatov: parfum, krema za obraz ali telo, olje za telo, šampon za lase, gel za telo... Takšni preparati so pripravni tudi kot praktična darila za vaše najdražje.

Tradicionalno bi za žensko mešanico poudarili cvetno in začimbno noto, ker se ti vonji dobro ujemajo z vonjem ženskega telesa. Moška mešanica bi vsebovala bolj drevesne, zemeljske vonje ali močne začimbe, ker takšne note najbolj poudarjajo naraven vonj moškega telesa. Omenimo še to, da moramo tako ženske kot moške mešanice okrepiti z vonji citrusov.

V parfumski industriji obstaja več pravil za izdelavo parfumov - note, mostovi, lestvice intenzivnosti vonja... ampak pravila so za to, da se kršijo. Vedno naj bo vaš nos glavno merilo za izbor vonjave. Vonji, ki jih imamo najraje, izražajo naš telesni vonj in naše emocionalne potrebe.

Vabljeni na eno od naših najbolj priljubljenih delavnic - "Parfumi in umetnost vohanja", v Mariboru 22. avgusta 2014

Poskusite z naslednjimi mešanicami:


Oljni afrodizični parfum*
- 3 kapljice eteričnega olja vetiverja (Vetiveria zizanoides)
- 25 kapljic absoluta jasmina (Jasminum officinalis)
- 15 kapljic eteričnega olja bergamota (Citrus bergamia)
- 30 ml osnovnega olja jojobe

Tradicionalna kolonjska voda*
- 30 kapljic eteričnega olja bergamota (Citrus bergamia)
- 10 kapljic eteričnega olja petitgraina pomaranče (Citrus aurantium ssp. amara)
- 10 kapljic eteričnega olja sladke pomaranče (Citrus sinensis)
- 10 kapljic eteričnega olja limone (Citrus limon)
- 5 kapljic eteričnega olja širokolistne sivke (Lavandula spica)
- 5 kapljic eteričnega olja nerolija (Citrus aurantium ssp.amara)
- 5 kapljic eteričnega olja rožmarina CT cineol (Rosmarinus officinalis)
- 10 ml etilnega alkohola
- 45 ml hidrolata vrtnice (Rosa damascena)
- 45 ml hidrolata nerolija (Citrus aurantium ssp. amara)


 

Vir: http://www.diva.si/clanki/lepota/parfumi-z-namenom
Deli svoje mnenje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...