Hiša Ayurveda, indijska tradicionalna medicina in masaže

Ajurvedski nasveti za jesen: kako ohraniti zdravo ravnovesje v telesu in psihi?

21. september 2014    862 ogledov

Jesen s seboj prinaša elementa zraka in etra, ki vplivata na dvig doše vata. Povišana vata povzroča težave v telesu ter tudi umski nemir, anksioznost in zaskrbljenost. Kako jo uravnovesimo in brezskrbno uživamo lepote jeseni?

Letošnja jesen se prebuja že kar nekaj časa, s 23. septembrom, na jesensko enakonočje, pa se je tudi uradno začela. V tem času poletni ogenj zamenjata elementa zraka in etra (vata). Ker sta naše telesno in psihično počutje odvisna tudi od sprememb v okolju, navajamo nekaj koristnih nasvetov, s katerimi lahko ohranjate zdravo ravnovesje v telesu in psihi.

Jesen in vata s seboj prinašata hlad in suhost. Če pustimo, da nam prideta do živega in se izrazita kot neravnovesje v doši vata, nam lahko povzročita težave, kot so suha koža, zaprtje, vetrovi, napihnjenost, zmanjšan apetit, kolcanje, na psihični oz. čustveni ravni pa anksioznost, zaskrbljenost, strah, umsko zmedenost itd.

Jesenska prehrana

Pri izbiri ustrezne jesenske prehrane se lahko ravnate po dveh preprostih pravilih iz ajurvede: enako poveča enako in nasprotja se izravnajo. Torej če ima jesen predvsem suhe in hladne lastnosti doše vata, lahko te učinke uravnovesite z nasprotnimi. Jeseni torej jejte predvsem toplo in močnato hrano – sladkega, slanega in kislega okusa.

-          Na začetku jeseni lahko še vedno uživate tudi nekoliko grenko in trpko hrano, ko pa se shladi, njen vnos zmanjšajte.

-          Dokler ne pridejo hladnejši dnevi, lahko jeste tudi bolj mastno hrano in morske ribe ter jogurt sobne temperature.

-          Uživajte (basmati, rjavi) riž, ječmen in pšenico.

-          Najbolje je v tem času uživati sezonsko zelenjavo. Jejte korenje, peso, sladki krompir, buče – muškatne in oljne.

-          Od sadja lahko uživate grozdje, fige, slive, marelice, granatno jabolko, kaki. Jabolka in hruške skuhajte (kompot).

-          Tudi polnozrnate in ajdove testenine so v tem času zelo koristne.

-          Za kuho uporabljajte ghee (prečiščeno maslo) in druga zdrava olja, kot so mandljevo, sezamovo ali sončnično, ki vas bodo naoljila od znotraj in spodbujala absorpcijo koristnih snovi.

-          Od začimb uporabljajte tiste z ogrevalnim učinkom, kot so črni poper, ingver, cimet in asafetida, ki pomagajo zanetiti prebavni ogenj.

-          Enolončnice in juhe so lahko prebavljive, hranljive in grejejo telo od znotraj, zato so zelo priporočljive v hladnih jesenskih dneh.

Še nekaj koristnih nasvetov:

-          Jeseni so priporočljivi topli zajtrki in večerje.

-          Izogibati se je treba hladnim pijačam, predvsem po obrokih ali med njimi.

-          Odsvetovana je surova in hladna hrana, kot so solate in surova zelenjava.

-          Izogibajte se hrani, ki povzroča vetrove in napihnjenost.

-          Kofeinske pijače in druga poživila je dobro uživati čim manj, saj povečujejo težave v živčnem sistemu.

Recept za večerni napitek, ki pomiri živce

Preden greste v posteljo, lahko popijete kozarec toplega mleka (kravjega ali mandljevega) z dodanim ščepcem ingverja, cimeta, kardamoma in muškatnega oreščka. Ta napitek bo pomiril vaše živce in vam podaril sladek nočni spanec.

Dnevna rutina

Jesen je čas nepredvidljivega vremena in povečane aktivnosti. Za uravnavanje teh vplivov poskusite slediti nekaterim preprostim nasvetom in laže se boste izognili prehladom, suhi koži, slabemu počutju in stresu na splošno.

-          Redna prehrana ob določenih urah in malo bolj predvidljiv urnik lahko zelo pomirjevalno delujeta proti povišanju 'nemirne' vate.

-          Topla oljna masaža (abhyanga) deluje zelo pomirjevalno. Hrani in krepi telo, podarja reden spanec, stimulira notranje organe, pospešuje cirkulacijo ter zmanjšuje stres in anksioznost. Uporabite lahko sezamovo olje, ki ga prej segrejete.

-          Ob hladu in vetru si zmeraj zaščitite vrat in ušesa.

-          Poskusite svojemu nočnemu spancu dodati še kakšne pol ure več.

-          Izogibajte se zelo težki fizični vadbi in delu. Poiščite, kaj vas pomirja (meditacija, joga, sprehodi), in to redno prakticirajte, da se uprete stresu.

-          Da se zaščitite pred izsušenostjo, lahko uporabite stopljeni ghee ali sezamovo olje, ki ju z mezinci nanesete v notranjost nosu in ušes.

Jesen je čas novih začetkov. Poskusite zmanjšati učinek stresa na svoje počutje s prijaznim in pomirjujočim odnosom do sebe. Poskrbite, da vam bo toplo, in skrbite za redno sproščanje. Tudi hladna in nepravilna prehrana lahko vpliva na povišanje vate ter občutek živčnosti, zmedenosti in strahu. Če se torej zalotite, da vas preplavljajo takšna občutja, pomislite tudi, ali ste prej kaj takšnega pojedli.

Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Milena
  komentiral 2 leto nazaj
Koristno
Nalagam...